Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Bιβλιοθήκης Καλαμπάκας για κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής

Συνεχίζεται και φέτος η συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με τη βιβλιοθήκη της Καλαμπάκας του μη κερδοσκοπικού οργανισμού KDK.
Στο πλαίσιο της θα πραγματοποιηθούν τρία σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες κτηνοτρόφους, τα οποία θα υλοποιηθούν από τη Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της ΑΓΣ από τα μέσα Νοεμβρίου 2019 έως τις αρχές Μαρτίου 2020 με τίτλο: «Πρόγραμμα βιωματικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής προς επαγγελματίες κτηνοτρόφους».

Οι θεματικές ενότητες συνδέονται με την εφαρμογή σωστών διαχειριστικών πρακτικών σε βοοειδή κρεοπαραγωγής κι αιγοπρόβατα και είναι σχετικές με την ευζωία των ζώων που οδηγεί στην καλύτερη ποιότητα πρωτογενούς παραγωγής. Επιπλέον, θα υλοποιηθεί εξειδικευμένο βιωματικό σεμινάριο για τους αποφοίτους του περσινού κύκλου σεμιναρίων που θα είναι επικεντρωμένο σε θέματα γενετικής βελτίωσης, υγιεινής εγκαταστάσεων και ζωικού κεφαλαίου, υπολογισμού σιτηρεσίων, διαχείρισης βοσκών και επιλογής μηχανολογικού εξοπλισμού. Από κάθε ομάδα θα επιλεγούν 15 κτηνοτρόφοι, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν δωρεάν την εκπαίδευση.

Η βιωματική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου 2019 και το πρόγραμμα διδασκαλίας και συμβουλευτικής θα είναι διάρκειας 48-54 ωρών σε διάστημα οκτώ μηνών, προκειμένου η κατάρτιση των κτηνοτρόφων να συνδεθεί φυσικά με τον ετήσιο κύκλο του ζωικού κεφαλαίου και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε κάθε παραγωγικό στάδιο.

Να σημειωθεί ότι αυτοί που θα παρέχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη στις εγκαταστάσεις των συμμετεχόντων είναι γεωπόνοι-ζωοτέχνες, κτηνίατροι και ειδικοί του κτηνοτροφικού κλάδου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών (αιγοπρόβατα και βοοειδή) είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία, την προμήθεια τροφίμων και την ενδυνάμωση των αγροτικών περιοχών στη λεκάνη της Μεσογείου, ιδίως στις ορεινές και τις παραμεθόριες περιοχές. Το πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάζονται η βιβλιοθήκη Καλαμπάκας και η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, έχει ως στόχο να βοηθήσει: α) την τοπική κτηνοτροφική κοινότητα, έναν πυρήνα της ευρύτερης γεωργικής διάρθρωσης της περιοχής της Καλαμπάκας, εφαρμόζοντας βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης βιώσιμων κτηνοτροφικών μονάδων και βελτιώνοντας την οικονομική απόδοση της γεωργο-κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, β) τον ευρύτερο κλάδο της κτηνοτροφίας για την παραγωγή προϊόντων κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στην περιοχή, αναπτύσσοντας και εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη βέλτιστη τοποθέτηση της περιοχής και διαφοροποίηση της με τον ανταγωνισμό.

Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα στις κυρίες: Φωτεινή Κεφάλα 2310492850 και Θεόπη Κατσιαμάνη 2432023044



Λίγα λόγια για την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Τα κύρια εκπαιδευτικά τμήματα της είναι η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γενικό Λύκειο), η Σχολή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Επαγγελματικό Λύκειο, Ι.ΙΕΚ και Εκπαίδευση Ενηλίκων), το Perrotis College of Agriculture, Environment and Life Sciences και η Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Perrotis College. Η Σχολή προετοιμάζει τους αποφοίτους της για ανάληψη κυρίαρχων ρόλων στην κοινωνική ζωή και για ποικίλες επαγγελματικές σταδιοδρομίες στη γεωργία, την επιστήμη και τη βιομηχανία τροφίμων μέσω της μάθησης αγροτικών και επιχειρηματικών πρακτικών που είναι οικονομικά βιώσιμες, φιλικές προς το περιβάλλον και κοινωνικά υπεύθυνες.


Λίγα λόγια για το Ι.ΙΕΚ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Στόχος του είναι να παρέχει στους σπουδαστές του τις γνώσεις για την εφαρμογή τεχνολογιών σε επιλεγμένους κλάδους του αγρο-διατροφικού τομέα. Οι σπουδαστές μαθαίνουν, κατανοούν και εφαρμόζουν καινοτόμες τεχνολογίες και πρακτικές που εξασφαλίζουν, σταθερά, υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγονται με οικονομικά βιώσιμες μεθόδους, οι οποίες ταιριάζουν στις κλιματικές συνθήκες και τις συνθήκες του εδάφους, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν ισχυρή περιβαλλοντική ευαισθησία και εκτίμηση της αξίας των αειφόρων γεωργικών πρακτικών. Η Σχολή εφαρμόζει καινοτόμες βιωματικές μεθόδους διδασκαλίας αξιοποιώντας τα προηγμένα εργαστήρια και το μοναδικό εκπαιδευτικό αγρόκτημα που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σπουδαστές της να αποκτήσουν επιστημονική γνώση και εξειδικευμένες τεχνικές δεξιότητες που θα εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους επιτυχία. Αυτή η έντονα πρακτική εκπαίδευση που παρέχεται από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.IEK) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής προετοιμάζει τη νεότερη γενιά κτηνοτρόφων, εξοπλίζοντάς τους με την τεχνογνωσία και τα διαπιστευτήρια που χρειάζονται για να πετύχουν και να αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο της αγροτικής ανάπτυξης και του μέλλοντος της βιομηχανίας τροφίμων.


Λίγα λόγια για τη Bιβλιοθήκη Καλαμπάκας

Η Κατερίνα – Νταϊάνα Δημουλά - Μέρριαμ κληρονόμησε την αγάπη του πατέρα της για την Καλαμπάκα. Το 2012 ίδρυσε την Εκπαιδευτική, Λογοτεχνική και Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καλαμπάκας (KDK). Αποστολή της KDK είναι η παροχή παραδοσιακών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών πληροφοριακού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ευρωστίας των πολιτών της Καλαμπάκας. Το πρώτο έργο της KDK ήταν η ανακατασκευή και ανακαίνιση του κτηρίου στο κέντρο της πόλης, στο οποίο στεγαζόταν η Δημοτική Βιβλιοθήκη, η οποία αποτελούταν από δύο μόνο αίθουσες και μία μικρή συλλογή βιβλίων. Η ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουλίου του 2015 προς τιμή των γενεθλίων του Γεωργίου Δημουλά. Το όραμα της Κας Κατερίνας – Νταϊάνα Δημουλά - Μέρριαμ είναι να γίνει η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας ένα κομβικό σημείο δημιουργικότητας και ευκαιρίας, προετοιμάζοντας την επόμενη γενιά των Καλαμπακιωτών και του πληθυσμού των γύρω περιοχών να ανθίσει στο παγκόσμιο μέλλον


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ