Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Ρινική αναπνοή: Μπορεί να προστατεύσει τη στοματική υγεία;

Σοβαρά προβλήματα στη στοματική υγεία και την ανάπτυξη της δομής του προσώπου στα παιδιά μπορεί να επιφέρει η αναπνοή από το στόμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη, δίχως πολλές φορές να το συνειδητοποιούν, καταφεύγουν σ’ αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη συνήθεια. Το αντιλαμβάνονται μόνο όταν παρουσιάσουν άλλα προβλήματα υγείας και ο γιατρός τούς επισημάνει ότι οφείλονται στον λάθος τρόπο αναπνοής.

Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, ο οργανισμός των ατόμων που δεν αναπνέουν επαρκώς από τη μύτη, εξαιτίας χρόνιας ρινικής απόφραξης, δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Προκειμένου να την αναπληρώσει, αναγκάζεται σε αναπνοή από το στόμα. Αυτό όμως έχει πολλές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του. Οι ασθενείς κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό, ροχαλίζουν και παρουσιάζουν συχνά υπνική άπνοια. Αρρωσταίνουν συχνότερα από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως αμυγδαλίτιδα, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα κεφαλαλγίας και πολλά άλλα.

Αρνητικές είναι, όμως, και οι επιπτώσεις της στοματικής αναπνοής, αφού η είσοδος του αφιλτράριστου αέρα από το στόμα και όχι από τη μύτη, όπως σοφά έχει η φύση προνοήσει, οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα. Τα αρχικά σημάδια είναι τα αφυδατωμένα χείλη και η ξηροστομία. Αιτία αυτών είναι η ανεπαρκής ποσότητα σάλιου, σε ένα στόμα που παραμένει διαρκώς ανοικτό. Το σάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ισορροπίας της οξύτητας του στόματος. Όταν είναι αυξημένη προκαλεί διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, με αποτέλεσμα αυτά να χαλάνε. Η μειωμένη οξύτητα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας και με έναν άλλον τρόπο: δρα ως προστατευτικός παράγοντας κατά των λοιμώξεων του βλεννογόνου του στόματος και κατά της ουλίτιδας/ περιοδοντίτιδας. Η περιοδοντίτιδα είναι μια νόσος δοντιών και ούλων που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Επιπλέον, χωρίς το σάλιο ο οργανισμός είναι ανοικτός σε κάθε είδους μόλυνση από ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, ενώ η πέψη των τροφών καθίσταται δύσκολη.

Η ξηροστομία είναι και αιτία της δύσοσμης αναπνοής (halitosis). Η έλλειψη επαρκούς ποσότητας σάλιου στο στόμα εμποδίζει τον "αυτοκαθαρισμό" για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων τροφών από αυτό. Δυσάρεστη αναπνοή μπορεί να επιφέρουν και τα βακτήρια που αναπτύσσονται λόγω ρινικών λοιμώξεων, καθώς αυτά τρέφονται με τη βλέννα που παράγει το σώμα όταν μάχεται ενάντια στη λοίμωξη.

Δεδομένου δε ότι η στάση του σώματος των ανθρώπων που αναπνέουν από το στόμα αλλάζει για να διατηρηθεί η αναπνευστική οδός ανοιχτή, συχνά γίνεται αιτία αναπτυξιακών προβλημάτων. Όταν η αδυναμία αναπνοής από τη μύτη αφορά σε παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και αυτή παραμείνει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία, το πρόσωπο μπορεί να αρχίσει να παίρνει στενόμακρο σχήμα, η μύτη να γίνεται επίπεδη, τα ρουθούνια μικρά, τo άνω χείλος λεπτό και αρκετά σαρκώδες το κάτω. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή θέση της γλώσσας στη στοματική κοιλότητα.

Όλες αυτές οι επιπτώσεις της στοματικής αναπνοής στο σύνολο του οργανισμού δείχνουν ότι οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της αιτίας του προβλήματος πρέπει να γίνονται εγκαίρως. Και η απελευθέρωση της ρινικής οδού είναι το κλειδί για να απαλλαγεί ο ασθενής από αυτές.

«Οι δυσκολίες στην ρινική αναπνοή μπορεί να οφείλονται σε λειτουργικά προβλήματα όπως σκολίωση ρινικού διαφράγματος, στην ύπαρξη μεγάλων πολυπόδων, χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας, υπερτροφίας ρινικών κογχών και στένωσης ρινικών βαλβίδων. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν συντηρητικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων. Η μόνη επιλογή είναι η υποβολή του ασθενή σε χειρουργική επέμβαση. Σε μερικούς δε ασθενείς συνυπάρχουν περισσότερα του ενός προβλήματα, η διόρθωση των οποίων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα», σημειώνει ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας και συμπληρώνει «Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές είναι απλές και ανώδυνες, με σύντομη νοσηλεία που συχνά δεν ξεπερνά τις 6 ώρες και με πολύ μικρή περίοδο ανάρρωσης. Με τη βοήθεια δε ειδικών εργαλείων (ενδοσκόπια) τα οποία δίνουν τη δυνατότητα πιο λεπτομερούς παρακολούθησης του σημείου που χειρουργούμε, έχουμε ακριβέστερα αποτελέσματα. Στις περιπτώσεις μάλιστα που χρειάζεται, ή ο ασθενής επιθυμεί, την ταυτόχρονη διόρθωση και του σχήματος της μύτης εξωτερικά, χρησιμοποιούνται πλέον οι υπέρηχοι αντί των κλασικών εργαλείων (ράσπες-σφυρί), που τραυματίζουν περισσότερο, οδηγώντας σε μεγάλα αιματώματα και απαιτούν μεγαλύτερους μετεγχειρητικούς χρόνους αποκατάστασης. Πρόκειται για μια πιο εξελιγμένη μέθοδο Ρινοπλαστικής με τη χρήση χειρουργικών υπερήχων (Piezotome), που προσφέρει στους ασθενείς πολλά πλεονεκτήματα. Μπορούν να αναμένουν ακριβέστερα αποτελέσματα, με λιγότερους μώλωπες και οιδήματα, και γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, δεδομένης της ατραυματικής φύσης της μεθόδου. Με αυτά τα νεότερης τεχνολογίας εργαλεία μπορούν να αποκατασταθούν τα όποια ρινικά προβλήματα, να ελευθερωθεί η αναπνοή και να αποφευχθούν άλλες παθήσεις που ενδεχομένως να ταλαιπωρήσουν σημαντικά τους ασθενείς.»

Ιωάννα Τζόβολου
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ