Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρομπέρτα Μέτσολα, απηύθυνε σήμερα ομιλία στην αίθουσα Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και των Διαρκών Επιτροπών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης «H Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει των Ευρωεκλογών (The EU ahead of the European Elections)».
Κατά τη συνεδρίαση προήδρευσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε την κ. Μέτσολα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε στο «μέγιστο καθήκον το οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε ενεργά στην αμέσως προσεχή περίοδο και δεν είναι άλλο από εκείνο των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου». Και όπως επεσήμανε, «είναι μέγιστο γιατί η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει με κάθε δυνατό τρόπο σε ένα θεμελιώδες ερώτημα που αγγίζει τη ρίζα των αξιών που βρίσκονται στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τη Δημοκρατία».
Στο σημείο αυτό ο κ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε πως «το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε πρόσφατα νόμο που εμβαθύνει τη Δημοκρατία, αντικατοπτρίζει την αταλάντευτη δέσμευσή μας για αύξηση της εκλογικής συμμετοχής και της προσβασιμότητας για όλους τους ψηφοφόρους και ειδικότερα τους ομογενείς μας», αναφερόμενος στη δυνατότητα να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές όλοι οι Έλληνες εκλογείς, εντός και εκτός της επικράτειας, με επιστολική ψήφο.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στην εξαιρετικά σύνθετη σημερινή συγκυρία, καθώς «κανείς δεν ανέμενε ότι εβδομήντα επτά χρόνια μετά τη λήξη του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ευρώπη θα ξαναζούσε πόλεμο από την επιθυμία απρόκλητης κατάληψης κυριαρχικών εδαφών ενός κράτους από κάποιο άλλο, εν προκειμένω της Ουκρανίας από την Ρωσία». Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο Κυπριακό, τονίζοντας πως πενήντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, η Ελλάδα «δεν θα σταματήσει να επιδιώκει λύση η οποία μπορεί να εξευρεθεί μόνο με διαπραγματεύσεις στη συμπεφωνημένη και δεσμευτική για όλους βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Ο κ. Πλακιωτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, στη γειτονική Αλβανία, ζήτημα που για τη χώρα μας, που «υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων» αποτελεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ένα ζήτημα κράτους δικαίου». Όπως υπογράμμισε, «δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου της αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων».
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασε τη χαρά και την τιμή που αισθάνεται καθώς μιλά «στον ελληνικό Οίκο της Δημοκρατίας», τονίζοντας πως «όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντοτε το σύμβολο της Δημοκρατίας. Αυτό το αρχαίο έθνος, το οποίο δημιούργησε την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη φιλοσοφία, που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό μας και τη σκέψη μας. Κι επομένως αρμόζει στην κοιτίδα της Δημοκρατίας που κατηγοριοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ των είκοσι δυνατότερων Δημοκρατιών του κόσμου». Επέλεξε μάλιστα, εδώ, στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, ν’ αποτίσει φόρο τιμής «στον Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου στέρησαν πρώτα την ελευθερία και στη συνέχεια του στέρησαν τη ζωή. Όμως το κληροδότημά του και ο αγώνας του θα ζήσουν. Ανήκουν στον λαό της Ρωσίας αλλά και σε όλους μας. Για μένα είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το θάρρος του, το κουράγιο του, εδώ σε αυτό το μέρος, γιατί η Δημοκρατία χρειάζεται θάρρος», όπως είπε.
Όπως ανέφερε η κ. Μέτσολα, «η προοπτική της ΕΕ συνοδεύεται από ευκαιρίες αλλά συνοδεύεται και από ευθύνες», υπογραμμίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε η χώρας μας σε κρίσιμες στιγμές, όπως ο χειρισμός κατά την πανδημία του covid, καθώς «η Ελλάδα ηγήθηκε στη θέσπιση των ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού για όλη την Ευρώπη». Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της «στον λαό της Ελλάδας και στην ηγεσία σας για την εποικοδομητική σας συνεργασία και τη δέσμευσή σας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφερόμενη στο καταφύγιο και τη φροντίδα που πρόσφερε η χώρας μας στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αναγνωρίζοντας πως «τίποτε από αυτά δεν ήταν εύκολο».
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες λέγοντας: «Πρέπει να δείξουμε ότι η Ευρώπη είναι ένα κοινό καλό, ένα όχημα για θετικές αλλαγές στις κοινωνίες και τις κοινότητές μας. Με αυτό τον τρόπο θα πείσουμε τους ανθρώπους να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις επόμενες ευρωεκλογές τον Ιούνιο. Άλλωστε ο Πλάτων, ο μεγάλος Έλληνας, είπε ότι η βαρύτερη ποινή από το να μην κυβερνήσεις είναι το να σε κυβερνήσει κάποιος κατώτερος από εσένα. Μην αφήσετε να συμβεί αυτό, να πάτε να ψηφίσετε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ