Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Η νέα επικίνδυνη τάση του TikTok: Οι άνθρωποι αποφασίζουν να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους (βίντεο)


Παρά τη φαινομενικά τρομακτική διαδικασία, οι διαδικασίες αυτές φημολογείται ότι είναι σχετικά γρήγορες, με την κερατοχρωμάτωση με λέιζερ να διαρκεί περίπου 30 λεπτά

Τον τελευταίο καιρό, μια πρωτοποριακή ιατρική διαδικασία ικανή να αλλάξει το χρώμα των ματιών κάποιου έχει τραβήξει τα βλέμματα του κοινού, πυροδοτώντας ένα μείγμα γοητείας και ανησυχίας. Η τεχνική αυτή, που ονομάστηκε κερατοχρωματοποίηση ή πιο κοινώς γνωστή ως τατουάζ κερατοειδούς, παρουσιάστηκε σε ένα viral βίντεο στο TikTok, όπου καταγράφεται το ταξίδι ενός άνδρα από το να έχει σοκολατένια καστανά σε λαμπερά μπλε μάτια. Η διαδικασία, όσο ενδιαφέρουσα κι αν ακούγεται, έχει προκαλέσει αντιδράσεις που κυμαίνονται από δέος έως ανησυχία, με πολλούς να τη θεωρούν "εξαιρετικά επικίνδυνη".

Η κερατοχρωμάτωση περιλαμβάνει τη χρήση ενός λέιζερ για τη δημιουργία μιας επιφανειακής σήραγγας του κερατοειδούς, μέσα στην οποία εισάγεται το επιθυμητό χρώμα χρωστικής. Αυτή η μέθοδος δεν είναι η μόνη οδός για τη μετατροπή του χρώματος των ματιών. Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν την αποχρωματισμό με λέιζερ, η οποία φωτίζει την ίριδα μέσω θεραπείας με λέιζερ, και τη χειρουργική επέμβαση εμφύτευσης ίριδας, όπου εμφυτεύεται μια νέα προσθετική ίριδα. Παρά τη φαινομενικά τρομακτική διαδικασία, οι διαδικασίες αυτές φημολογείται ότι είναι σχετικά γρήγορες, με την κερατοχρωμάτωση με λέιζερ να διαρκεί περίπου 30 λεπτά, μετά την οποία οι ασθενείς μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στο σπίτι τους μέσα σε μία ώρα.

Πιθανοί κίνδυνοι και ανησυχίες

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε χειρουργική επέμβαση, η κερατομελάγχρωση συνοδεύεται από κινδύνους. Έχουν αναφερθεί αισθητικά προβλήματα όπως ασυνεχές χρώμα ματιών και πιθανό ξεθώριασμα με την πάροδο του χρόνου. Οι πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ευαισθησία στο φως, βακτηριακές οφθαλμικές λοιμώξεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο σοβαρά προβλήματα υγείας των ματιών. Από οικονομικής άποψης, η διαδικασία δεν επιβαρύνει ούτε το πορτοφόλι, καθώς το κόστος υπολογίζεται σε περίπου 10.000 ευρώ και για τα δύο μάτια.

Η γαλλική εταιρεία New Colour, που ειδικεύεται στη διαδικασία αυτή, προσπάθησε να καθησυχάσει τους πιθανούς πελάτες για την ασφάλειά της. Η τεχνική τους, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρο-σήραγγας στον κερατοειδή και την εισαγωγή χρωστικής ουσίας, περιγράφεται ως «επιφανειακή, μικρο-επεμβατική και αναστρέψιμη», υποσχόμενη βέλτιστη ασφάλεια. Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, η τεχνική, μαζί με δύο άλλες χειρουργικές μεθόδους, παραμένει απαγορευμένη στη Γαλλία λόγω του κινδύνου δυνητικά σοβαρών επιπλοκών.

Αντίδραση του κοινού και εναλλακτικές λύσεις

Η αποκάλυψη από τον ιό της διαδικασίας αλλαγής του χρώματος των ματιών έχει προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων. Ενώ ορισμένοι εκτιμούν την επιλογή να αλλάξουν μια θεμελιώδη πτυχή της εμφάνισής τους, άλλοι εκφράζουν σκεπτικισμό ή ανησυχία. Τα σχόλια κάτω από το viral βίντεο κυμαίνονται από την περιέργεια για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο μάτι έως την απόλυτη απόρριψη της ανάγκης για τέτοιου είδους αισθητικές αλλαγές, ειδικά όταν λαμβάνονται υπόψη οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχονται.

Συμπερασματικά, η διαδικασία αλλαγής του χρώματος των ματιών αποτελεί μια συναρπαστική διασταύρωση της ιατρικής καινοτομίας και της αισθητικής επιθυμίας. Ωστόσο, οι ανάμεικτες αντιδράσεις που έχει συγκεντρώσει υπογραμμίζουν τη σημασία της στάθμισης των οφελών έναντι των πιθανών κινδύνων και της εξέτασης λιγότερο επεμβατικών εναλλακτικών λύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ