Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ένα 10χρονο αγόρι στο Ισραήλ ανακάλυψε κατά τύχη ειδώλιο 11.000 ετών

Ένα 8χρονο αγόρι, κάνοντας βόλτα στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ είχε βρει κάτι που έμοιαζε με βότσαλο, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ένα σπάνιο προϊστορικό ειδώλιο πάνω από 11.000 ετών!
Το εύρημα, με τη μορφή εγκύου γυναίκας, είναι μόνο το τρίτο του είδους του που βρέθηκε ποτέ στο Ισραήλ.

Το αγόρι, ο Itamar Barnea είναι τώρα 10 ετών. Βρήκε το προϊστορικό άγαλμα κοντά στο ρέμα του Dishon στην Άνω Γαλιλαία και το έβαλε σε κουτί στο σπίτι, χωρίς να το σκεφτεί δεύτερη φορά. Περίπου ένα μήνα πριν, η μητέρα του το βρήκε ενώ συγύριζε το σπίτι και το έδειξε σε έναν αρχαιολόγο, που το έστειλε στην Εφορία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για περαιτέρω εξέταση.

Ο Ιανίρ Μιλέβσκι, ο οποίος είναι επικεφαλής του προϊστορικού τμήματος της Εφορίας Αρχαιοτήτων, αναγνώρισε ότι το εύρημα ήταν ένα τελετουργικό ειδωλείο γονιμότητας που χρονολογείται πριν από 11.500 χρόνια στην Νεολιθική περίοδο πριν από την κεραμική.

"Το ειδώλιο, το οποίο με την πρώτη ματιά είναι δύσκολο να δει κανείς ότι έχει διαμορφωθεί από ανθρώπινα χέρια, είναι κατασκευασμένο από βότσαλο και είναι 37 επί 23 επί 25 χιλιοστά". "Εμφανίζει την εικόνα μιας εγκύου γυναίκας και έγινε με τρίψιμο και χάραξη της επιφάνειας του βότσαλου. Η στρογγυλεμένη κεφαλή ξεκινάει από το σώμα με χάραξη και τα πόδια είναι επίσης χαραγμένα." Δύο παρόμοια ειδώλια, τα οποία δεν είναι ακριβώς πανομοιότυπα, βρέθηκαν σε τοποθεσίες κατά μήκος του ρέματος Oren στην περιοχή Carmel και στην κοιλάδα του Ιορδάνη.

"Αυτά τα ειδώλια ήταν ένα σύμβολο της ανθρώπινης γονιμότητας και υπάρχουν ερευνητές που τις βλέπουν ως" μητέρα θεά ". Είναι πιθανό ότι το ειδώλιο χρησίμευσε ως φυλακτό", εξήγησε ο Μιλέβσκι, αναφερόμενος σε ένα αντικείμενο που θεωρήθηκε ότι προστατεύει τον φορέα του από το κακό ή το κακό. "Αυτή ήταν μια περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι της Εγγύς Ανατολής και του νότιου Λεβάντε μετατοπίστηκαν σε σταθερές θέσεις, άρχισαν να ασχολούνται με τη γεωργία και αρχίζουν να εξημερώνουν τα ζώα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου, το ζήτημα της γονιμότητας στην ανθρώπινη κοινωνία ήταν πολύ σημαντικό".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ