Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

«Η Χ.Α.Ν.Θ. στην κοινωνία των πολιτών του αύριο» - Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο 10ετίας της Χ.Α.Ν.Θ.


Δύο μέρες γεμάτες με ομιλίες, ομάδες εργασίας, αλλά κυρίως με πολύ πνεύμα Χ.Α.Ν.Θ. Εκατοντάδες κόσμου παρακολούθησαν ή συμμετείχαν στο διήμερο συνέδριο το οποίο είχε δύο φάσεις. Αφενός την πανηγυρική της Παρασκευής το βράδυ και αφετέρου την πιο ουσιαστική εκείνη των ομάδων εργασίας (Workgroups) του Σαββάτου.

Την Παρασκευή το απόγευμα στην Αίθουσα Νικόλαος Γερμανός στη ΔΕΘ, έγινε η πανηγυρική έναρξη του δεκαετούς συνεδρίου που τίμησαν με την παρουσία τους υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων από την κοινωνία των πολιτών καθώς και νυν και πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ., τακτικά μέλη της Αδελφότητας και νέα στελέχη. 
Το συνέδριο ξεκίνησε  με έναν απολογισμό των τελευταίων δέκα ετών για τη Χ.Α.Ν.Θ. και σε μορφή βίντεο καταγράφηκαν οι εξελίξεις που έγιναν σχετικά με το έργο του Σωματείου στον αθλητισμό, στις κατασκηνώσεις, στην κοινωνική προσφορά, στην εκπαίδευση και τις συνεργασίες του με άλλους φορείς εντός κι εκτός της πόλης.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο  Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφέρθηκε  στις συνεργασίες του με την Αδελφότητα ήδη από τη θέση του Αντιδημάρχου, είτε σε δενδροφυτεύσεις είτε για τη συναυλία θεσμό- τη χριστουγεννιάτικη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για τη Χ.Α.Ν.Θ.. Είπε χαρακτηριστικά: «όποτε χρειαζόμασταν μια ισχυρή ομάδα για εθελοντική δράση η Χ.Α.Ν.Θ. ήταν εκεί» και όπως το έκανε στο παρελθόν βοηθώντας πάντα την πόλη και την πατρίδα θα συνεχίσει να το κάνει.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης, μίλησε για τη γνώση που έχει αναφορικά με τη Χ.Α.Ν.Θ. μέσω του αθλητισμού και αναρωτήθηκε πώς καταφέρνει ένας Οργανισμός που έχει τουλάχιστον 100 χρόνων ιστορία να είναι καινοτόμος και ουσιαστικός και να συνεχίζει να  δίνει το στίγμα του. Η απάντηση που έδωσε ήταν στην ίδια τη λειτουργία του συνεδρίου: οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε θεσμικό επίπεδο, η διαδικασία της ανανέωσης και της τοποθέτησης νέων προκλήσεων. Το πώς οριοθετεί το πλαίσιο ώστε να παραμένει καινοτόμα, είναι ένα από τα πολλά μυστικά της διαχρονικότητας της Χ.Α.Ν.Θ. Τέλος, εκ μέρους των ενεργών πολιτών είπε «ένα ευχαριστώ γιατί ό, τι κάνει η Χ.Α.Ν.Θ., είναι αυτό που χρειάζεται η κοινωνία των πολιτών». 

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς,  Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστειλε από το Σίδνεϊ μήνυμα μέσω βίντεο στο οποίο χαρακτήρισε το Σωματείο κύτταρο που δίνει ήθος, αξίες, και τόνισε τις εμπειρίες που προσφέρει η Χ.Α.Ν.Θ. στους νέους που συμμετέχουν στα προγράμματά της.

Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Ηρακλής Μοσκώφ, Γενικός γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας. Ο κ. Μοσκώφ θυμήθηκε και μοιράστηκε στιγμές της κατασκηνωτικής του εμπειρίας από την κατασκήνωση του Αγίου Νικολάου στη Σιθωνία Χαλκιδικής, στιγμές που τον σημάδεψαν και δεν έπαψαν να τον συντροφεύουν, όπως η αγάπη για τη φύση, ο αθλητισμός, ο κοσμοπολιτισμός, η ομαδικότητα. Ακόμη, αναφέρθηκε στη μακρόχρονη σχέση της Χ.Α.Ν.Θ. με το προσφυγικό, χρησιμοποίησε τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη «τον ξένο και τον εχθρό τον είδαμε στον καθρέφτη» για να δείξει το πώς μπορούμε να αναστοχαστούμε τη θέση των ευάλωτων κάτι που η Αδελφότητα κάνει χρόνια και μέσω των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν μέσω του υπουργείου μετανάστευσης.

Κεντρική ομιλήτρια της πρώτης μέρας του συνεδρίου ήταν η  Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη-Πρώην Επίτροπος Ε.Ε.-Πρώην Υπουργός, η οποία μίλησε για «Τη συνάντηση των γενεών μέσα από την εξέλιξη των εποχών» ξεκινώντας από την ίδρυση της Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι  σήμερα, διαπερνώντας σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Ελλάδας και του κόσμου μέσα από την εξέλιξη της Χ.Α.Ν.Θ.. Αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία ως κατασκηνώτρια, της κατασκήνωσης του Αγίου Νικολάου στη Χαλκιδική και σημείωσε πως έπειτα από κάθε κρίση η Αδελφότητα είχε την προνοητικότητα να βλέπει τι χρειάζεται η κοινωνία και αυτό να προσφέρει, είτε ήταν η ίδρυση βρεφονηπιακού σταθμού, είτε το νυκτερινό σχολείο, είτε η Βιβλιοθήκη της Χ.Α.Ν.Θ., σημείο ανάγνωσης αλλά και συνάντησης των φύλων. Η κα Διαμαντοπούλου συνομίλησε με τα νεαρά στελέχη της Αδελφότητας που συμμετείχαν στο συνέδριο και έκλεισε την ομιλία της με τη βεβαιότητα ότι η Χ.Α.Ν.Θ. θα απαντήσει και σήμερα στις προκλήσεις της εποχής και θα παραμείνει παρούσα ενεργά στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου έκλεισε με την ομιλία του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Χ.Α.Ν.Θ., Ιωάννη Σωσσίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στα ερωτήματα  που καλείται να απαντήσει η Αδελφότητα για να παραμείνει πρωτοπόρα και σύγχρονη σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά και μας καλεί να ανταποκριθούμε. Αναφέρθηκε  στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην κατασκήνωση του Άη Γιάννη στο Πήλιο για την οποία ήδη έχει ξεκινήσει εκστρατεία εξεύρεσης χρημάτων για την έγκαιρη αποκατάσταση των ζημιών καθώς το 2024 η κατασκήνωση συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. 

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου εξελίχθηκε στο κεντρικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ. με τη συμμετοχή των τακτικών μελών όπου συζητήθηκαν σε ξεχωριστά working groups* όλα τα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα της Αδελφότητας και τέθηκαν οι στόχοι της επόμενης δεκαετίας. Το συνέδριο έκλεισε με τη συνεδρίαση της ολομέλειας όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα πορίσματα του διαλόγου και οι δεσμεύσεις της επόμενης δεκαετίας.

*Οι Ομάδες Εργασίας του Συνεδρίου Χ.Α.Ν.Θ. 2023 (Working Groups) είχαν τις παρακάτω θεματικές: 
1. Άνθρωπος και Κοινωνία:  Δράση εθελοντών, Κοινωνική Προσφορά, Κοινωνία των Πολιτών, Σχέση με την τοπική κοινωνία – Παραρτήματα
2. Περιβάλλον και Κατασκηνώσεις
3. Αθλητισμός και Ευεξία
4. Εκπαίδευση και Πολιτισμός
5. Προβολή και Επικοινωνία: Δημόσιες Σχέσεις, Αναγνωρισιμότητα, Προβολή, Social media, Εξεύρεση Πόρων, Ψηφιακά Εργαλεία







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ