Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Αν κάποιος εμφανίσει αυτές τις 7 συμπεριφορές, «φωνάζει» για βοήθεια


Ο καθένας βιώνει στιγμές που αγωνίζεται και παλεύει, αλλά μερικές φορές αυτές οι στιγμές είναι πιο μεγάλες σε διάρκεια και αποτελούν καθημερινότητα. Μπορεί να διαρκέσουν χρόνια ή ακόμα και μία ολόκληρη ζωή. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιον και να αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι το γέλιο του είναι λίγο ψεύτικο ή ότι ζορίζεται να χαμογελάσει.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν κάποιος απλώς περνάει μια δύσκολη φάση ή φωνάζει σιωπηλά για βοήθεια; Υπάρχει μια λίστα με 7 συμπεριφορές που θα μπορούσαν να δείχνουν ότι κάποιος δυσκολεύεται περισσότερο από ό,τι φαίνεται. Εάν αυτές οι συμπεριφορές σας θυμίζουν κάποιον, ίσως είναι καιρός να απλώσετε το χέρι σας και να τον βοηθήσετε.

Αυτές είναι οι 7 συμπεριφορές που δείχνουν ότι κάποιος ίσως φωνάζει σιωπηλά για βοήθεια
  • Αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών
  • Υπερβολική θετικότητα
  • Υπεραπόδοση και τελειομανία
  • Υπερβολική υποτίμηση του εαυτού του
  • Ανεξήγητα ψυχοσωματικά συμπτώματα
  • Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου
  • Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες
Αποφυγή των κοινωνικών συναναστροφών

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι εσωστρεφής και στο να αποφεύγεις συνεχώς τις κοινωνικές συναναστροφές. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο για να φορτιστούμε τις μπαταρίες μας, αλλά αν κάποιος που γνωρίζετε απομονώνεται συνεχώς, θα μπορούσε να σημαίνει ότι φωνάζει για βοήθεια.

Είναι σύνηθες να υποχωρούμε όταν η ζωή γίνεται αφόρητη. Είναι ένας τρόπος να προστατευθεί κανείς από περαιτέρω συναισθηματική φθορά και πίεση. Ωστόσο, αυτό μπορεί επίσης να είναι σημάδι βαθύτερων ζητημάτων όπως η κατάθλιψη ή το άγχος.

Εάν παρατηρήσετε κάποιον στη ζωή σας που αποφεύγει επίμονα τις συναναστροφές, ακυρώνει σχέδια την τελευταία στιγμή ή φαίνεται γενικά να μην ενδιαφέρεται για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε, μπορεί να είναι σημάδι ότι σιωπηλά παλεύει μέσα του με κάτι.

Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε αυτούς τους ανθρώπους με ενσυναίσθηση και κατανόηση, προσφέροντας την υποστήριξή σας χωρίς κριτική.

Υπερβολική θετικότητα

Υπάρχει και το άλλο άκρο: η υπερβολική θετικότητα. Είναι συχνά μια «μάσκα», δηλαδή ένας τρόπος να κρύψεις τον πραγματικό αγώνα που δίνεις πίσω από ένα λαμπερό χαμόγελο.

Είναι φυσικό να συνδέουμε την ευτυχία και τη θετικότητα με την καλή ψυχική υγεία. Ωστόσο, μια υπερβολική επίδειξη θετικότητας μπορεί μερικές φορές να αποτελεί κάλυψη για τον υποκείμενο πόνο ή την αγωνία που βιώνει κάποιος.

Οι άνθρωποι που σιωπηλά φωνάζουν για βοήθεια συχνά νιώθουν την ανάγκη να κρύψουν τα αληθινά τους συναισθήματα. Μπορεί να υπεραντισταθμίσουν αυτή την κατάσταση παρουσιάζοντας ένα μονίμως χαρούμενο πρόσωπο, καθώς φοβούνται ότι το να δείξουν σημάδια θλίψης ή ευαλωτότητας θα μπορούσε να επιβαρύνει τους άλλους.

Έτσι, αν κάποιος φαίνεται να έχει πάντα κέφια, χωρίς να παραδέχεται ποτέ ότι είχε μια κακή μέρα ή να δείχνει σημάδια αδυναμίας, μπορεί να μην είναι τόσο θετικό χαρακτηριστικό όσο φαίνεται. Είναι σημαντικό να κοιτάξετε πέρα από αυτό που φαίνεται και να υπενθυμίσετε σε αυτόν τον άνθρωπο ότι είναι κανονικό να μην είναι πάντα καλά.

Υπεραπόδοση και τελειομανία

Συχνά θαυμάζουμε εκείνους που αγωνίζονται για την αριστεία, βλέποντας την αποφασιστικότητα και τα υψηλά τους πρότυπα ως σημάδια επιτυχίας. Ωστόσο, μια εμμονή με την επιδίωξη της τελειότητας και μια συνεχής ανάγκη για υπέρβαση μπορεί μερικές φορές να υποδηλώνει μια σιωπηλή κραυγή για βοήθεια.

Οι άνθρωποι που πιέζουν συνεχώς τον εαυτό τους να ξεπεράσουν τις προσδοκίες τους μπορεί να αντιμετωπίζουν βαθιές ανασφάλειες ή να νιώθουν ανεπαρκείς. Μπορεί να αισθάνονται συνεχώς την ανάγκη να αποδεικνύουν την αξία τους.

Εάν κάποιος στη ζωή σας εργάζεται συνεχώς υπερβολικά και θέτει εξωπραγματικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό του, μπορεί να μην διαθέτει αυτό το θετικό χαρακτηριστικό που φαίνεται προς τα έξω. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι χρησιμοποιεί τα επιτεύγματα ως τρόπο για να αντιμετωπίσει τον συναισθηματικό πόνο. Είναι σημαντικό να υπενθυμίζουμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι η αξία τους εκτείνεται πέρα από τα επιτεύγματά τους.

Υπερβολική υποτίμηση του εαυτού του

Όλοι απολαμβάνουμε κατά καιρούς λίγο χιούμορ που υποτιμά τον εαυτό μας. Σαν… αυτοτρολάρισμα, σαν αυτοσαρκασμό. Μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος για να αντιμετωπίσουμε μικρές αποτυχίες, δείχνοντας ότι δεν παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ στα σοβαρά.

Ωστόσο, όταν κάποιος υποτιμά συνεχώς τον εαυτό του ή τα επιτεύγματά του, μπορεί να είναι σημάδι βαθύτερων συναισθηματικών προβλημάτων και μπορεί να υποδηλώνει ότι παλεύει για κάτι μέσα του.

Οι άνθρωποι που βιώνουν βουβό πόνο συχνά έχουν μια λανθασμένη αντίληψη της αυτοεκτίμησής τους. Μπορεί να νιώθουν ότι δεν είναι ποτέ αρκετά καλοί, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά τους.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνηθισμένο μοτίβο υποτίμησης του εαυτού τους όπου υπονομεύουν συνεχώς τις ικανότητες και την αξία τους. Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος συχνά υποβαθμίζει τις επιτυχίες του ή υποτιμά την αξία του, ίσως είναι καιρός να παρέμβετε. Υπενθυμίστε του την αξία του και ενθαρρύνετέ τον να αναζητήσει βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.

Ανεξήγητα ψυχοσωματικά συμπτώματα

Όταν κάποιος υποτιμά πάντα τον εαυτό του, δεν επηρεάζονται μόνο τα λεγόμενά του. Αυτή η αρνητικότητα μπορεί να γίνει εμφανής και στο σώμα του.

Το ανθρώπινο σώμα έχει έναν αξιοσημείωτο τρόπο να εκφράσει αυτό που δεν μπορούμε να εκφράσουμε με λέξεις. Το χρόνιο στρες και η συναισθηματική αναταραχή συχνά εκδηλώνονται με  σωματικά συμπτώματα, σημάδια που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να δείξει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Οι άνθρωποι που υπομένουν και παλεύουν με τις σκέψεις τους, μπορεί να παραπονιούνται για συνεχείς πονοκεφάλους, προβλήματα στο στομάχι ή ανεξήγητους πόνους. Αυτά δεν είναι απλώς ενοχλήσεις, είναι ο τρόπος του σώματος να πει ότι βρίσκεται υπό πίεση.

Έτσι, εάν κάποιος που γνωρίζετε συνεχώς φαίνεται να παλεύει με κάποια μορφή σωματικής δυσφορίας χωρίς καμία ιατρική εξήγηση, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχει να διαχειριστεί περισσότερα από όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Μπορεί ο συναισθηματικός τους πόνος να είναι τόσο έντονος που να επηρεάζει τη σωματική τους υγεία. Καθώς παρατηρούμε πώς εκδηλώνεται σωματικά το συναισθηματικό στρες, όπως αυτοί οι ανεξήγητοι πόνοι ή η συνεχής κόπωση, είναι σημαντικό να εξετάσουμε επίσης πώς διαταράσσει την ξεκούρασή μας.

Οι αλλαγές στον ύπνο, είτε πρόκειται για αϋπνία είτε για υπερβολικό ύπνο, συχνά ακολουθούν. Αυτές οι διαταραχές ύπνου μπορεί να είναι ένα λεπτό αλλά σημαντικό σημάδι των συναισθηματικών μαχών που δίνονται σιωπηλά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου

Ο ύπνος είναι απαραίτητο μέρος της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, ο μέσος άνθρωπος θα περάσει περίπου το ένα τρίτο της ζωής του σε φάση ύπνου. Ωστόσο, όταν οι συνήθειες ύπνου κάποιου αλλάζουν σημαντικά, μπορεί συχνά να συνιστά μια σιωπηλή κραυγή για βοήθεια.

Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν συναισθηματική αναταραχή μπορεί να εμφανίσουν αϋπνία, δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ή να παραμείνουν κοιμισμένοι. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να κοιμούνται υπερβολικά, χρησιμοποιώντας τον ύπνο ως διαφυγή από τον συναισθηματικό τους πόνο.

Αν παρατηρήσετε κάποιον να παραπονιέται συνεχώς για τα ασυνήθιστα μοτίβα ύπνου του ή να φαίνεται διαρκώς κουρασμένος παρά τις πολλές ώρες ύπνου, αξίζει να δώσετε προσοχή. Μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια κακή νυχτερινή ανάπαυση. Θα μπορούσε να είναι σημάδι συναισθηματικής δυσφορίας.

Το ίδιο ισχύει και με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Όταν ο ύπνος κάποιου είναι ακανόνιστος, συχνά επηρεάζει τη σχέση του με το φαγητό.  Μπορεί να παρατηρήσετε ότι κάποιος παραλείπει γεύματα ή, αντίθετα, τρώει περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτές οι αλλαγές στη διατροφική συμπεριφορά μπορεί να είναι ένας άλλος βασικός δείκτης της συναισθηματικής πίεσης που αντιμετωπίζει αθόρυβα.

Σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Το φαγητό είναι κάτι περισσότερο από διατροφή, καθώς συχνά συνδέεται με τη συναισθηματική μας κατάσταση. Όταν κάποιος δεν είναι καλά, μπορεί να παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές του συνήθειες.

Μερικοί μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, βλέποντας το φαγητό ως αγγαρεία και όχι ως ευχαρίστηση. Μπορεί να παραλείπουν γεύματα ή να τρώνε πολύ λίγο, με συνέπεια αξιοσημείωτη απώλεια βάρους ή το αντίθετο – να στραφούν στο φαγητό για νιώσουν καλά, να τρώνε υπερβολικά ή να επιδίδονται σε ανθυγιεινή διατροφή, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του βάρους τους.

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος στη ζωή σας παρουσιάζει ξαφνικές αλλαγές στη σχέση του με το φαγητό, μπορεί να είναι σημάδι ότι αντιμετωπίζει συναισθηματική δυσφορία. Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε αυτούς τους ανθρώπους με ευαισθησία και κατανόηση, ενθαρρύνοντάς τους να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ