Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Υπογονιμότητα: Ποια είναι τα επίσημα στοιχεία για την Ελλάδα

Ο Δρ Βασίλειος Αθανασίου* απαντά σε ερωτήσεις που αφορούν την υπογονιμότητα στη χώρα μας:
Έχει σημειωθεί αύξηση της υπογονιμότητας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα;
Δυστυχώς επίσημα στοιχεία σχετικά με την αύξηση της υπογονιμότητας δεν υπάρχουν, θα ευχόμουν να υπήρχαν αλλά δεν είχαμε και δεν έχουμε στην Ελλάδα. 
Και λέω ‘’ευχόμουν’’ γιατί θα βοηθούσε όσους ασχολούμαστε με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να έχουμε σαφέστερη εικόνα, άρα και στο ερευνητικό μας έργο. Ένα είναι το βέβαιο και γεγονός: ‘’έχουν ελαττωθεί οι γεννήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που διέπει την Ελλάδα’’. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό ότι και οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες επηρεάζουν τη γονιμότητα, με την έννοια του ότι ένα ζευγάρι, αναβάλλει τη δημιουργία της οικογένειας για αργότερα

Ποιοι πιστεύετε είναι οι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την υπογονιμότητα;

· ΗΛΙΚΙΑ
Καταρχάς η ηλικία, η αναβολή της δημιουργίας οικογένειας σημαίνει ότι η γυναίκα μεγαλώνει σε ηλικία. Μεγαλώνοντας η ηλικία της γυναίκας, ελαττώνεται η γονιμοποιητική της ικανότητα. Αυτός είναι ένας από τους σημαντικότατους λόγους. Και για να είμαστε πιο αντικειμενικοί και η γονιμοποιητική ικανότητα του άντρα επηρεάζεται από την ηλικία , δηλαδή οι παράμετροι του σπέρματος.

· ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Έναν άλλον παράγοντα αποτελεί ο τρόπος ζωής. Η λεγόμενη ‘’διατροφική αλυσίδα’’, μιας και η κατανάλωση οξειδωτικών παραγόντων είναι πολύ αυξημένη, τόσο που μπορεί να επηρεάζει τον αντρικό όσο και τον γυναικείο οργανισμό. Η καλή φυσική υγεία συμβάλλει στην αύξηση της γονιμότητας ενώ η κακής ποιότητας διατροφή μειώνει τη γονιμότητα καθ΄όλα υγιών ατόμων! Είναι σαφές ότι η σωστή και ισορροπημένη διατροφή παρέχει όλα εκείνα τα συστατικά που είναι απαραίτητα στον οργανισμό όπως πολύτιμες πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να δεσμευτούν οι ελεύθερες ρίζες και συνήθως πρέπει να συνοδεύεται από αυξημένη λήψη νερού.

· ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ
Πάντοτε βέβαια, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 10%, το οποίο είναι ανεξήγητη υπογονιμότητα, δηλαδή τόσο στον άνδρα όσο και την γυναίκα δεν βρίσκεται κάποιος αιτιολογικός παράγοντας με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες διαγνωστικές μεθόδους. Αυτό το ποσοστό 10% με την εξέλιξη της Ιατρικής τείνει να γίνεται μικρότερο. Εάν βρούμε τα αιτία και γνωρίζοντας τα, φυσικά είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

· Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ( π.χ. χλαμυδιακές λοιμώξεις ) που να έχουν σαν απότοκο την απόφραξη των σαλπίγγων.

· Εγχειρήσεις κοιλιάς ( π.χ. ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών, άλλα παθολογικά αίτια) που αυξάνεται με την ηλικία ή της ενδομητρικής κοιλότητας ( π.χ. ινομυώματα, συμφύσεις )

· Επανειλημμένες εκτρώσεις

Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω ότι τα αίτια της υπογονιμότητας, μπορεί να οφείλονται στον άντρα και τη γυναίκα ισόποσα, ακόμα και να είναι ένας μεικτός παράγοντας, να οφείλονται και στον άνδρα και στην γυναίκα.


*Ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου είναι Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D. Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ