Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Πώς θα είναι οι νέες ταυτότητες

Νέες ταυτότητες ακούμε και νέες ταυτότητες δεν… βλέπουμε εδώ και χρόνια. Θα τις «δούμε» όμως το 2021, όταν και αναμένεται να εκδοθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019 και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εκδοθούν μέσα στο 2021.

Αυτό τουλάχιστον είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ την Τετάρτη (09.10.2019).

Όσον αφορά στο πως θα είναι οι νέες ταυτότητες, ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Εσθονία. Οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».

«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου», εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Με τις νέες ταυτότητες, ο πολίτης θα μπορεί να παίρνει κάποια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να αναγκάζεται να πηγαίνει σε κάποιο ΚΕΠ. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Οι νεότεροι και όσοι μπορούν να χειρίζονται καλύτερα την τεχνολογία, θα μπορούν να πιστοποιούνται αυτόματα.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν, επίσης, βασικό χαρακτηριστικό την ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα ισοδυναμεί με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας δημόσιος υπάλληλος.

Εκείνο που δεν είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είναι πόσο θα κοστίσουν οι νέες ταυτότητες. Και αφού δεν διευκρίνισε το κόστος, εμφανίστηκε βέβαιος πως οι πολίτες δεν θα αντιδράσουν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο» στην περίπτωση που καταλάβουν ότι οι νέες ταυτότητες διευκολύνουν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ