Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αυτά είναι τα 6 πρώτα νησιά που χάνουν το προνόμιο του μειωμένου ΦΠΑ

Οι έξι πλέον τουριστικοί νησιώτικοι προορισμοί της χώρας χάνουν πλέον το προνόμιο του μειωμένου ΦΠΑ και εναρμονίζονται με τους συντελεστές της υπόλοιπης χώρας, κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας με τους δανειστές.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών τα νησιά αυτά που θα «πληρώσουν την λυπητερή» είναι:
  • Ρόδος,
  • Σαντορίνη,
  • Μύκονος,
  • Νάξος,
  • Πάρος
  • Σκιάθος

Το ειδικό καθεστώς αίρεται από 1ης Οκτωβρίου και πλέον θα έχουν συντελεστές ΦΠΑ 9%, 13% και 23%.

Ο ΦΠΑ αυξάνεται έτσι σε αυτά τα νησιά από την Πέμπτη 1/10, κλιμακωτά, ως εξής:
  • Από 6% - 9%
  • Από 9% -13%
  • Από 16% - 23%

Αυτά τα 6 νησιά – κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί θα είναι τα πρώτα που θα υποστούν την αύξηση στο καθεστώς ΦΠΑ, αφού θα ακολουθήσουν και οι άλλες δύο ομάδες νησιών:

Τα υπόλοιπα στα οποία η άρση της εξαίρεσης θα ξεκινήσει από 1 Ιουνίου 2016 και τα ακριτικά νησιά από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ η επιλογή των 6 πρώτων νησιών «έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια» ωστόσο εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος που επελέγη με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ.

Το ΥΠΟΙΚ νιώθει την ανάγκη να αιτιολογήσει την απόφαση κάνοντας λόγο για «πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή, που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:

Αλλαγές στον ΦΠΑ νησιών από 1.10.2015

Σε εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας, θα εκδοθεί κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών, για την κατάργηση της μείωσης των συντελεστών κατά 30% στον Φ.Π.Α.

Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα.

Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς. Ειδικά για τα θέματα φορολογίας, επισημαίνουμε:

1. Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί (από τον Ιούλιο 2015, στις προαπαιτούμενες δράσεις) οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016, με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από την φοροδιαφυγή, θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα. Στην κατεύθυνση αυτή επικεντρώνει όλο το οικονομικό επιτελείο τις προσπάθειές του.

2. Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα, για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα.

3. Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο, δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο, τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

4. Η επιλογή των προαναφερόμενων νησιών, έγινε με μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια, όπως θα γίνει και για τις άλλες δύο ομάδες νησιών (από 1.6.2016 και 1.1.2017). Τα απομακρυσμένα νησιά θα μπουν στην τελευταία ομάδα. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ρόδος με βάση κριτήρια όπως ο πληθυσμός (115.490) και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ