Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Αστροναύτης έχασε πολύτιμη ντομάτα στο διάστημα αλλά οι συνάδελφοι του την βρήκαν: Η ιστορική αποστολή (βίντεο)


Η ντομάτα που χάθηκε στο διάστημα έχει σημαντική σημασία για την επιστημονική κοινότητα.

Στη σφαίρα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), μια φρέσκια ντομάτα είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό τρόφιμο. Αυτό έγινε ξεκάθαρο χάρις σε ένα χιουμοριστικό αλλά και ενδιαφέρον περιστατικό που αφορούσε τον αστροναύτη Frank Rubio και μια μυστηριωδώς χαμένη ντομάτα.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, είχε την τιμή να συγκομίσει μία από τις πρώτες ντομάτες που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα. Ωστόσο ο Rubio έχασε αυτό το πολύτιμο προϊόν. «Ήμουν αρκετά σίγουρος ότι την έδεσα και μετά γύρισα πίσω και είχε εξαφανιστεί», αφηγήθηκε ο Rubio κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης για τα μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο.


Στο μοναδικό περιβάλλον μικροβαρύτητας του ISS, τα ανασφάλιστα αντικείμενα μπορούν εύκολα να αιωρούνται και να εξαφανίζονται στις πολλές γωνιές του σταθμού. Ο Rubio ξόδεψε περίπου οκτώ έως 20 ώρες ψάχνοντας για τη χαμένη ντομάτα, μια προσπάθεια που καθοδηγήθηκε εν μέρει από την επιθυμία του να διαλύσει τις υποψίες των συναδέλφων του που αστειεύονταν ότι μπορεί να την είχε φάει.

Ωστόσο, το μυστήριο της χαμένης ντομάτας συνεχίστηκε ακόμη και μετά την επιστροφή του Rubio στη Γη στις 27 Σεπτεμβρίου. Το αίνιγμα παρέμεινε μέχρι πρόσφατα, όταν το σημερινό πλήρωμα του ISS ανέφερε με χαρά ότι βρήκε την ντομάτα, δικαιώνοντας τον Rubio από τις κατηγορίες. Η αστροναύτης της NASA Jasmin Moghbeli σημείωσε με χιούμορ: «Μπορούμε να τον αθωώσουμε».

Αν και η ακριβής τοποθεσία και η κατάσταση της ντομάτας δεν αποκαλύφθηκαν, ο Rubio είχε προηγουμένως υποθέσει ότι μπορεί να είχε ξεραθεί εξαιτίας των υψηλών επιπέδων υγρασίας στον σταθμό.

Αυτό το ανάλαφρο επεισόδιο υπογραμμίζει τη μοναδικότητα της ζωής στο διάστημα, όπου ακόμη και μια απλή ντομάτα μπορεί να γίνει αντικείμενο ενός διαστρικού μυστηρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ