Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Επιστήμονας βρήκε το αρχαιότερο νερό στον κόσμο και το δοκίμασε: Το «δακτυλικό αποτύπωμα» που την σόκαρε (βίντεο)


Η αποκάλυψη αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία σχετικά με τον όγκο αυτού του αρχαίου νερού.

Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, μια ομάδα γεωλόγων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Barbara Sherwood Lollar, έφερε στο φως το αρχαιότερο νερό στον κόσμο. Το αρχαίο αυτό νερό, που βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα κάτω από τη γη, εκτιμάται ότι έχει ηλικία μεταξύ 1,5 και 2,64 δισεκατομμυρίων ετών. Το εύρημα αυτό δεν ήταν αξιοσημείωτο μόνο για την ηλικία του, αλλά και για την ποσότητα του νερού.

Η καθηγήτρια Sherwood Lollar, σε συνέντευξή της στο BBC News, εξέφρασε την έκπληξή της για την ανακάλυψη. Σε αντίθεση με την προσδοκία ότι θα έβρισκε αμελητέα ποσότητα, η ομάδα συνάντησε νερό που έρεε με σημαντικούς ρυθμούς, μετρημένους σε λίτρα ανά λεπτό.


Επιπλέον, η ομάδα εντόπισε σημάδια αρχαίας ζωής μέσα σε αυτό το νερό. Αναλύοντας τα θειικά άλατα στο νερό, ανακάλυψαν ένα «δακτυλικό αποτύπωμα» ενδεικτικό της μικροβιακής ζωής του παρελθόντος. Σύμφωνα με την Sherwood Lollar, η υπογραφή αυτή υποδηλώνει ότι μικροοργανισμοί υπήρχαν σε αυτά τα νερά για μια εκτεταμένη γεωλογική χρονική κλίμακα. Τα μικρόβια είχαν επιβιώσει απουσία φωτός, χρησιμοποιώντας υποστρώματα που παρήχθησαν από την ακτινοβολία.

Ο Long Li, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης και της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, εξήγησε ότι τα θειικά άλατα και το υδρογόνο σε αυτό το αρχαίο νερό παρήχθησαν επί τόπου, μέσω αντιδράσεων μεταξύ του νερού και των γύρω πετρωμάτων. Η διαδικασία αυτή μπορεί να συνεχιστεί για δισεκατομμύρια χρόνια, εφόσον το νερό παραμένει σε επαφή με το πέτρωμα.

Αυτή η εξαιρετική ανακάλυψη όχι μόνο διευρύνει τα όρια της κατανόησης της γεωλογικής και βιολογικής ιστορίας της Γης, αλλά και αιχμαλωτίζει τη φαντασία, συνδέοντας άμεσα την επιστημονική αναζήτηση με την ανθρώπινη περιέργεια και την αισθητηριακή εμπειρία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ