Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Τα 5 μέρη του κόσμου που οι άνθρωποι ζούνε πάνω από 100 χρόνια

Σύμφωνα με τον Dan Buettner, συνεργάτη επί σειρά ετών του National Geographic και συγγραφέα αρκετών best – seller, ο οποίος έκανε διάφορα οδοιπορικά ανά τον κόσμο λύνοντας μυστήρια και εξερευνώντας τον κόσμο, υπάρχουν μερικές «μπλε ζώνες» στην γη, όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζουν πάνω από 100 χρόνια.
Και μάλιστα ακόμα και μετά τον αιώνα ζωής τους, παραμένουν υγιείς και λειτουργικοί.

Ο όρος «μπλε ζώνες», τον οποίο επινόησε ο Buettner, πρωτοεμφανίστηκε σε ένα τεύχος του National Geographic το 2005, σε άρθρο με τίτλο «Τα μυστικά της μακροζωίας». Και μάλιστα ονόμασε τα πέντε αυτά μέρη, όπου όπως διαπίστωσε, παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Το ένα μάλιστα βρίσκεται στην χώρα μας.

Το πρώτο είναι η Σαρδηνία στην Ιταλία, όπου οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγάλο αριθμό ανδρών σε ορεινά χωριά του νησιού, που είχαν περάσει τα 100. Το δεύτερο βρίσκεται στην Ιαπωνία και συγκεκριμένα στην Οκινάουα. Και εκεί, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που ζούσαν περισσότερο από έναν αιώνα.

Η τρίτη «μπλε ζώνη» βρίσκεται στην Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια, όπου ένας αριθμός ανθρώπων ζει πάνω από 100 χρόνια και θεωρούνται από τους γηραιότερους στην Βόρεια Αμερική. Λίγο πιο ανατολικά, στην Κόστα Ρίκα και συγκεκριμένα στην χερσόνησο της Νικόγια, υπάρχουν επίσης πολλοί αιωνόβιοι, σύμφωνα με μια εξερεύνηση στην περιοχή το 2007.

Δυο χρόνια αργότερα, το 2009 συγκεκριμένα, σε μια μελέτη στο νησί της Ικαρίας, αποκαλύφθηκε το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων στον πλανήτη που έχουν περάσει τα 90. Περίπου ένας στους τρείς ανθρώπους που ζουσαν στην Ικαρία, ξεπερνούσαν τα 90, ενώ σύμφωνα με την έρευνα «οι Ικαριώτες έχουν 20% μικρότερα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου και 50% μικρότερο ποσοστό προβλημάτων καρδιάς».

Σε όλα λοιπόν τα μέρη, το ποσοστό τον αιωνόβιων είναι αυξημένο, με τον Buettner να αναφέρει 9 χαρακτηριστικά που έχουν κοινά στις «μπλε ζώνες»:
1. Σωματική άσκηση
2. Στόχους ζωής
3. Μειωμένο στρες
4. Μετριασμένη πρόσληψη θερμίδων
5. Δίαιτα βασισμένη σε λαχανικά
6. Αλκοόλ με μέτρο
7. Ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί
8. Καλή σχέση με την πνευματικότητα ή την θρησκεία
9. Καλή κοινωνική ζωή

Ίσως βοηθά και το εκάστοτε περιβάλλον. Οι «μπλε ζώνες» προέκυψαν ύστερα από 12 χρόνια ερευνών, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν πως το μυστικό της μακροζωίας είναι ένας συνδυασμός διατροφής και καλής κοινωνικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ