Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΔΙΔΥΜΟΙ "ΦΑΡΑΩ" ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΙΜΠΡΑΗΜ ΚΑΙ ΧΟΣΑΜ ΧΑΣΑΝ (video)

Ο ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει μια μικρή παράδοση με παίκτες από την Αίγυπτο.
Εκτός από τον Μαγκντί Τολμπά (διαβάστε ΕΔΩ την ανάρτησή μας για τον πρώτο Αιγύπτιο "Φαραώ" που έπαιξε στο χορτάρι της Τούμπας), στον Δικέφαλο έχουν αγωνιστεί οι αδελφοί Χασάν και ο Σικαμπάλα.
Ας δούμε σε αυτή την ανάρτηση τι κάνουν αυτό τον καιρό ο Χοσάμ και ο Ιμπραήμ Χασαν, τα δίδυμα αδέλφια που έπαιξαν στον ΠΑΟΚ.
Αρχικά να δούμε ποιοι ήταν, ως ποδοσφαιριστές, τα δύο αδέλφια:
Η ποδοσφαιρική πορεία τους είναι κοινή. Γεννήθηκαν στις 10 Αυγούστου του 1966, και ξεκίνησαν απ’ την Αλ Αχλί, το «γίγαντα» αυτό του αιγυπτιακού φούτμπολ. Επικίνδυνος σέντερ φορ, διεισδυτικός και με καλό σουτ ο Χοσάμ, γρήγορος στις επεμβάσεις του και λίγο... σκληρός δεξιός μπακ, ο Ιμπραήμ. Κάνοντας αισθητή την παρουσία τους και με το ταλέντο τους να αναδεικνύεται, ταξίδεψαν στα ιταλικά γήπεδα το 1990 με την Αίγυπτο. Μάλιστα, ο Χοσάμ σημείωσε στα προκριματικά το γκολ που έστειλε τους «Φαραώ» στο Μουντιάλ, εναντίον της Αλγερίας!

Στα ιταλικά γήπεδα, έπαιξαν και στα τρία ματς των Αιγυπτίων ως βασικοί. Μαζί τους, έπαιξε και ο Μαγκντί Τολμπά, που τότε αγωνιζόταν ήδη στον ΠΑΟΚ! Η Αίγυπτος πήρε 1-1 από την Ολλανδία και 0-0 από την Ιρλανδία, προτού χάσει δύσκολα 1-0 από τους Άγγλους και αποκλειστεί!!!

Το ίδιο καλοκαίρι, λοιπόν, τα αδέλφια Χασάν φόρεσαν τα ασπρόμαυρα του ΠΑΟΚ, αλλά δεν έμειναν πάνω από μια σεζόν στην Τούμπα. Ο Χοσάμ έπαιξε 19 ματς, σκοράροντας 5 γκολ, ενώ ο Ιμπραήμ αγωνίστηκε λίγο περισσότερο (24 ματς/4 γκολ). Το 1991, έφυγαν για την ελβετική Ξαμάξ, αλλά φαίνεται ότι δεν τους πήγαινε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, και γύρισαν στη χώρα τους και την Αλ Αχλί.

Κατόπιν, πάντοτε συμπαίκτες, έπαιξαν στην Αλ Αΐν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη Ζαμάλεκ και στην Ελ Μασρί. Ενώ όμως ο Ιμπραϊμ τερμάτισε το 2006 την καριέρα του στην Ελ Μασρί, ο Χοσάμ... συνέχισε να αγωνίζεται ως τα 42 του, ως παίκτης-προπονητής της ομάδας!

Χοσάμ Χασάν: 170 διεθνείς συμμετοχές/83 γκολ με την εθνική Αιγύπτου. Ιμπραήμ Χασάν: 125 διεθνείς συμμετοχές/12 γκολ. Αστρονομικά νούμερα. Ο Χοσάμ ήταν και ορέκορντμαν σε συμμετοχές και γκολ της εθνικής, μέχρι που τον ξεπέρασε πρόσφατα ο νυν αρχηγός των «φαραώ», Αχμέντ Χασάν!

Τα δύο αδέλφια κατέκτησαν 14 τίτλους πρωταθλήματος και πέντε Κυπέλλου Αιγύπτου, δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Αφρικής, τέσσερα Κύπελλα Κυπελλούχων Αφρικής, και πολλούς άλλους τίτλους (Αραβικό Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κ.α.). Επίσης, ο Χοσάμ Χασάν κατέκτησε και τρία Κύπελλα Εθνών Αφρικής (1986, 1998 και... 2006!): είναι ο μόνος παίκτης που κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο!

Κατόπιν, συνεργάστηκαν και απ’ την άκρη του πάγκου. Ο Χοσάμ προπονούσε, και ο Ιμπραήμ ήταν διευθυντής ποδοσφαίρου. Έτσι συνέβη στην Ελ Μασρί, στην Τέλεκομ.


Οι αδελφοί Χασάν, σήμερα
Τα δύο αδέλφια και σήμερα είναι μαζί. Ο ένας (Ιμπραήμ) είναι ο Τεχνικός διευθυντής της Ζάμαλεκ και ο άλλος (Χοσάμ) ο προπονητής της!
Και μάλιστα, οδηγούν την ομάδα του ομώνυμου νησιού του Καΐρου, προς την κατάκτηση του αιγυπτιακού πρωταθλήματος, μετά από 7 χρόνια.
Δυστυχώς, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Αίγυπτο με την επανάσταση του λαού κατά του Μουμπάραγκ, ανέστειλε τους αγώνες και οι αδελφοί Χασάν, όπως πολλοί ακόμη, προσεύχονται να ηρεμήσει η κατάσταση στην Αίγυπτο για να συνεχίσουν την πορεία προς την κατάκτηση του τίτλου.
Παρόλα αυτά η Ζάμαλεκ έπαιξε την περασμένη εβδομάδα για το Αφρικάνικο Τσάμπιονς Λιγκ περνώντας σαν οδοστρωτήρας από την έδρα της Ουλίζνθ Σταρς της Κένυα, κερδίζοντας με 0-4!


Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο διαφήμισαν οι ιδιοκτήτες της Ζάμαλεκ την έλευση των αδελφών Χασάν στην ποδοσφαιρική τους ομάδα.


Δείτε τα δύο σποτάκια που προβλήθηκάν από τα Μ.Μ.Ε. της Αιγύπτου, λίγο πριν ξεκινήσει ο σχεδιασμός της Ζάμαλεκ για τη νέα αγωνιστική περίοδο:





Δείτε και ένα μικρό βίντεο - αφιέρωμα στον Χοσάμ Χασάν και στην αποθέωση που γνωρίζει στον πάγκο της Ζάμαλεκ:


Για το ThessBomb
Eaglebomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ