Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Δυσανεξία στο κρύο και σύνδρομο Raynaud: Τι υποδηλώνουν

της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ειδικής Παθολόγου

Κάθε άνθρωπος νοιώθει δυσάρεστα κατά την έκθεση στο κρύο, λόγω κινητοποίησης ομοιοστατικών μηχανισμών που το ανθρώπινο σώμα έχει στην διάθεσή του για την διατήρηση φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος. Η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος ρυθμίζεται σε στενά επίπεδα. Συγκεκριμένα σε υγιή άτομα ηλικίας 18 έως 40 ετών, η μέση θερμοκρασία του στόματος είναι 36,8 +_ 0,4 βαθμοί Κελσίου, με χαμηλότερα επίπεδα στις έξι το πρωί και υψηλότερα το απόγευμα στις τέσσερις με έξι το απόγευμα, όπως μετράται με ειδικά ιατρικά θερμόμετρα στόματος. Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κινδυνεύει να χάσει θερμότητα κινητοποιούνται τα υποθαλαμικά θερμορυθμιστικά κέντρα, αυτόνομες νευρικές οδοί και ειδικές ορμόνες όπως η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη, έτσι ώστε να αυξηθεί ο μυϊκός τόνος, να παραχθεί ρίγος, να αυξηθεί ο μεταβολικός ρυθμός και να γίνουν αλλαγές συμπεριφοράς (επί παραδείγματι το άτομο νοιώθει ότι κρυώνει και ντύνεται ζεστά) που βοηθούν το σώμα να εξοικονομήσει την απαιτούμενη θερμότητα. Το παθολογικό πρόβλημα της δυσανεξίας στο ψύχος χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση των φυσιολογικώς εκλυόμενων δυσάρεστων αισθημάτων κατά την έκθεση στο κρύο με αποτέλεσμα ο πάσχων να αναζητά ιατρική βοήθεια.

Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λόγω έντονων ορμονικών αλλαγών κατά την διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου συχνά παρουσιάζουν έντονη θερμορυθμιστική αστάθεια, δυσανεξία στο κρύο και αίσθημα κρύων άκρων.

Εκτός από την περίπτωση των γυναικών άτομα στα οποία το αίσθημα του ψύχους και των κρύων άκρων εμφανίζεται με αυξημένη συχνότητα είναι :
· Οι ηλικιωμένοι
· Οι εργαζόμενοι σε ψυχρό περιβάλλον (π.χ. ναύτες)
· Οι ασχολούμενοι με ορισμένα αθλήματα (π.χ. σκιέρ, ορειβάτες)
· Τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν δυσανεξία στο κρύο είναι (ενδεικτική αναφορά):
· Η υπόταση
· Η αναιμία
· Οι λοιμώξεις
· Ο διαβήτης
· ·Οι διαταραχές ενδοκρινών αδένων
· ·Τα νευρολογικά νοσήματα ( π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, νόσος Parkinson)
· H ηπατική ανεπάρκεια
· Η νεφρική ανεπάρκεια
· Τα εγκαύματα
· Ο υποσιτισμός
· Η ψωρίαση
· Παθήσεις αγγείων
· Η καρδιακή ανεπάρκεια
· Τα αυτοάνοσα νοσήματα
· . Το σύνδρομο Raynaud
· Οι παρενέργειες φαρμάκων (π.χ. βενζοδιαζεπίνες, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, κατάχρηση αλκοόλ).

Ιδιαίτερα επώδυνο για τον πάσχοντα μπορεί να γίνει το σύνδρομο Raynaud που χαρακτηρίζεται από μεταβολή του χρώματος των δακτύλων χεριών ή ποδιών μετά από έκθεση σε κρύο. Τα δάκτυλα εμφανίζουν ωχρότητα κατά την έκθεση σε κρύο περιβάλλον, κατάσταση που οδηγεί σε προοδευτική ανάπτυξη κυάνωσης, λόγω κακής αιμάτωσης. Κατά την επαναθέρμανση η εμφάνιση ερυθρότητας είναι συχνή. Κακουχία, οίδημα με εντύπωμα, μούδιασμα, συνοδεύουν πολλές φορές την αλλαγή χρώματος. Μεταξύ των επεισοδίων τα άκρα μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να προκαλέσει εκτός από αφόρητο πόνο, πληγές ή γάγγραινα δακτύλων. Διακρίνουμε την ιδιοπαθή νόσο RAYNAUD στην οποία υπάρχει ολιστική διαταραχή του σώματος, η οποία οφείλεται σε σύνθετες παραμέτρους (π.χ. διαταραχή του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, αύξηση αδρενεργικών υποδοχέων) και το δευτεροπαθές RAYNAUD που προκαλείται από υποκείμενα νοσήματα και παθολογικές καταστάσεις με διαφορετικό παθοφυσιολογικό μηχανισμό, σε κάθε περίπτωση (π.χ. Αυτοάνοσα νοσήματα, αγγειακές βλάβες, ενδοκρινικά νοσήματα, νευρολογικές βλάβες, παρενέργειες φαρμάκων).

Η σωστή παθολογική εξέταση έχει ζωτική σημασία για την αποτελεσματική θεραπεία σε κάθε περίπτωση.


Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ