Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕΙ, ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΔΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ...


...Εμείς όμως οι Έλληνες είχαμε και έχουμε δυστυχώς μια στρεβλή και διφορούμενη σχέση με αυτό που αποκαλείται περιβάλλον και δημόσιος χώρος.

Από τη μια, λατρεύουμε να βγαίνουμε έξω, να ταξιδεύουμε, να διασκεδάζουμε και να χρησιμοποιούμε τον δημόσιο χώρο για την κοινωνική αλλά και την προσωπική μας ζωή και από την άλλη έχουμε την τάση να τον διαχωρίζουμε από τον ατομικό-οικογενειακό μας χώρο και να τον «χρεώνουμε» σε κάθε περίσταση και με κάθε ευκαιρία και τρόπο στον Δήμο ή στο Κράτος γιατί δυστυχώς ο σύγχρονος Έλληνας έχει χάσει εντελώς την έννοια του μέτρου.

    Αποτέλεσμα αυτής της διφορούμενης στάσης μας είναι το γεγονός πως ενώ πολύ εύκολα εγκαλούμε αυτούς τους φορείς όταν κάτι δεν πάει καλά με το δημόσιο χώρο της περιοχής που ζούμε. Ξεχνώντας ή αδιαφορώντας έντεχνα ότι  μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της καλής κατάστασης και εύρυθμης λειτουργίας του δημόσιου χώρου είναι και η καθαριότητα. Σπανίως αναλαμβάνουμε κάποια πρωτοβουλία ή δείχνουμε κάποιο χειροπιαστό ενδιαφέρον για την κατάστασή του και την διαφύλαξη της ακεραιότητας και της λειτουργικότητάς του. Παράγοντας στον οποίο άνευ άλλου σχολίου, πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή είναι η διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων που είναι ένα μέρος του προβλήματος του όγκου αυτών των απορριμμάτων και της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος. Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ο τρόπος διαχείρισης που ακολουθούμε σαν δημότες δεν είναι ότι το καλύτερο και το αποδοτικότερο Οφείλουμε να αναζητήσουμε νέες μεθόδους  αλλά σημαντικός παράγοντας προσδιορισμού του θέματος είναι και η συμπεριφορά μας. Εάν ο καθένας χωριστά δεν «συνεργαστεί» με το Δήμο ακολουθώντας τους καθημερινούς κανόνες διαχείρισης των οικιακών του απορριμμάτων και δεν βελτιώσει την συμπεριφορά του, ακόμη κι αν διοριστεί από ένας εργάτης στην υπηρεσία κάθε δημότη, δεν πρόκειται να βελτιωθεί ο τομέας των υπηρεσιών Καθαριότητας.
Εξακολουθώντας να παράγουμε ολοένα και μεγαλύτερους όγκους απορριμμάτων, χωρίς να  ανακυκλώνουμε, χωρίς να κομποστοποιούμε τα οργανικά απορρίμματα, χωρίς να διαχωρίζουμε τα μπάζα από τα σκουπίδια, να συνεχίσουμε με άλλα λόγια να δημιουργούμε μια χωματερή σε κάθε γειτονιά της πόλης τότε το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό. Επίσης αν συνεχίσουμε να σπάμε τους κάδους των απορριμμάτων, αν  τους «προωθούμε» πονηρά στην πόρτα του γείτονα, αν ρίχνουμε τα σκουπίδια μας έξω από τους κάδους ενώ αυτοί είναι άδειοι, αν περιμένουμε το Δήμο να καθαρίσει το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι ή το μαγαζί μας, αν κατεβάζουμε τα σκουπίδια μας εκτός της ώρας διέλευσης του απορριμματοφόρου, αν δεν μαζεύουμε τις ακαθαρσίες των τετράποδων «φίλων» μας στα πάρκα και τις πλατείες αν ρίχνουμε στο δημόσιο «πάτωμα» ότι σκουπίδι κρατάμε στο χέρι μας, από μια γόπα ως τη λερωμένη πάνα του μωρού αν δεν ειδοποιούμε για τα βαριά και ογκώδη απορρίμματα και τα μπάζα μας αλλά τα παρατούμε έκθετα σε κάποιο πεζοδρόμιο συνήθως στο δικό μας και τέλος αν συνεχίσουμε να κάνουμε όλα αυτά και άλλα πολλά που δε χωρούν στις γραμμές ενός σύντομου άρθρου, τότε κανείς Δήμος, κανείς Αντιδήμαρχος δεν θα είναι  ικανός να μας  απαλλάξει από το άγος της βρωμιάς και της ακαθαρσίας του δημόσιου χώρου μας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η έλλειψη αυτή της καθαριότητας στην πόλη μας, δεν θα βαραίνει πια μονάχα τον Δήμο ή δεν θα φορτώνεται στις πλάτες ολίγων αιρετών και μόνο, αλλά θα είναι  κόλαφος για όλους μας, δικαίους και αδίκους στα μάτια κάθε καλόπιστου ή κακόπιστου επισκέπτη.
    Έτσι αν εξακολουθήσουμε να θεωρούμε ότι μοναδικός υπεύθυνος για την καθαριότητα του πεζοδρομίου μπροστά στο σπίτι ή το μαγαζί μας, του πάρκου της γειτονιάς μας, της παιδικής χαράς, του σχολείου που πηγαίνουν τα παιδιά μας είναι ο αντιδήμαρχος και δεν είμαστε έτοιμοι επιτέλους ένα μέρος αυτής της ευθύνης να το επωμισθούμε εμείς οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας τη συμβολή μας στο πρόβλημα με μια σειρά από άστοχες, ανεύθυνες και αντικοινωνικές συνήθειες, παραλείψεις και πράξεις μας τότε φαινόμενα σαν αυτά των τελευταίων ημερών θα ξαναεμφανιστούν.
    Είμαστε τελικά  πολλοί αυτοί που γνωρίζοντας πολλά σε αυτή την πόλη πληγωνόμαστε απ' αυτή την κατάσταση. Μας πληγώνει διαβάζοντας πλήθος δημοσιευμάτων πως π.χ.«.ζέχνει από σκουπίδια η ερωτική Θεσσαλονίκη.» ή  ακούγοντας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα συζητήσεις στις οποίες δεν γίνεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων αλλά μικροπολιτική εκμετάλλευση λες και τα σκουπίδια έχουν κομματική και παραταξιακή ταμπέλα. Μας πληγώνει το να έχουμε άπειρες αρνητικές πρωτιές και να γινόμαστε  περίγελος της υφηλίου από τα διεθνή ΜΜΕ και να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι απαξιωτικά, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα οικονομικά μέσα που διατίθενται από την κεντρική πολιτεία είναι πενιχρά και τα μηνύματα απαισιόδοξα.
    Φυσικά ο Δήμος δεν είναι δυνατόν να απεκδυθεί των ευθυνών του για τον τομέα της καθαριότητας της πόλης. Τα τέλη καθαριότητας είναι ανταποδοτικά. Από τη μία πλευρά είμαστε  υποχρεωμένοι να τα καταβάλουμε  και, από την άλλη, ο δήμος είναι αναγκασμένος και υποχρεωμένος φυσικά να παρέχει την αντίστοιχη άριστη υπηρεσία καθαριότητας ή αποκομιδής των σκουπιδιών.
Πιστεύω όπως και οι περισσότεροι συνδημότες που λειτουργούν εκτός κομματικών αγκυλώσεων, ότι περνάμε μια μεταβατική φάση σχετικά με τον τομέα καθαριότητας και ανακύκλωσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και γίνονται προσπάθειες  να λειτουργήσουν αυτοί οι τομείς. Π.χ σε ότι αφορά την ανακύκλωση εγκρίθηκε η συνεργασία με την ΕΕΑΑ και προβλέπεται η προμήθεια 5000 κάδων ανακύκλωσης και δέκα απορριμματοφόρων τα οποία θα στελεχώσουν εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ το κόστος λειτουργίας των οχημάτων θα το αναλάβει ο Δήμος, όπως δήλωσε πριν μέρες ο κ.Αβραμίδης. Γνωστές είναι βέβαια οι μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή.
Δήλωσε ο Αντιδήμαρχος για το προσωπικό : « οι πρώτοι 135 εποχικοί εργαζόμενοι καθαριότητας προσλήφθηκαν στον Δήμο αλλά μόνο οι 21 από αυτούς θα εργαστούν στην αποκομιδή. Οι υπόλοιποι επικαλούνται, είτε την προχωρημένη ηλικία, είτε διάφορα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζουν και προορίζονται να αξιοποιηθούν σε άλλα πόστα του τομέα καθαριότητας, όπως στο σάρωμα, εκτός απορριμματοφόρων. Οι προσλήψεις γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και ο δήμος δεν έχει καμιά εμπλοκή στη διαδικασία της επιλογής των υποψηφίων. Όχι μόνο δεν μπορούμε να επιλέξουμε τους πιο κατάλληλους αλλά η διαδικασία επιλογής πριμοδοτεί το αντίθετο. Δίνει μόρια στους οικογενειάρχες και στους μακροχρόνια άνεργους, με αποτέλεσμα να μπαίνουν άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με διάφορα  προβλήματα στη μέση, στα πόδια και αλλού που δεν μπορούν αντικειμενικά να εργαστούν στην αποκομιδή»
    Διαβάσατε στον τύπο ακόμη συνδημότες, ότι  οι 33 από τους 35 εργαζόμενους στο τμήμα σάρωσης που κλήθηκαν να εργαστούν στα απορριμματοφόρα απάντησαν αρνητικά.
    Η εικόνα είναι απογοητευτική στην πόλη αλλά με προσλήψεις χωρίς όφελος για την καθαριότητα μάλλον θα καθυστερήσει λίγες μέρες η αποκομιδή με περίπου 800 τόνους στους δρόμους. Το προσωπικό δεν επαρκεί και στην αποκομιδή από χθες συνδράμουν και ιδιωτικά συνεργεία. Δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση λίγων εργαζομένων και μελών του ΠΑΜΕ, σε αυτή την πρωτοβουλία. Τελικά θέλουμε να καθαρίσει η πόλη;. οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τα προβλήματα, την έλλειψη προσωπικού ( στην καθαριότητα εργάζονται 523 άτομα και στην αποκομιδή μόλις 100-150 άτομα πολλά από αυτά σε μεγάλη ηλικία και λίγο πριν την σύνταξη), την έλλειψη οχημάτων και κονδυλίων;. Σε ποια πόλη ζουν;. Είμαι σίγουρος πως συμφωνάτε στο ότι μικροπολιτική και  λεονταρισμοί δεν χωρούν σε τέτοιες περιπτώσεις. Η συμβολή των ιδιωτικών συνεργείων αυτές τις μέρες όλοι θέλουμε να είναι έκτακτη και προσωρινή και δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης. Αυτά που λέγονται είναι νομίζω συνδικαλιστικές πρακτικές.     
   Πιστεύω ότι οι Θεσσαλονικείς  στηρίζουν τους εργαζομένους στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Σήμερα έξαλλου το πρωί ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας συνοδευόμενος από τους δημοτικούς συμβούλους και μέλη της παράταξής του, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Σ.Μ.Α. συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Στάθη Αβραμίδη και συζήτησε με τους εργαζόμενους για το πρόβλημα με τη συγκέντρωση των απορριμμάτων που κατακλύζουν ολόκληρη την πόλη δημιουργώντας εστίες μόλυνσης οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία των Θεσσαλονικέων.  Η "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη" παρείχε τη στήριξή της στη νέα Διοίκηση του Δήμου, προκειμένου η τελευταία να λύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων.
    Ότι καλύτερο λοιπόν στήριξη και συναίνεση αυτές τις δύσκολες για την πόλη μέρες αγαπητοί συνδημότες.όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.μην τα χρησιμοποιούμε μικροπολιτικά, μην γυρίζουμε στο παρελθόν, δεν θα κερδίσουμε τίποτε.. ας κοιτάξουμε μπροστά, αυτή η πόλη μας χρειάζεται όλους.αυτή την πόλη όλοι-ες την αγαπάμε.
....
ευχαριστώ για την φιλοξενία
sakis salonikios

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ