Στη διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται ζήτημα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης προέβη την Παρασκευή (1/12) κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου ο υπουργός εξήγησε γιατί είναι «ιδανική στιγμή» οι επικείμενες Ευρωεκλογές για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου.
Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η απόφαση για την επιστολική ψήφο συνδέεται με την «αγωνία της κυβέρνησης για τον κίνδυνο αποχής» στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε χαρακτηριστικά «πρέπει κάποτε να πάψουμε να γκρινιάζουμε για όλα».
«Όταν έγιναν οι εκλογές τον Ιούνιο, μας κατηγορούσαν ότι οι εκλογές έγιναν Ιούνιο για να μην μπορούν να ψηφίσουν οι εποχιακά εργαζόμενοι στον τουρισμό που ήταν κυρίως νέοι. Φέτος οι ευρωεκλογές υποχρεωτικά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση γίνονται 9 Ιουνίου. Άρα γίνονται το καλοκαίρι στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, όταν οι εποχιακά εργαζόμενοι έχουν πάει να δουλέψουν πάλι στα νησιά. Με την επιστολική ψήφο δίνεται η δυνατότητα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους πέρσι μας κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι επί σκοπώ δεν τους αφήσαμε να ψηφίσουν, να ψηφίζουν πανεύκολα από εκεί που είναι. Άρα πού γκρινιάζουν τώρα; Πάλι φταίμε;» διερωτήθη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Σχετικά με το ενδεχόμενο καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε καταρχήν πως η αναμέτρηση των Ευρωοεκλογών είναι ιδανική στιγμή για τους εξής λόγους. «Πρώτα απ’ όλα ξέρουμε ακριβώς την ημερομηνία των εκλογών, άρα το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προετοιμαστεί. Δεύτερον, γιατί δεν έχεις ξεχωριστά ψηφοδέλτια ανά εκλογική περιφέρεια, έχεις ένα ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια, άρα είναι πολύ πιο εύκολο τεχνικά. Και τρίτον διότι βοηθά τους Έλληνες του εξωτερικού που ψηφίζουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ευρωεκλογές. Άρα λοιπόν, υπό την έννοια αυτή, οι ευρωεκλογές ήταν ο ιδανικός χρόνος για να δοκιμαστεί αυτό το σύστημα και να το δει και ο κόσμος. Όταν το δούμε στην πράξη να δουλεύει, μετά πιο εύκολα αν θέλουμε, μπορούμε να το πάμε στις εθνικές εκλογές που είναι πιο δύσκολο».
Ως προς τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΑΣΕ, που είναι ο παγκόσμιος οργανισμός που ασχολείται με την ακεραιότητα των εκλογικών διαδικασιών στον πλανήτη και ο οποίος ενθαρρύνει ιδιαίτερα την επιστολική ψήφο. «Έχει επτά βήματα που πρέπει να τηρεί μια χώρα για να διασφαλίζεται ακεραιότητα της επιστολικής ψήφου. Αυτά είναι διεθνή στάνταρντς. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε εκπληρώσει και τα εφτά και έχουμε βάλει και επιπλέον. Άρα λοιπόν, με βάση τα διεθνή στάνταρντς, η διαδικασία που επέλεξε το Υπουργείο Εσωτερικών είναι απολύτως ακέραια. Αν κάποιο κόμμα έχει να προσφέρει κάποια άλλη ιδέα για να γίνει ακόμη πιο ασφαλές, δεν νομίζω να έχει αντίρρηση το υπουργείο Εσωτερικών, αν είναι τεχνικά εφαρμόσιμο» σημείωσε.
Ερωτηθείς ως προς το γεγονός ότι τη διαδικασία την αναλαμβάνουν τα ΕΛΤΑ που βρίσκονται σε ένα στάδιο αναδιοργάνωσης, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα γιατί αν κάπου γίνει λάθος και δεν παραληφθεί ο φάκελος, το Σάββατο το βράδυ, προ των εκλογών, θα βγει συμπληρωματικός κατάλογος με όσους δεν έχει παραληφθεί ο φάκελός τους από το υπουργείο Εσωτερικών και θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν και κανονικά. Δεν θα αποκλειστεί κανείς από την ψηφοφορία, αν γίνει λάθος λέμε τώρα. Μπορεί να γίνει λάθος, ανθρώπινο είναι, σε τόσα εκατομμύρια ψηφοδέλτια να γίνει και ένα λάθος μπορεί».
Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει φέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες το φορολογικό ν/σ, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν λαμβάνει αποφάσεις με βάση το τι είναι εκλογικά συμφέρον για την Νέα Δημοκρατία. «Εμείς ακολουθούμε ένα πρόγραμμα. Ο κόσμος μας ψήφισε για να βρούμε λύσεις. Και αν δείτε τις δημοσκοπήσεις, δύο στους τρεις πιστεύουν ότι υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες» συμπλήρωσε ο υπουργός.
«Επειδή βλέπω και τις αντιδράσεις του κ. Βερβεσού, έχουν ξεφύγει από κάθε όριο. Άκουσα χθες ότι ψήφισαν να κλείσουν τις πλατφόρμες για το κτηματολόγιο, για να μην μπορεί δηλαδή να γίνει έλεγχος στα υποθηκοφυλακεία από τους δικηγόρους όσο κρατάει η αποχή τους. Αυτές οι κινήσεις που κάνει ο κ. Βερβεσός δεν βλάπτουν την κυβέρνηση, βλάπτουν τη χώρα και την οικονομία της και βλάπτουν τους δικηγόρους που δεν θα μπορούν να έχουν αμοιβές όλο αυτό το διάστημα και μπορεί να χάσουν πελάτες. Ο συνδικαλιστικός ακτιβισμός έχει κάποιο ενδιαφέρον και είναι χρήσιμος αν έχει ουσία, αν είναι μόνο για να κάνεις φασαρία, δεν έχει» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ως προς το αν αναμένονται περαιτέρω τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, ο υπουργός επισήμανε πως το νομοσχέδιο έχει ήδη ενσωματώσει και από τη δημόσια διαβούλευση ως την κατάθεση, πολλά από τα σχόλια και έχει βελτιωθεί σε διάφορες παραμέτρους. «Αν ο υπουργός Οικονομικών κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία προχωρήσει και σε κάποιες άλλες επιμέρους αλλαγές, δεν το γνωρίζω, όμως ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου θα προχωρήσει» δήλωσε.
«Από το 2009 έχουμε να δούμε ανεργία 10%»
Σχετικά με την μείωση της ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό και ουσιαστικό φράγμα, όπως σημείωσε ο υπουργός, του 10%, επισήμανε ότι αυτό επετεύχθη πολύ νωρίτερα από τις προβλέψεις και πως η ταχύτητα με την πέφτει η ανεργία είναι εντυπωσιακή.
«Υπενθυμίζω ότι όταν αποφασίσαμε να ξεπαγώσουμε τις τριετίες εμείς προεξοφλήσαμε ότι η πορεία της ανεργίας θα πάει καλύτερα από τα μοντέλα. (…) Από το 2009 έχουμε να δούμε ανεργία 10%» ανέφερε.
«Χθες, επειδή ήμουν στη Βουλή είχα ζητήσει να δω ακριβώς από την ΕΡΓΑΝΗ πόσο έχει φτάσει ο βασικός μισθός στην Ελλάδα σήμερα που μιλάμε. Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα χθες είναι 1115 ευρώ. Το λέω γιατί πριν από μερικούς μήνες, στην αρχή του χρόνου, ο μισθός ήταν πολύ πιο χαμηλά» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, με την παραδοχή ωστόσο πως η ακρίβεια πράγματι είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα. Την ίδια ώρα πάντως, σημείωσε, πως στην τελευταία ανακοίνωση της Eurostat, όπου υπάρχει ένας δείκτης που μετράει ανά χώρα τον μισθό σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, δηλαδή τι μπορείς να αγοράσεις σε αυτή τη χώρα με το μισθό που παίρνεις, η Ελλάδα από τη 18η θέση που βρισκόταν το 2019, σήμερα είναι στη θέση 12.
Τέλος, ο υπουργός «έκλεισε» κάθε κουβέντα για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Δεν υφίσταται αυτό το θέμα, μιλάμε για ένα μη θέμα. Δεν υπάρχει περίπτωση. Το 2010 ψηφίστηκε ένας νόμος από το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2010 υιοθετήθηκε μία άποψη ευρωπαϊκή, πλέον το έχουν υιοθετήσει σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης, που συνδέει το προσδόκιμο ζωής με τα όρια ηλικίας. Θεωρητικά υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί πολύ το προσδόκιμο ζωής. Εάν αυξηθεί υπερβολικά πολύ το προσδόκιμο ζωής, πολύ καλό. Θα ζούμε περισσότερα χρόνια. Για τα ασφαλιστικά συστήματα της Ευρώπης αυτό είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση. (…) Έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα ώστε αυτός ο νόμος που υφίσταται να προκαλέσει αύξηση ορίων ηλικίας; Όχι, είναι η απάντηση. Το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα, δυστυχώς, το τονίζω, δυστυχώς, έπεσε. Άρα, αύξηση των ορίων ηλικίας δεν υφίσταται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ