Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΘΗΡΙΩΔΙΑΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟ-ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα της Δωρικής Στέγης στο Παγκράτι το μνημόσυνο τιμής και μνήμης για τα θύματα και τις καταστροφές της γερμανικής θηριωδίας στα χωριά της Δωρίδος Φωκίδος κατά τη διάρκεια της γερμανο-ιταλικής Κατοχής, η οποία διοργανώθηκε από την Δωρική Αδελφότητα, την Επιτροπή Διεκδίκησης Κατοχικού Δανείου και Κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών και την Επιτροπή Ενημέρωσης επί των Εθνικών Θεμάτων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητος, κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας, ο οποίος παρουσίασε το θέμα και τους προσκεκλημένους, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Δωρίδος, κ. Κώστας Αντωνόπουλος.

Ακολούθησε 1 λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων και των καταστροφών της μαύρης αυτής περιόδου της ιστορίας μας.

Κι επειδή η ιστορία δεν ξεχνιέται, ούτε παραγράφεται, παρά ζει μέσα από τους πρωταγωνιστές της, η διάσημη ερμηνεύτρια δημοτικών τραγουδιών κα Ελένη Λιάπη–Αναδιώτη, από τον Κονιάκο Δωρίδος, ερμήνευσε για λόγους ιστορικής καταγραφής μετά από παρότρυνση του υιού της μυριολόι αφιερωμένο στα θύματα της γερμανο-ιταλικής Κατοχής, που η ίδια συνέθεσε πριν από 65 χρόνια και δεν είχε εκτελέσει – όπως η ίδια ανέφερε - έκτοτε ποτέ!

Τα δραματικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα από το 1941 έως και το 1944, παρουσίασε το μέλος του ΔΣ η αρχαιολόγος, υπεύθυνη θεμάτων Ιστορικής Έρευνας στην Δωρική Αδελφότητα, κα Αιμιλία Βρεττού.

Ακολούθησε ενημέρωση των παρευρισκομένων από την Επιτροπή Κατοχικού Δανείου και Κλεμμένων Πολιτιστικών Θησαυρών. Ο οικονομολόγος και συγγραφέας κ. Τζανέτος Γκούσκος, ανέλυσε το θέμα του κατοχικού δανείου, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Γιώργος Λεκάκης, τα ζητήματα τα σχετικά με τους κλαπέντες πολιτιστικούς θησαυρούς, ο ναύαρχος ε.α κ. Παναγιώγης Χατζηπέρος τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ οι οικονομολόγοι κ. Δημήτρης Κωλέττης και Περικλής Δανόπουλος, ανέπτυξαν το θέμα «κατοχικά δάνεια, διεθνείς συμβάσεις και το σήμερα».

Ακολούθησε ανάλυση για τα θύματα και τις αποζημιώσεις από τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής, κ. Στέφανο Φορτουνίδη και μια σύντομη παρέμβαση για το θέμα των αποζημιώσεων από την νομικό κα Χρ. Σταμούλη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη διαλογική συζήτηση ομιλητών και παρευρισκομένων.

Δυναμικό «παρών» στην τελετή, έδωσαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Δωρίδος κ. Αντωνόπουλος και Πέτρου, πολλοί πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων της Δωρίδος, καθώς και υποψήφιοι για την Περιφέρεια της Φωκίδος, αλλά και το σύνολο του τοπικού Τύπου. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ