Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Οι πολικές αρκούδες βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας: Σπάνιο βίντεο με τις απελπισμένες προσπάθειες τους για να βρουν τροφή


Αυτά τα μεγαλοπρεπή θαλάσσια θηλαστικά βασίζονται στον θαλάσσιο πάγο που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ωκεανού κατά τους ψυχρότερους μήνες ως πλατφόρμα από την οποία κυνηγούν τη λεία τους.

Οι πολικές αρκούδες στον Κόλπο Χάντσον του Καναδά αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κίνδυνο λιμοκτονίας, καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνει τη διάρκεια των περιόδων χωρίς πάγο στην Αρκτική, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ. Αυτά τα μεγαλοπρεπή θαλάσσια θηλαστικά βασίζονται στον πάγο που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ωκεανού κατά τους ψυχρότερους μήνες ως πλατφόρμα από την οποία κυνηγούν τη λεία τους.

Ωστόσο, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή προκαλεί τη μείωση αυτών των παγωμένων περιόδων, ιδίως στην Αρκτική, μια περιοχή που θερμαίνεται με ρυθμό δύο έως τέσσερις φορές ταχύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτή η ανησυχητική τάση αναγκάζει τις πολικές αρκούδες να περνούν παρατεταμένες περιόδους στην ξηρά, όπου η επιβίωσή τους απειλείται όλο και περισσότερο.

Η καινοτόμος έρευνα χρησιμοποίησε κολάρα GPS με βιντεοκάμερες για την παρακολούθηση των κινήσεων και της συμπεριφοράς των πολικών αρκούδων στον δυτικό κόλπο Χάντσον σε διαστήματα τριών εβδομάδων σε διάστημα τριών ετών. Τα ευρήματα αναδεικνύουν την προσαρμοστικότητα και την εφευρετικότητα των πολικών αρκούδων, καθώς εξερευνούν ακούραστα το τοπίο σε αναζήτηση τροφής. Ο Anthony Pagano, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήρε τη δημιουργικότητα και την ανθεκτικότητα των αρκούδων στην προσπάθειά τους για επιβίωση. Παρά τις προσπάθειές τους, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χερσαίες πηγές τροφής που είναι διαθέσιμες στις αρκούδες υπολείπονται σημαντικά στην παροχή της θερμιδικής πρόσληψης που θα λάμβαναν κανονικά από την παραδοσιακή διατροφή τους ως θαλάσσια θηλαστικά.


Οι επιπτώσεις αυτής της έρευνας είναι τρομερές, όχι μόνο για τον πληθυσμό της πολικής αρκούδας στον κόλπο Χάντσον, αλλά και για τις περίπου 25.000 πολικές αρκούδες που ζουν στη φύση παγκοσμίως. Η κλιματική κρίση αποτελεί την πρωταρχική απειλή για την επιβίωσή τους, καθιστώντας τη διατήρηση αυτών των εμβληματικών πλασμάτων επείγουσα παγκόσμια ανησυχία.

Για τον μετριασμό της απειλής για τους πληθυσμούς των πολικών αρκούδων, η μελέτη τονίζει την ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη και την τήρηση των στόχων αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας που καθορίστηκαν από τη Συμφωνία του Παρισιού, συγκεκριμένα, τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ