Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Πώς να χρησιμοποιείς τον φούρνο σωστά για κάθε φαγητό

Ο φούρνος είναι μια από τις πιο «παραγωγικές» οικιακές συσκευές, αν μαγειρεύετε συχνά.
Ωστόσο για πολλές νοικοκυρές το ψήσιμο στο φούρνο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Πολλές γυναίκες και ιδίως οι νέες νοικοκυρές που δεν έχουν τόση μεγάλη εμπειρία με την μαγειρική, προβληματίζονται για το πώς πρέπει να μαγειρέψουν σωστά το φαγητό στον φούρνο.

Οι ρυθμίσεις είναι πολλές και δεν υπάρχει ποτέ χρόνος για να διαβάσεις με προσοχή το εγχειρίδιο χρήσης του φούρνου.

Πολλά τα ερωτήματα, πολλές και οι απαντήσεις γύρω από τον σωστό τρόπο ψησίματος αλλά και τι σωστή λειτουργία του φούρνου.

Για να έχεις ένα νόστιμο και ζουμερό φαγητό πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά πώς να χρησιμοποιείς σωστά τον φούρνο. Γιατί σε κανέναν δεν αρέσει ένα κοτόπουλο στον φούρνο που από μέσα είναι άψητο!

Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα τον φούρνο του σπιτιού μας και τις λειτουργίες του. Για να μην γίνουμε μια νοικοκυρά σε απόγνωση.

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να προθερμάνετε τον φούρνο στην επιθυμητή θερμοκρασία πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα. Το κρέας, τα πουλερικά, αλλά και τα ψάρια πρέπει να ψήνονται από την αρχή σε ζεστό φούρνο για να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε (ομοιόμορφο ψήσιμο μέσα και έξω, τραγανή πέτσα/τραγανό δέρμα, ζουμερή σάρκα).

Το μυστικό για ένα καλό ψήσιμο κρύβεται στην προθέρμανση του φούρνου. Ο κατάλληλος χρόνος για να προθερμανθεί ο φούρνος μας είναι 15-20 λεπτά.

Όταν μια συνταγή λέει να ψήσουμε το φαγητό μας στους 180oC τότε εννοεί να είναι από την αρχή ως το τέλος σε αυτήν την θερμοκρασία.

Στη συνέχεια για να έχουμε ένα καλό ψήσιμο πρέπει να ξέρουμε να τοποθετούμε το ταψί μας στο σωστό ράφι.

Η κλασσική θέση είναι στο δεύτερο ράφι από κάτω όταν ψήνουμε με το «πάνω-κάτω» του φούρνου μας. Με τον τρόπο αυτό ψήνεται καλά το φαγητό, ιδίως ο πάτος του και δεν καίγεται η επιφάνεια του φαγητού. Είναι πολύ καλό ιδίως για φαγητά με λαχανικά όπως γεμιστά ή ιμάμ, μπριάμ κτλ. Αυτό το κάνουμε και με τις πίτες, γιατί εξασφαλίζουμε ότι θα ψηθούν πολύ καλά τα κάτω φύλλα.

 Αν θέλουμε το φαγητό μας να πάρει περισσότερο χρώμα, τότε το μεταφέρουμε το ταψί σε πιο πάνω θέση για να είναι πιο κοντά στην πάνω αντίσταση του φούρνου.

Αν χρησιμοποιείτε την κάτω αντίσταση, να χρησιμοποιείτε τα κάτω δύο ράφια. Εάν χρησιμοποιείτε την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των ραφιών 2 και 3.

Πάνω κάτω αντίσταση:
Είναι η ιδανική επιλογή για να ψήσουμε παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.

Κάτω αντίσταση:
Η κάτω αντίσταση επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεται περισσότερο ρόδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού (π.χ. πίτες).

Πάνω αντίσταση:

Η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το γκρατινάρισμα ή το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνεια τους.

Γκριλ:
Χρησιμοποιείται κυρίως για ψήσιμο κρέατος, όπως μπριζόλες και κεμπάπ, αλλά και για ψητά λαχανικά, ψάρια και για ρόδισμα.

Γκριλ με θερμό αέρα:
Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό, μπριζόλες.

Θερμός αέρας:
Τα φαγητά ψήνονται σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες πλακί.

Συμβουλή για ζουμερό χοιρινό στον φούρνο: Ψήνουμε στη λειτουργία των αντιστάσεων, γιατί ο αέρας συνήθως στεγνώνει το χοιρινό, εκτός κι αν το κρέας είναι καλυμμένο με λαδόκολλα ή το βάλουμε στη γάστρα.

Τέλος, όλοι θέλουμε να τσεκάρουμε το φαγητό μας την ώρα που ψήνεται. Οταν όμως ανοίγουμε τον φούρνο συχνά, ρίχνουμε την θερμοκρασία του και σταματάμε ουσιαστικά τόσο το ομοιόμορφο ψήσιμο ή αποδυναμώνουμε τις διογκωτικές μας ύλες.

Οπότε, καλό θα ήταν να τον ανοίγουμε όσες λιγότερες φορές μπορούμε και να τον κλείνουμε πάρα πολύ γρήγορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ