Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

“Ένα λαϊκό παραμύθι– ένα συναίσθημα”

Κύκλος βιωματικών εργαστηρίων με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΣΥΝ-ΈΝΑ» και η “ΑΜΚΕ You in Europe” διοργανώνoυν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τον κύκλο βιωματικών εργαστηρίων “Ένα λαϊκό παραμύθι– ένα συναίσθημα” με εισηγητή τον Δρ. Στέλιο Πελασγό, αφηγητή, Δρ. παιδαγωγικής και συγγραφέα.

Θέμα των εργαστηρίων είναι το λαϊκό παραμύθι ως πυξίδα για την ανάπτυξη της συναισθηματικής υπευθυνότητας. Πώς μπορώ μέσα από την ανάλυση ενός λαϊκού παραμυθιού και την αναδιήγησή του να γνωρίσω τα συναισθήματά μου, να τα αναλάβω και στη συνέχεια να βοηθήσω νήπια, παιδιά και εφήβους να κάνουν το ίδιο;

Μέσα στο σκοτεινό δάσος των παραμυθιών πώς ξεχωρίζουν τα συναισθήματα; Πάντα χρειάζεται ένα μικρό φωτάκι για να διακρίνουμε τι είναι δέντρο και τι είναι πέτρα, τι είναι πουλί και τι είναι ζώο, τι είναι ακίνδυνο και τι είναι επικίνδυνο; Στο λαϊκό παραμύθι σοφά ποτέ δεν ονομάζονται τα συναισθήματα. Οι ήρωες και οι ηρωίδες πάσχουν και πράττουν. Όσοι ακούν υποθέτουν συναισθήματα και σκέψεις από τις πράξεις. Κοιτάνε την ζωή τους μέσα από τον καθρέφτη των παραμυθιών και την βλέπουν ξεκάθαρα. Μαθαίνουν την όψη και τις συνήθειες κάθε συναισθήματος σαν να είναι ένα άγριο ζώο.

Μετά από 25 χρόνια εργασίας στο δάσος των παραμυθιών ο Δρ. Στέλιος Πελασγός συνεχίζει την πετυχημένη σειρά  βιωματικών εργαστηρίων, τα οποία στηρίζονται στη σοφία των λαϊκών παραμυθιών και τις σύγχρονες παιδαγωγικές, ψυχολογικές και ανθρωπολογικές προσεγγίσεις τους.  Αναβιώνοντας τα συναισθήματα στα λαϊκά παραμύθια θα προσπαθήσουμε να προστατευτούμε από την καταχνιά του συναισθηματισμού και να οδηγηθούμε στην συναισθηματική υπευθυνότητα.

Α συνάντηση : 26 & 27/ 9/2015
Εισαγωγή: Το δάσος των συναισθημάτων την μέρα και την νύχτα. Αρνητικές και θετικές όψεις των συναισθημάτων. Γιατί το λαϊκά παραμύθι μπορεί να βοηθήσει την Συναισθηματική Υπευθυνότητα. Συναισθηματική αγωγή ή συναισθηματική υπευθυνότητα; Ένα κρητικό παραμύθι για το παιδί που δεν γνώριζε τα συναισθήματα.

Β συνάντηση: Σάββατο 31/10 & Κυριακή 1/11 2015   Ποθώ.
Γ συνάντηση: Σάββατο 28 & Κυριακή 29 /11/ 2015    Θυμώνω
Δ συνάντηση: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 /12/ 2015    Φοβάμαι
Ε συνάντηση: Σάββατο 30 & Κυριακή 31 /1/ 2016      Ζηλεύω
Στ συνάντηση: Σάββατο 20 & Κυριακή 21 /2/ 2016    Συμπάσχω
Ζ συνάντηση: Σάββατο 19 & Κυριακή 20 /3/ 2016     Λυπάμαι  
Η συνάντηση: Σάββατο 23 & Κυριακή 24 /4/2016     Χαίρομαι

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε γονείς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και σε εραστές της γλώσσας των μύθων και των παραμυθιών.

Οι συναντήσεις θα είναι 6ωρες (3 ώρες το Σάββατο και 3 την Κυριακή) και θα πραγματοποιούνται ένα σαββατοκύριακο κάθε μήνα, στο Σώμα Φίλων ΑΜΕΑ «Δράση για το Κάτι Άλλο», Βιθυνίας 30, Κάτω Τούμπα.

Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα (Σαββατοκύριακο): 40 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής - πληροφορίες: 6937 240180, 6945 155340 και στο email mail@sinena.gr


Σύντομο βιογραφικό
Δρ. Στέλιος Πελασγός, www.storytelling.gr
Ο Στέλιος Πελασγός είναι ο πρώτος έλληνας ιστορητής (επαγγελματίας αφηγητής/ παραμυθάς). Ξεκίνησε από το 1991 την αναβίωση της προφορική λογοτεχνίας και αφήγησης και από τότε ταξιδεύει σε θέατρα, σχολεία, φεστιβάλ, πολιτιστικά κέντρα, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Μεσόγειο δίνοντας παραστάσεις αφήγησης και σεμινάρια στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.
Στην Κύπρο εμφανίζεται τακτικά από το 1998 με παραστάσεις αφήγησης και σεμινάρια και την έχει εκπροσωπήσει σε διεθνείς συναντήσεις. Είναι διδάκτωρ Παιδαγωγικής και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αθηνών. Για το Υπουργείο Παιδείας και την αστυνομία της Κύπρου δημιούργησε το πρόγραμμα «Λαϊκά παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» για την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών που εφαρμόζεται παγκύπρια με μεγάλη επιτυχία από το 2000.
 Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών φεστιβάλ αφήγησης Κοζάνης και Αθηνών και συνεργάτης πολλών φεστιβάλ προφορικής αφήγησης στην Γαλλία και τον Καναδά.
Η διδακτορική του διατριβή διδάσκεται σε δύο πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνά τα παιδαγωγικά οφέλη από την καλλιέργεια της πολλαπλής νοημοσύνης μέσω της προφορικής αφήγησης λαϊκών παραμυθιών στηριγμένη στην παραδοσιακή μέθοδο της μαθητείας..
Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους, παιδιά ειδικής αγωγής, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους κ.α.). Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία του για παιδιά ή ενήλικες.  Η ΕΡΤ έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκυμονταιρ στο έργο του. Ζει σε μια ρεματιά του Πηλίου και στον Βόλο με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.
 Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του: www.storytelling.gr

«Ο Στέλιος Πελασγός είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε όλο το κίνημα της σύγχρονης αφήγησης στην Ελλάδα με την τριπλή του ιδιότητα. Από την μια είναι αφηγητής που το χάρισμα του το καλλιεργεί σαν κάθε καλός μάστορας όλα αυτά τα χρόνια, από την άλλη είναι βαθύτατος γνώστης της παραδοσιακής αφήγησης που δεν χάνει ευκαιρία να δίνει διαλέξεις, να διδάσκει, να αναλύει και να μαθαίνει σε άλλους τα μυστικά της και τέλος είναι ένας εμψυχωτής –οργανωτής ικανός να εμπνέει άλλους ανθρώπους.»      Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας, σκηνοθέτης, μαθηματικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ