Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Ποιες προκλήσεις για τους μάνατζερς

Σε ξεχωριστή έρευνα με θέμα τις προκλήσεις του 2015 για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, η ΕΕΔΕ και το The Conference Board εντάσσουν και παρουσιάζουν ευρήματα που βοηθούν τον εντοπισμό προκλήσεων της εποχής.

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και εξ αυτού μύρια άλλα έπονται.

Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, η χώρα μας, σαν κοινωνία, αναπτύχθηκε σε ξεκάθαρες αρχές και αξίες που δεν υπάρχουν σήμερα.

Η ομαδικότητα, ο αλτρουϊσμός, η δέσμευση, ο σκοπός και η εμπιστοσύνη δεν υπάρχουν στην σημερινή ελληνική κοινωνία.

Όμως, με βάση τις αρχές αυτές πρέπει να ξανακτίσουμε την χώρα. Και από την άποψη αυτή, στην Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων είμαστε κατά βάση αισιόδοξοι ότι θα βρούμε τον δρόμο μας».

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ κ. Κων. Λαμπρινόπουλος, ανοίγοντας τις εργασίες μιας σημαντικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Τομέας Ηγεσίας της ΕΕΔΕ.

Μία εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν τα ευρήματα της μεγαλύτερης παγκόσμιας έρευνας ηγεσίας, η οποία πραγματοποιείται από τον φορέα The Conference Board, που είναι διεθνούς εμβέλειας και συνεργάζεται με την ΕΕΔΕ.

Αναφερόμενος στην έρευνα, ο Ολλανδός αντιπρόεδρος και επικεφαλής στρατηγικής του The Conference Board, κ. Bartvan Ark, επεσήμανε ότι παρά την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας, οι CEOs παραμένουν επικεντρωμένοι στην αναζήτηση υψηλής ποιότητας βιώσιμης μεγέθυνσης και, από στρατηγικής πλευράς, έχουν μακροπρόθεσμους στόχους ανάπτυξης πνεύματος καινοτομίας μέσα στις επιχειρήσεις, με παράλληλη δέσμευση συνεχούς βελτίωσης του ανθρώπινου κεφαλαίου.

«Επίσης, ενώ οι CEOs παραμένουν αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες κερδοφορίας, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν θεμελιακές αλλαγές στις συμπεριφορές των πελατών τους, στην ανάδυση νέων διεθνών ανταγωνιστών και στις προοπτικές ανόδου των αναδυόμενων οικονομιών.

Υπό αυτή την έννοια, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CEOs συγκλίνουν από την μία χώρα στην άλλη, κυρίως στα επίπεδα του ανθρώπινου κεφαλαίου, της καινοτομίας, των πελατειακών σχέσεων και της επιχειρησιακής αριστείας», τόνισε.

Κάνοντας λόγο για τις προκλήσεις των CEOs στην Ελλάδα, ο κ. Bartvan Ark είπε ότι την πρώτη θέση κατέχουν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και ακολουθούν οι σχέσεις με τους πελάτες, το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι διεθνείς πολιτικοί κίνδυνοι.

Επεσήμανε δε ότι η Ελλάδα διαφοροποιείται από τις διεθνείς τάσεις στα θέματα του κυβερνοχώρου και της προστασίας του, στις διακυμάνσεις της ρευστότητας και στον μισθολογικό πληθωρισμό.

Μείζον πρόβλημα για την χώρα, όπως είπε στον εναρκτήριο χαιρετισμό του και ο επικεφαλής του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, κ. Δημήτρης Μαύρος, είναι ασφαλώς η αίσθηση απώλειας της αξιοπρέπειάς του που διακατέχει τον ελληνικό λαό και που, ενίοτε, οδηγεί σε ανορθόλογες συμπεριφορές –οι οποίες, βέβαια, καλλιεργούνται από ανεύθυνα μέσα μαζικής ενημέρωσης και εξίσου ανεύθυνους αλλά καιροσκόπους πολιτικούς, θα προσθέταμε εμείς.

Πέρα όμως από την παραπάνω σοβαρή πρόκληση, όπως επισημάνθηκε και από τους άλλους ομιλητές στην εκδήλωση της ΕΕΔΕ, οι Έλληνες CEOs αισιοδοξούν ότι μπορούν να μετατρέψουν την σημερινή κρίση σε ευκαιρίες.

Έτσι, όπως τόνισαν οι κυρίες Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου και Βενετία Κουσία και ο κ. Απόστολος Πεταλάς, οι Έλληνες CEOs ρίχνουν μεγάλο βάρος στην πελατεία τους, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου τους και στην βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω της τεχνολογικής προόδου.

Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, πέρα από αυτά τα σημαντικά βεβαίως θέματα, οι Έλληνες μάνατζερς έχουν να αντιμετωπίσουν και μία εξόχως πιεστική καθημερινότητα, με μεγάλα προβλήματα ρευστότητας, γραφειοκρατίας και μακροοικονομικής αβεβαιότητας που προκύπτει από ένα ασταθές πολιτικό κλίμα.

Ίσως δε αυτά τα άμεσα προβλήματα να επηρεάζουν και τους πιο μεσοπρόθεσμους επιχειρησιακούς στόχους, σε μία εποχή όπου όντως το ελληνικό επιχειρείν χρειάζεται να προχωρήσει σε ριζικούς μετασχηματισμούς.


Μας το κοινοποίησε το europeanbusiness.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ