Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Τελετή Αναγόρευσης του Προέδρου του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη - Ραιδεστός, Νίκου Ευθυμιάδη


Σε κλίμα ιδιαίτερης τιμής και συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 04 Δεκεμβρίου η Τελετή Αναγόρευσης του Προέδρου του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη – Ραιδεστός, Νίκου Ευθυμιάδη, σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Την Τελετή, που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου,  τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος συνεργατών, συγγενών και φίλων.

Ακολουθώντας το ακαδημαϊκό τελετουργικό, η Τελετή ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των Πρυτανικών Αρχών: του Καθηγητή Σταμάτιου Αγγελόπουλου, Πρύτανη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και του Καθηγητή Πέτρου Σαμαρά, Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Με τη σειρά της η Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Παυλούδη, παρέδωσε τον έπαινο προς τον Νίκο Ευθυμιάδη ο οποίος, αφού έλαβε την περιένδυση με τήβεννο και την αναμνηστική πλακέτα από τον Καθηγητή Σταμάτιο Αγγελόπουλο, προχώρησε στην ομιλία του ως τιμώμενος με θέμα «Η συμβολή των Γεωπονικών Επιστημών στις νέες διεθνείς προκλήσεις».

Στοχοθετώντας τις βασικές διεθνείς προκλήσεις για την ανθρωπότητα, ο Νίκος Ευθυμιάδης προχώρησε στη σύντομη ανάλυσή τους και στους βασικούς άξονες αντιμετώπισής αυτών των προσκλήσεων, πάντα υπό το πρίσμα της Γεωπονικής Επιστήμης: η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό ζήτημα, το δημογραφικό ζήτημα, η διατροφική κρίση και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «οι Γεωπονικές Επιστήμες αλλάζουν σταθερά αλλά και ριζικά την παραδοσιακή τους αποστολή για την συστηματική αλλά και απλή αύξηση της αγροτικής παραγωγής και, ευτυχώς, σπεύδουν να επικεντρώσουν την έρευνα και την αποδοτικότητα τους σε έναν νέο κεντρικό στόχο που έχει να κάνει κυριολεκτικά με την «Διάσωση» του Πλανήτη μας: Nα επιλέξει δηλαδή και να συντηρήσει το πιο κατάλληλο περιβάλλον για την ζωή των απογόνων μας! [..] Οφείλουμε να αποτρέψουμε αυτά στα οποία δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε και να προσαρμοστούμε σε αυτά που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε. » 

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αναφέρθηκε ακόμη στην μεγάλη πρόκληση της «αειφόρου εντατικοποίησης» (sustainable intensification) που συγκεντρώνει μεγάλο ερευνητικό και πρακτικό ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα και με αισιοδοξία τόνισε πως «Το ζητούμενο πρέπει να είναι η κατανόηση και η αποδοχή του κοινωνικού ρόλου μιας Νέας Γενιάς καλλιεργητών Γης καθώς η Τροφή γίνεται Φάρμακο και στήριγμα της Υγείας των επόμενων γενεών». 

Με τις ευχές και το ένθερμο χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων, ολοκληρώθηκε η συγκινητική Τελετή Αναγόρευσης του Προέδρου του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη – Ραιδεστός, Νίκου Ευθυμιάδη, σε επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ