Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Πώς θα καθίσουν στα έδρανα της βουλής οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων;

Στα σκοτάδια βρίσκονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων πέντε ημέρες πριν την Ορκωμοσία της νέα Βουλής (Σάββατο πρωί) σε ότι αφορά τις θέσεις που θα καταλάβουν εντός της Ολομέλειας αλλά και σε σχέση με τα γραφεία στο Κοινοβούλιο.

Το ζήτημα είχε προκαλέσει στο παρελθόν «αιματηρές» μάχες και διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για το ποιο θα καταλάβει τις περίοπτες θέσεις μέσα στην Ολομέλεια.

Με το άχαρο αυτό καθήκον επιφορτίζεται –παραδοσιακά- ο εκάστοτε γενικός γραμματέας της Βουλής, ωστόσο κατά πληροφορίες οΓιώργος Θαλάσσης (στενός συνεργάτης της Ζωής Κωνσταντοπούλου) ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα αντικατασταθεί, δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διευθετήσεις.

Το έργο του παραμένει πάντως πιο εύκολο σε σχέση με το παρελθόν καθώς δεν έχουν υπάρξει μεγάλες ανακατατάξεις σε ότι αφορά τον αριθμό των βουλευτών των υφιστάμενων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, ενώ έχουμε μόνο μια νέα είσοδο, αυτή των εννέα βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.


Ποιοι θα καθίσουν που

Με τις έως τώρα πληροφορίες οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ θα επανακαταλάβουν την αριστερή πτέρυγα της Ολομέλειας. Στα πίσω έδρανα της πτέρυγας αυτής θα καθίσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος (αριθμούν 145 βουλευτές έναντι 149) θα αναπτυχθεί και στις δύο επόμενες πτέρυγες, όπως και στην προηγούμενη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ αν και αύξησε τη δύναμη του κατά τέσσερις βουλευτές (17 έναντι 13) δεν θα θέσει ζήτημα επιστροφής στις πρώτες θέσεις της Ολομέλειας. Θα καταλάβει όπως και στην προηγούμενη Βουλή τα έδρανα της κεντρικής πτέρυγας πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αριστερά του (όπως βλέπουμε την αίθουσα από την έδρα του προεδρείου) θα καθίσει η αποψιλωμένη ΚΟ του Ποταμιού (11 βουλευτές έναντι 17).

Όσο για τους ΑΝΕΛ που έχουν απολέσει τρεις βουλευτές (10 έναντι 13) θα καταλάβουν τα πίσω έδρανα της μιας εκ των δύο πτερύγων της γαλάζιας παράταξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια από τα έδρανα αυτά προορίζονται και για τους εννέα βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

Οι βουλευτές της ΝΔ (75 έναντι 76) θα καθίσουν στις δύο δεξιές πτέρυγες του Κοινοβουλίου, ενώ την πρώτη από δεξιά θα την μοιραστούν εκ νέου με τους Χρυσαυγίτες που έχουν αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών τους κατά έναν (18 έναντι 17).
Άγνοια και για τα γραφεία κομμάτων

Σε ότι αφορά το μοίρασμα των γραφείων το μόνο σίγουρο είναι ότι ηΖωή Κωνσταντοπούλου θα αποχωρήσει όπως και οι μη εκλεγμένοι προκάτοχοι της από το Μέγαρο και θα καταλάβει δύο γραφεία στο έβδομο όροφο του κτιρίου επί της οδού Μητροπόλεως.

Κατά τα λοιπά η κατάσταση παραμένει «Θολή». Η Ένωση Κεντρώων δεν έχει ειδοποιηθεί ακόμα για το που θα στεγαστεί, ενώ χωρίς πληροφόρηση για το αν θα υπάρξουν αλλαγές παραμένουν και οι υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Κατά πληροφορίες υπήρξαν προσπάθειες επικοινωνίας με τον Γιώργο Θαλάσση, αλλά απέβησαν άκαρπες, ενώ οι «κακές γλώσσες» λένε ότι στην αρχή ο γενικός γραμματέας της Βουλής επιχείρησε να ρίξει το μπαλάκι των διευθετήσεων στον νέο Πρόεδρο του Κοινοβουλίου και στον διάδοχο του. Κάτι που βέβαια είναι πρακτικά αδύνατον να συμβεί αφού όλα θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί πριν την Ορκωμοσία το ερχόμενο Σάββατο.

Υπάρχει η σκέψη να παραχωρηθούν στην Ένωση Κεντρώων δύο από τα τρία αχρησιμοποίητα γραφεία της διεύθυνσης Διπλωματίας που βρίσκονται στον πρώτο όροφο του Μεγάρου ανάμεσα από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ θα κρατήσουν τα ίδια γραφεία. Το ίδιο μάλλον θα συμβεί και με το ΠΑΣΟΚ αν και η κοινοβουλευτική του ομάδα είναι διευρυμένη

Ερώτημα παραμένει αν η μείωση των βουλευτών του Ποταμιού θα συνοδευτεί και με αναδιάταξη των γραφείων του. Αν συμβεί αυτό είναι πιθανόν τα γραφεία να παραχωρηθούν στην Ένωση Κεντρώων.

Σημειώνεται ότι το κτίριο της Βουλής είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναδιάταξη των χώρων αλλά το εγχείρημα της έμεινε μισό.

Αποχώρησαν μόνο οι προκάτοχοι της που δεν είχαν επανεκλεγεί (Απόστολος Κακλαμάνης, Βύρων Πολύδωρας). Αντίθετα παραμένουν στο κτίριο διατηρώντας γραφεία οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ