Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Σαρωτικές αλλαγές που θα ισχύσουν από την επόμενη κιόλας χρονιά προβλέπει το σχέδιο για το Νέο Λύκειο, που παρουσίασε το μεσημέρι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Μείωση του αριθμού των μαθημάτων, αύξηση των ωρών διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, τέλος στη μονόωρη διδασκαλία, αλλά και καθιέρωση της επιστημονικής εργασίας (σαν πτυχιακή), που θα παίζει ρόλο στην βαθμολογία του απολυτηρίου περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου για το Νέο Λύκειο.

Επίσης για τις πανελλαδικές εξετάσεις που αλλάζουν το 2014, σοβαρό λόγο θα έχουν τα πανεπιστήμια, θα βάζουν συντελεστές βαρύτητας ενώ δεν θα έχουμε καθορισμένη ύλη, όπως είναι σήμερα.

Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α' και Β' τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Όπως ανακοινώθηκε, στη Γ' Λυκείου εισάγεται μία τρίτη επιστημονική κατεύθυνση, η οικονομική. Παραμένουν η θετική και η θεωρητική. Ακόμα, ενδιαφέρον προκαλεί ότι ρόλο-κλειδί για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν οι ομαδικές ερευνητικές εργασίες, δηλαδή κάτι σαν... πτυχιακές. Τα μαθήματα από 16 γίνονται 10. Eπίσης θα συνυπολογίζεται η επίδοση και οι γνώσεις που έχουν αποκτήσει οι μαθητές και στις τρεις

Αλλαγές θα υπάρχουν όμως και στις κατώτερες τάξεις του Λυκείου, ώστε να προετοιμαστεί η κατάσταση για την Γ’ Λυκείου. Στη Β' Λυκείου θα υπάρχουν δύο κατευθύνσεις: η θετική (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία κτλ.) και η θεωρητική (Γλώσσα, Φιλολογία, Ιστορία κτλ.), ενώ επίσης θα υπάρχουν μαθήματα επιλογής και δραστηριότητες. Τα μαθήματα από 17 μειώνονται σε 12 και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας τους

Τέλος, η Α' Λυκείου δεν θα έχει επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις. Όλοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας που θα είναι υποχρεωτικά για όλους. Έτσι τα μαθήματα από 16 μειώνονται σε οκτώ ενώ προστίθεται και η ερευνητική εργασία. Οι μαθητές θα κάνουν υποχρεωτικά μια εργασία ανά τετράμηνο, και θα αναρτάται στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ