Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

30 χρόνια από το μαρτυρικό τέλος του Ιεραποστόλου πατρός Κοσμά Γρηγοριάτη

Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1989, έδυσε γι᾿ αυτήν την ζωή, για να ανατείλει στην αιωνιότητα, ο ακούραστος εργάτης του Ευαγγελίου, φωτιστής και πνευματικός αναμορφωτής του λαού του Ζαΐρ (σημερινό Κονγκό) μακαριστός πατήρ Κοσμάς Γρηγοριάτης.
Μετά από δώδεκα συναπτά έτη θυσιαστικής ιεραποστολικής διακονίας στους «καθημένους εν σκότει και σκιά θανάτου» (Ψαλ. 106,10) ιθαγενείς αδελφούς μας στην καρδιά της Αφρικής, έχοντας διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα «ευαγγελιζόμενος Χριστόν» (πρβλ. Πράξ. 5,42), κατηχώντας, βαπτίζοντας, αναβιβάζοντας «εις είδος και κάλλος» τους ταλανισμένους από την λατρεία των ειδώλων γηγενείς, αφού ανήγειρε και ίδρυσε Ιερούς Ναούς, ιεραποστολικό κέντρο, σχολεία, οικοτροφεία, ιατρείο και φάρμα, αγαπήθηκε όσο λίγοι Ιεραπόστολοι από τον λαό που με ζέση αγάπησε, ήλθε η ώρα της άνω κλήσεως. «Τελειωθείς εν ολίγῳ επλήρωσε χρόνους μακρούς» (Σοφ. Σολ. 4,13).

Ο Κύριος της Δόξης, για τον οποίο «ηνάλωσεν εαυτόν» ο παπα-Κοσμάς, τον κάλεσε στην θριαμβεύουσα  Εκκλησία, να τον αναπαύσει και να τον καταστήσει πρεσβευτή και μεσίτη για την εδραίωση και κραταίωση των ανά την οικουμένη ορθοδόξων ιεραποστολικών επάλξεων. Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα παραδίδει το πνεύμα του, λαβωμένος άγγελος στην μαύρη γη. Οι γηγενείς απαρηγόρητα θρηνούν για την φυγή του “πατέρα” τους. Ζητούν το σκήνωμά του να μείνει κοντά τους, παρηγοριά στους στεναγμούς, άγκυρα ελπίδας, στύλος φωτεινός της Ορθοδοξίας στην δίνη της είδωλομανίας, ένδροση όαση στην καυτή ήπειρο. Το σώμα του βρίσκει κατοικητήριο άχρι της κοινής Αναστάσεως πίσω από τον  Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην έδρα της Ιεραποστολής στο Κολουέζι τού Κονγκό.


Συγκλονισμένοι και παρακινημένοι από την αδόκητη φυγή τού μάρτυρα Ιεραποστόλου, κληρικοί και λαϊκοί από την Ελλάδα και την Ομογένεια αφυπνίζονται και αγκαλιάζουν την Ιεραποστολή. Μιμούμενοι την ανιδιοτέλεια και την αυταπάρνηση του προτύπου τους, κάποιοι τίθενται επικεφαλής Ιεραποστολικών Κλιμακίων και οι πολλοί αναλαμβάνουν εφ' όρου ζωής να αιμοδοτούν από τα μετόπισθεν ακατάπαυστα τα ιεραποστολικά μετερίζια. Η θυσία του παπα-Κοσμά δικαιώνεται. Η πρόρρησή του ότι, για να θεριέψει το δέντρο της  Ιεραποστολής στην αφρικανική γη, χρειάζεται να ποτιστεί με αίμα μαρτύρων, επαληθεύεται με το αγιαστικό του τέλος.

Εμπνεόμενοι από την μορφή του μεγάλου  Ιεραποστόλου και το μέγεθος της θυσίας του, ευχή και προσδοκία μας είναι να αναδεικνύονται και εν τω παρόντι και τω μέλλοντι διάδοχοι και συνεχιστές της μαρτυρίας του και εργάτες του Ευαγγελίου στους ανά την υφήλιο προσκαρτερούντες αδελφούς μας. Αποτελεί δε χρέος ιερό όλων μας, ενστερνιζόμενοι το του Κυρίου «πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά έθνη» (Ματθ. 28,19), να εργαζόμεθα ακατάπαυστα διαδίδοντας και ενισχύοντας παντοιοτρόπως τον ευλογημένο αυτόν Αμπελώνα του Κυρίου.

Αντί επιλόγου, αναπέμπουμε ευλαβικά δέηση στον Πανοικτίρμονα Κύριο και Θεό μας, τον αείμνηστο και πεφιλημένο Ιεραπόστολο του Κονγκό πατέρα Κοσμά Γρηγοριάτη να κατατάξει «εν σκηναίς Δικαίων» και να συναριθμήσει «μετά Αγίων».
Η μνήμη του ας είναι αιωνία!

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
του Ιεραποστολικού Συνδέσμου  "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"
Δημήτριος Ασλανίδης
=========================================================
Εκδόθηκε νέο βιβλίο με τίτλο:
"ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΛΑΒΩΜΕΝΗ ΓΗ"
του Μοναχού Δαμασκηνού Γρηγοριάτη

Με μαρτυρίες, θαυμαστά γεγονότα και αποκαλυπτικά σημεία για τον μάρτυρα Ιεραπόστολο του Κονγκό π. Κοσμά Γρηγοριάτη.

Διατίθεται από τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. 


Παρακολουθήσετε στιγμιότυπα από την ζωή και το θάνατο του παπα-Κοσμά που μας κοινοποίησε ο Γεώργιος Ασλανίδης, πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ