Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Αν θα κάνετε τον αυριανό μπακαλιάρο με τη συνταγή που σας δίνουμε, όπως και την σκορδαλιά που σας προτείνουμε, θα σηκωθούν όλοι στο τέλος του γεύματος και θα σας χειροκροτήσουν! Δείτε, πώς θα ετοιμάσετε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου:

Υλικά

  • 800 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου, ξαρμυρισμένο, κομμένο στα 8
  • 1½ κούπα έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι
  • 250 ml ξανθιά μπίρα
  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κ.γ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
  • αλάτι & πιπέρι 

Για τη σκορδαλιά
  • 2 μέτριες πατάτες (περίπου 300 γρ.)
  • ½ κούπα έ.π. ελαιόλαδο
  • ½ κούπα αμύγδαλα, αποφλοιωμένα (λευκά)
  • 3 σκελίδες σκόρδου
  • 50 ml μηλόξιδο ή απλό ξίδι 
  • αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση
Κουρκούτι
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός.
Τηγάνισμα
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στον χυλό και στη συνέχεια τα βάζουμε με προσοχή στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για περίπου 1 λεπτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και συνεχίζουμε το τηγάνισμα για περίπου 3 λεπτά. Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τηγανίζουμε για περίπου 4 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε τον μπακαλιάρο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα περιττά λάδια. Σερβίρεται ζεστός ή χλιαρός. 

Σκορδαλιά
Πλένουμε καλά τις πατάτες κάτω από τρεχούμενο νερό και με ένα σφουγγάρι αφαιρούμε το χώμα από τη φλούδα τους. Τις βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι και γεμίζουμε με νερό μέχρι να σκεπαστούν. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 40 λεπτά.
Σε ένα γουδί ή στο μούλτι ρίχνουμε το σκόρδο, τα αμύγδαλα, μια πρέζα αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό) και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά και να γίνουν αλοιφή. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο γουδί ή στο μούλτι όσο είναι ακόμη ζεστές, προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ρίχνοντας σιγά σιγά το λάδι. Σερβίρουμε δίπλα στον μπακαλιάρο.

Συμβουλή
Για να μετριάσετε την έντονη μυρωδιά του σκόρδου, αφαιρέστε την πράσινη φύτρα που βρίσκεται στο κέντρο, κόβοντας την κάθε σκελίδα στη μέση (κάθετα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ