Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΑΣΘ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, VIOLETA BULC

Ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στο Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ) για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης, σε ειδική τελετή που έγινε στο θέατρο Vaudeville, στις Βρυξέλλες.

Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής. Στην ίδια τελετή, όπου παρέστη με τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ και η συγκοινωνιολόγος – συνεργάτιδα του ΣΑΣΘ, Χρύσα Βίζμπα, έγινε και η απονομή των βραβείων για την Εβδομάδα Κινητικότητας 2014, με νικήτρια πόλη την Ostersund της Σουηδίας. Την απονομή των συγκεκριμένων βραβείων πραγματοποίησε ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Karl Falkenberg.

Το βραβείο παρέδωσε στον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, Γιάννη Παλαιστή, η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Violeta Bulc, καθώς η κριτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού «SUMP Award 2014» έκρινε πως το ΣΑΣΘ έπρεπε να λάβει «ειδική μνεία για την εξαιρετική προσπάθεια που επέδειξε».

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του ΣΑΣΘ είναι το πρώτο στην Ελλάδα που αφορά σε Μητροπολιτική Περιοχή και δίνει τη δυνατότητα στη Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μια σειρά από υποδομές βελτίωσης της κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής, διεκδικώντας με αξιώσεις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Violeta Bulc, απονέμοντας το βραβείο, συνεχάρη προσωπικά τον πρόεδρο του ΣΑΣΘ, Γιάννη Παλαιστή, για την προσπάθεια που κατέβαλε η επιστημονική ομάδα του ΣΑΣΘ για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε ιδιαίτερα τη Θεσσαλονίκη για την επίδειξη σημαντικής δέσμευσης και προσπάθειας στον τομέα του σχεδιασμού βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Η ελληνική πόλη έκανε τεράστιες προσπάθειες, σε ένα δύσκολο περιβάλλον εργασίας, προς την κατεύθυνση υιοθέτησης νέων διαδικασιών για την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, «είμαστε υπερήφανοι, που σε ακόμη ένα ευρωπαϊκό έργο που αναλάβαμε τύχαμε διεθνούς αναγνώρισης με την απονομή του ειδικού βραβείου, σε έναν εξαιρετικά δύσκολο διεθνή διαγωνισμό. Το έργο του ΣΑΣΘ αναγνωρίζεται διεθνώς και μάλιστα από την ίδια την Ευρωπαία Επίτροπο Μεταφορών. Επενδύουμε στην εξωστρέφεια, σε δύσκολες στιγμές για τον τόπο μας, και αποδεικνύουμε ότι μεθοδικά και αθόρυβα μπορούμε να αποδείξουμε σε όλους ότι η Θεσσαλονίκη δημιουργεί και προοδεύει, αναζητά λύσεις στα προβλήματά της και σχεδιάζει ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για τους πολίτες. Το ΣΒΑΚ είναι μια παρακαταθήκη για την πόλη της Θεσσαλονίκης και επαφίεται πλέον στους φορείς να αξιοποιήσουν το σχεδιασμό των επιστημόνων του ΣΑΣΘ και να βελτιώσουν μια σειρά από παραμέτρους της καθημερινότητάς μας, διεκδικώντας ευρωπαϊκά κονδύλια. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να συμβάλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη Μητροπολιτική Περιοχή Θεσσαλονίκης και να πετύχουμε το στόχο της μετατροπής του ΣΑΣΘ σε Ενιαία Αρχή Μεταφορών και Μετακινήσεων, που αποτελεί το όραμά μας».

Στο διαγωνισμό «SUMP Award 2014» συμμετείχαν 17 πόλεις από δέκα ευρωπαϊκές χώρες και νικήτρια πόλη αναδείχτηκε η Βρέμη, ενώ τη δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν αντιστοίχως η Δρέσδη και η Γάνδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ