Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Τέλος οι πρόωρες συντάξεις - Ποιοι ασφαλισμένοι είναι στο στόχαστρο

Οι θεσμοί απαιτούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης να μην υπάρχουν πλέον παράθυρα για πρόωρες συντάξεις και δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη και τα 67 έτη για πλήρη.

Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θέλουν να κάνουν χρήση των διατάξεων περί πρόωρης συνταξιοδότησης, κινδυνεύουν να επωμιστούν αύξηση των ορίων ηλικίας για χορήγηση σύνταξης, από 2 έως και 7 έτη. Το υπουργείο Εργασίας, υπολογίζει ότι σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται λίγο παραπάνω από 100.000 εργαζόμενοι, αφού υπάρχουν περίπου άλλοι 150.000 οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έτσι, δεν θίγονται.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου, έχει ξεκαθαρίσει στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους θεσμούς ότι δεν θα θιχτούν, ακόμα και αν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι ανάπηροι, οι εργαζόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι, όσοι δηλαδή έχουν έναρξη εργασιακού βίου, πριν από την 1.1.1983.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μια πιθανή αλλαγή στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θα επιβαρύνει περίπου 30.000 άτομα, κύρια όσους εργάζονται σε ΔΕΚΟ και σε τράπεζες. Πρόκειται για όσους μπορούν να αποχωρήσουν με 25αετία, κάνοντας χρήση ειδικών καθεστώτων και οι οποίοι σήμερα μπορούν να λάβουν πρόωρη σύνταξη μεταξύ 55 και 62 ετών.

Ας σημειωθεί ότι όσοι βγαίνουν στη σύνταξη με όρους πρόωρης συνταξιοδότησης, υπόκεινται σε πέναλτι, δηλαδή λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη κατά 6%, ανά έτος, που βρίσκεται κάτω του γενικού ορίου. Η συνολική μείωση της σύνταξης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30%. Στο δημόσιο ειδικά, για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν από το 2010 το πέναλτι είναι στο 4,5% κατ' έτος.

Η πρόωρη συνταξιοδότηση τέθηκε στις διαπραγματεύσεις από το Brussels Group, σε συνδυασμό με την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Οι «θεσμοί» επιθυμούν να μην υπάρχει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη και τα 67 έτη για πλήρη.

Η ελληνική πλευρά απαντάει με προτάσεις που αφορούν πιθανά κίνητρα παραμονής στην εργασία και περιορισμού των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου. Επίσης, επιμένει για την εφαρμογή της 13ης σύνταξης, παρά το γεγονός ότι κοστολογείται ότι θα επιβαρύνει τα ταμεία, με τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

Το άνοιγμα που προκαλεί η διατήρηση των επικουρικών συντάξεων στα ίδια επίπεδα (326 εκατ. ευρώ), αλλά και η διατήρηση του ΕΚΑΣ (82 εκατ. ευρώ), υπολογίζεται ότι μπορεί να καλυφθεί από τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ