Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Υπό διάλυση η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας - Γιατί αργοπεθαίνει

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας αργοπεθαίνει, μάλιστα αυτή είναι και η άποψη του νυν και του πρώην Αρχηγών της. Μάλιστα, ο προηγούμενος Αρχηγός φέρεται να αντικαταστάθηκε επειδή καταδείκνυε το γεγονός συνεχώς. Σοβαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η κατάσταση του στόλου αεροσκαφών της είναι απογοητευτικός.

Η αεροπορική δύναμη της Γερμανίας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, σύμφωνα με τον Αρχηγό της.

«Η Luftwaffe είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση», ανέφερε σε ομιλία του ο Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz, ο επικεφαλής της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Gerhartz πρόσθεσε: "Τα αεροσκάφη είναι καθηλωμένα λόγω της έλλειψης ανταλλακτικών ή βρίσκονται στο εργοστάσιο για εργασίες συντήρησης." Μέρος του προβλήματος είναι αυτό ονομάζεται γραφειοκρατική αναποτελεσματικότητα, άφησε να εννοηθεί. Σύμφωνα με τον Gerhartz, μια επιθεώρηση των Γερμανών Eurofighters 400 ωρών, θα έπρεπε να διαρκέσει επτά μήνες και κατέληξε να κρατήσει δεκατέσσερις μήνες.

Εκτός από τα γραφειοκρατικά ζητήματα, ο Gerhartz είπε επίσης ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία χρειάζεται μεγαλύτερους και πιο προβλέψιμους προϋπολογισμούς από το κοινοβούλιο. "Ο Gerhartz προέτρεψε τους νομοθέτες να στηρίξουν ένα βιωσιμότερο πρόγραμμα δαπανών που θα επέτρεπε στην αεροπορία να ανακατασκευάσει τον εξοπλισμό της και να βελτιώσει τον προγραμματισμό για νέα όπλα και αναβαθμίσεις σε υπάρχοντα συστήματα", ανέφερε το Reuters.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, σίγουρα θα συμφωνήσει με τον Gerhartz σε αυτό το σημείο.

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ασκήσει κριτική στα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα. Ο Τραμπ αναμένεται να χρησιμοποιήσει την επερχχόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ αργότερα αυτό το μήνα για να επαναλάβει αυτό το ζήτημα.

Τον Μάιο, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε ότι η χώρα της θα διατηρήσει σταθερές αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, έφτασε στο σημείο να υποδηλώνει ότι ο στόχος του ΝΑΤΟ να δαπανήσει δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την άμυνα "δεν ήταν εντελώς εκτός του εφικτού".

Το Βερολίνο δαπανά σήμερα περίπου το 1,2% του ΑΕΠ του στον στρατό. Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen δήλωσε ότι αυτό θα αυξηθεί στο 1,3% το 2019, με στόχο να φθάσει το 1,5% μέχρι το 2025.

Αλλά ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz πρότεινε ότι το ποσοστό θα μειωθεί στην πραγματικότητα μετά το 2019.

Τα ζητήματα που έθεσε ο Gerhartz δεν είναι καινούργια.

Όταν η Γερμανία εξέταζε το ενδεχόμενο να ενταχθεί στον συνασπισμό κατά του ISIS το 2015, ο στρατός εξέδωσε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση των μαχητικών αεροσκαφών Tornado. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Deutsche Welle, η έκθεση ανέφερε ότι "λιγότερο από το ήμισυ του στόλου των Tornado ήταν στην πραγματικότητα έτοιμο για ανάπτυξη. Από τα 93 μαχητικά αεροσκάφη που είναι εν ενεργεία, μόνο 66 ήταν σε γενικές γραμμές λειτουργικά και μόνο 29 ήταν έτοιμα για μάχη την τρέχουσα χρονική στιγμή."



Μόλις ένα χρόνο πριν μια αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή ανέφερε ότι το 58% των Tornado ήταν έτοιμοι για μάχη. Ο στόχος της Luftwaffe είναι να έχει περίπου το 70% των αεροσκαφών σε κατάσταση ετοιμότητας για μάχη. Όπως και ο Gerhartz, η έκθεση του 2015 επεσήμανε την έλλειψη ανταλλακτικών ως έναν από τους λόγους που τα Tornados ήταν σε τόσο θλιβερή κατάσταση ετοιμότητας.

Πιο πρόσφατα, νωρίτερα αυτό το έτος, η Γερμανία δήλωσε ότι μόνο 26 Tornado είναι έτοιμοι για μάχη. Τα Tornado είναι τα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί η Γερμανία ως σύστημα παράδοσης των αμερικανικών τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται εγκατεστημένα στη χώρα.



Αν μη τι άλλο, τα Eurofighter της Γερμανίας είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Τον Μάιο, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ανέφερε ότι μόνο τέσσερα Eurofighter ήταν έτοιμα για μάχη. Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι από τα 128 Eurofighter, μόνο δέκα δεν είχαν κάποιου είδους ελάττωμα στα αμυντικά τους συστήματα.

Όπως εξήγησε η Deutsche Welle, "Το πρόβλημα πηγάζει από μια διαρροή ψυκτικού υγρού στους αισθητήρες του αεροσκάφους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση εχθρικών αεροσκαφών ή εχθρικών βλημάτων. Χωρίς αυτό το αμυντικό σύστημα, τα Eurofighter δεν είναι έτοιμα για μάχη. "



Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή των προβλημάτων.

Εκτός από το άθλιο αμυντικό σύστημα, η έκθεση του Der Spiegel ανέφερε ότι η Γερμανία είχε μόνο αρκετούς πυραύλους για τέσσερα αεροσκάφη. Το Βερολίνο αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό, λέγοντας ότι τριάντα εννέα Eurofighters χαρακτηρίζονται ως έτοιμα για μάχη. Ωστόσο, το Der Spiegel υποδεικνύει ότι η γερμανική Πολεμική Αεροπορία μετράει οποιοδήποτε από τα αεροπλάνα που μπορούν να πετάξουν ως έτοιμα για μάχη.

Εκτός από όλα τα τεχνικά προβλήματα, η γερμανική Πολεμική Αεροπορία βίωσε μια πολύ πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία της. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, ο Αντιπτέραρχος Ingo Gerhartz είναι ο νέος αρχηγός της Αεροπορίας, έχοντας αναλάβει τη θέση πριν από περίπου ένα μήνα.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο προκάτοχος του Gerhartz, ο Αντιπτέραρχος Karl Muellner, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του νωρίτερα αυτό το έτος. Πιστεύεται ευρέως ότι απομακρύνθηκε επειδή αρνήθηκε να σταματήσει να κάνει ζήτημα την κακή κατάσταση της Πολεμικής Αεροπορίας για την επιμονή του στο θέμα ότι η Πολεμική Αεροπορία χρειαζόταν να αγοράσει τα F-35 Joint Strike Fighter για να αντικαταστήσει τον γηραιό στόλο των Tornado.

"Η Luftwaffe θεωρεί την ικανότητα του F-35 ως σημείο αναφοράς για τη διαδικασία αντικατάστασης του Tornado και νομίζω ότι έχω εκφραστεί αρκετά σαφώς ως προς το ποια είναι η επιλογή της Αεροπορίας", δήλωσε ο Muellner πέρυσι στους δημοσιογράφους.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας είναι γνωστό ότι ευνοεί τα Eurofighter ως αντικαταστάτη των Tornado και όταν ο Muellner αρνήθηκε να σταματήσει να μιλάει για το θέμα αυτό απομακρύνθηκε.

Επίσης, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας μακρόν συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους πολλών ρόλων.

Δείτε βίντεο από τα Γερμανικά Tornado στις ημέρες δόξας τους:



Πηγή National Interest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ