Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Δήμος Παύλου Μελά: Αφιέρωμα στα 100 χρόνια προσφυγιάς των Δυτικών Συνοικιών

Χορούς της περιοχής του Πόντου όπως ο Πυρρίχιος ( Σέρρα ) – πολεμικός χορός, σύμβολο της αντρικής ποντιακής ψυχής - κεμεντζέδες, τουλούμ, διαλέξεις, ποντιακές επιθεωρήσεις, έκθεση φωτογραφιών περιλαμβάνει το πενθήμερο αφιέρωμα στην Προσφυγιά και τον Πόντο που ξεκινά σήμερα Δευτέρα (31/03) και διοργανώνει ο δήμος Παύλου Μελά, τιμώντας τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την σύσταση των πρώτων οικισμών προσφύγων στη δυτική πλευρά της πόλης.

Εκατό χρόνια Δυτικών Συνοικιών και προσφυγιάς, ένας αιώνας πόνου, ξεριζωμού, μα και δημιουργικής δύναμης που αναγέννησε τη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το σατιρικό θεατρικό «Ο Αχιλλέας και το μνημόνιο» και την ποντιακή επιθεώρηση «Μοσχαρευτά και Τσακευτά». Την Τετάρτη 2 Απριλίου στην ποντιομάνα Πολίχνη παρουσία πλήθους ποντίων καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Χρύσανθο Θεοδωρίδη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθεί το όνομα του αείμνηστου καλλιτέχνη στο Πνευματικό Κέντρο Πολίχνης. Χορωδίες και ποντιακά μουσικοχορευτικά σύνολα θα πλαισιώσουν το αφιέρωμα στην προσφυγιά. Οι εορτασμοί θα κλείσουν με μια ιστορική αναδρομή στον Πόντο μέσω προβολής ντοκιμαντέρ και σπάνιων φωτογραφιών.

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» και στο Δημοτικό θέατρο Πολίχνης «Έλλη Παπαναγιώτου». Καθ ΄όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνεται συλλογή τροφίμων για το Κέντρο Διάθεσης Ειδών και Τροφίμων του δήμου Παύλου Μελά προκειμένου να βοηθηθούν άπορες οικογένειες εν όψει των Εορτών του Πάσχα.

Με αφορμή το αφιέρωμα στην προσφυγιά και στον Πόντο ο δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος δήλωσε:

«Γιορτάζουμε εκατό χρόνια προσφυγιάς και ποντιακού ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις δεν βοηθούν απλώς να κατανοήσουμε τον πρόσφυγα ποντιακής καταγωγής του χθες αλλά και του σήμερα. Είναι η ματιά και η μνήμη του οποιουδήποτε Έλληνα ομογενή ή ξένου , οι χαρές, οι προβληματισμοί και οι αδυναμίες, που ήρθε ξεριζωμένος και αδύναμος, λόγω πολιτικών ή οικονομικών συγκυριών. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες δημιουργίας Μουσείου προσφυγικού ελληνισμού και μετανάστευσης με επίκεντρο την πληθυσμιακή ομάδα των Ποντίων οι οποίοι και αποτελούν το 50% του πληθυσμού των Δυτικών Συνοικιών. Το μουσείο θα εγκατασταθεί μέσα στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών απόδοσής του στο δήμο μας. Στόχος μας είναι να μπορεί οποιοσδήποτε ν' αντιληφθεί όχι απλά τις συνθήκες ζωής αλλά το έντονο συναισθηματικό φορτίο της ποντιακής οικογένειας, που διατήρησε επαφή με τη μητέρα-πατρίδα μέσω θρησκείας, γλώσσας, μουσικής, χορού, τραγουδιού, κεντήματος, κουζίνας».

Για το θέμα του μουσείου ο Διαμαντής Παπαδόπουλος συναντήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργείο Πολιτισμού με την γενική γραμματέα του υπουργείου Λίνα Μενδώνη η οποία και δεσμεύθηκε ότι θα βοηθήσει το δήμο στην ανάδειξη της πολιτισμικής του ταυτότητας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ