Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η επιδημία της παχυσαρκίας

της Δρ. Αναστασίας Μοσχοβάκη

Η παχυσαρκία είναι η παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από περίσσεια λιπώδους ιστού για τα σωματομετρικά δεδομένα ενός ανθρώπου. Αδρός δείκτης της περίσσειας του λίπους σε ένα οργανισμό αποτελεί ο δείκτης μάζας σώματος ΒΜΙ (ΔΜΣ) που αποτελεί το πηλίκο του βάρους ενός ανθρώπου (σε χιλιόγραμμα) με το τετράγωνο του ύψους του (σε μέτρα). Ο ΔΜΣ για τους περισσότερους ανθρώπους αποτελεί ένα αρκετά καλό (αν και έμμεσο) δείκτη της ποσότητας του λίπους που υπάρχει στο σώμα.

Έτσι για τον άνθρωπο που έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του, εάν έχει ΒΜΙ κάτω από 18.5 είναι λιποβαρής, εάν έχει ΒΜΙ18.5 έως 24.9 έχει κανονικό βάρος, εάν έχει ΒΜΙ 25 έως 29,9 είναι υπέρβαρος, εάν έχει ΒΜΙ 30 έως 39,9 είναι παχύσαρκος εάν έχει ΒΜΙ 40 ή μεγαλύτερο σοβαρά παχύσαρκος. Για τους εφήβους χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία που αξιολογούν και την αναπτυξιακή φάση στην οποία ευρίσκεται ο έφηβος. Καθοριστικό ρόλο εκτός από το ΒΜΙ έχει και ο τρόπος κατανομής λίπους. Η κεντρική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά και τα σπλάγχνα είναι ιδιαίτερα βλαπτική. Πως θα δείτε αδρά εάν εσείς και η οικογένειά σας έχετε κεντρική εναπόθεση λίπους:

Παίρνετε μεζούρα ραπτικής. Βγάλτε τα παπούτσια σας και σταθείτε ξυπόλυτοι με γυμνή κοιλιά. Χαλαρώστε και εκπνεύστε. Μετρήστε τη μέση σας στο επίπεδο του ομφαλού. Βεβαιωθείτε ότι η μεζούρα είναι παράλληλη προς το έδαφος. Η περιφέρεια μέσης πρέπει να είναι στους άντρες κάτω από 101 εκατοστά και στις γυναίκες κάτω από 89 εκατοστά. Σε αντίθετη περίπτωση παρουσιάζετε κεντρική εναπόθεση λίπους.

Νοσήματα που προκαλεί η παχυσαρκία:

Η παχυσαρκία αποτελεί την δεύτερη αιτία τροποποιήσιμων παραγόντων θανάτου στην Ευρώπη μετά το κάπνισμα. Το περίσσιο λίπος κυκλοφορεί στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και την λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων. Ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης και αυξητικού παράγοντα -1 (IGF-1).Οι παχύσαρκοι άνθρωποι αναπτύσσουν χρόνια φλεγμονή λόγω φλεγμονωδών ουσιών που εκκρίνει ο λιπώδης ιστός. Ο λιπώδης ιστός παράγει επίσης υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων, που διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία στον οργανισμό και την γονιμότητά του. Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν επίσης ορμόνες που μπορούν να διεγείρουν ή να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη όγκων όπως οι αδιποκίνες. Το αυξημένο βάρος καταπονεί σκελετό και μυϊκό σύστημα.

Οι παθοφυσιολογικές αυτές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό του παχύσαρκου ατόμου το εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από:
· Διαβήτη τύπου 2
· Υψηλή πίεση αίματος
· Καρδιοπάθειες
· Εγκεφαλικά επεισόδια
· Λοιμώξεις
· Προβλήματα ανοσοποιητικού συστήματος
· Καρκίνου
· Άπνοια ύπνου
· Οστεοαρθρίτιδα
· Λιπώδη ηπατική νόσο
· Νεφρική νόσο
· Προβλήματα εγκυμοσύνης
· Στειρότητα
· Διαταραχές εμμήνου ρήσεως
· Στυτικά προβλήματα

Το υπερβολικό βάρος δεν αποτελεί σήμερα απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά ένα συστηματικό παθολογικό πρόβλημα που εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους. Κατά την διάρκεια της σωστής παθολογικής εξέτασης πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια του υπερβολικού βάρους, τα νοσήματα που έχει προκαλέσει στον οργανισμό και να γίνει ακριβής αποτίμηση των σχετικών κινδύνων.

Η παχυσαρκία και τα νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία αναμένεται να λάβουν ανησυχητικές διαστάσεις κατά τα προσεχή χρόνια λόγω της αύξησης των καθιστικών δραστηριοτήτων όχι μόνο κατά την εργασία αλλά και κατά την ψυχαγωγία. Έτσι:

1. Οι Millennials, γεννημένοι μεταξύ των δεκαετιών 80s – 00s , η πρώτη γενιά στην ιστορία που μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν στον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και αναμένεται να γίνουν μεσήλικοι σε λίγα χρόνια παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας και καθιστικής ζωής από κάθε άλλη νεολαία στην ιστορία της ανθρωπότητας.

2. Οι συναλλαγές, η επικοινωνία, η οικονομική δραστηριότητα, η σεξουαλική δραστηριότητα ολοένα και περισσότερο γίνονται σε ψηφιακό περιβάλλον με μηδαμινή κατανάλωση ενέργειας.

3. Οι οικιακές εργασίες και οι εργασίες καθημερινότητας γίνονται σταδιακά από μηχανές με αποτέλεσμα η δαπάνη ενέργειας να ελαχιστοποιείται περαιτέρω.

Εάν οι ανθρώπινες κοινωνίες και η οικογένεια δεν δράσουν συντονισμένα, η παχυσαρκία κινδυνεύει να γίνει η πρώτη αιτία πρόωρων θανάτων και αναπηρίας κατά τα προσεχή έτη.


Μας κοινοποιήθηκε από:
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά 24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ