Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Με τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Jens Weidmann συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

του Νίκου Κούτρικα*

Στην χώρα μας μέχρι τέλος του μήνα βρίσκεται ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν στα πλαίσια μιας διμερούς συνάντησης με θέμα τις τραπεζικές εξελίξεις των δύο χωρών. Σκοπός της επισκέψεώς του είναι όπως δήλωσε να «βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στην Γερμανική οικονομική κοινότητα.

Από πλευράς της Ελληνικής κυβέρνησης παραβρέθηκε μόνο ο κύριος Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια ενώ παρά την επιθυμία του κ. Jens Weidmann να συναντηθεί με τον ίδιο για να συζητήσουν την προσπάθεια δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας αλλά και τον κύριο Αλέξη Τσίπρα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στις αγορές δεν κατέστη δυνατό...

Ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον κ. Jens Weidmann μαζί με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα όπου όπως μαθαίνουμε στην μεγάλη χρονικής διάρκειας συνάντησής τους έγινε αναλυτική προσέγγιση της πραγματικής κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας και του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στον Γερμανό Κεντρικό τραπεζίτη στοιχεία από το πρόγραμμά του της επόμενης ημέρας της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση δίνοντας ουσιαστικά και τι στίγμα της πολιτικής του.


Να σημειωθεί ότι ο κ. Jens Weidmann ήρθε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για να συμβάλει στην «προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών από την Ελλάδα» ενώ στο κλειστό γεύμα με τους Τραπεζίτες, άκουσε προσεκτικά τους διοικητές να απαριθμούν τα προβλήματα και τις επιτυχίες του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που ακόμη ταλαιπωρείται από τα «capital control» ενώ αναφέρθηκε πολλές φορές στον Έλληνα ομόλογό του κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης συναντήθηκε και με τον κ. Παυλόπουλο.

Κλείνοντας τόνισε ότι: «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».

Πάντως τις εντυπώσεις έκλεψε η συνάντηση με τον  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη αφού η κυβέρνηση (....παρά την προσδοκία της να βγει στις αγορές) προτίμησε να είναι.... ΑΠΩΝ !


*Ο Νίκος Κούτρικας είναι δημοσιογράφος-Οικονομικός συντάκτης μέλος της ΕΣΗΕΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ