Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Παρέμβαση της Δ.Χαραλαμπίδου στην Βουλή για το Πολυνομοσχέδιο : «Ντύνετε με προεκλογικές ελεημοσύνες το 4ο Μνημόνιο»

Ψηφίζετε ένα 4ο Μνημόνιο με συνέπειες για την κοινωνία που συγκρίνονται με το πρώτο μνημόνιο, τόνισε η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτής Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, μιλώντας το Σάββατο στην Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου για το πολυνομοσχέδιο.

Η κ. Χαραλαμπίδου έκανε λόγο για «φαρσοκωμωδία πίσω από τα μερίσματα και τα ψίχουλα που δίνουν ως προεκλογική ελεημοσύνη στον ελληνικό λαό» και χαρακτήρισε «κατάπτυστη τη συμφωνία κυβέρνησης – τρόικας» με την οποία διαλύουν την επαγγελματική τάξη της χώρας (φαρμακοποιούς, αρτοποιούς, ταξί, φορτηγά, περίπτερα, ποτά, όσους επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά), εξαφανίζουν τους κτηνοτρόφους με τις ρυθμίσεις για το γάλα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Στην ομιλία της η Δέσποινα Χαραλαμπίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις επιπτώσεις του άρθρου 3 του πολυνομοσχεδίου που αφορά τα εργασιακά και την ασφάλιση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

- Διαλύουν την επικουρική ασφάλιση με σαρωτικές αλλαγές που ξεκινάνε από το ΕΤΕΑ και θα επεκταθούν ως το 2015 σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλειας και πρόνοιας.

- Καταργούν εν μία νυκτί τον ΟΠΑΔ και στέλνουν όλο το προσωπικό σε διαθεσιμότητα, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό.

- Μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών κατά 3,9% με αποτέλεσμα η συνολική μείωση μαζί με του 2012 να φθάνει το 5% και οι απώλειες εσόδων για την κοινωνική ασφάλιση να ξεπερνούν το 1 δις. Ευρώ το χρόνο.

-Καταργούν μια σειρά κοινωνικών πόρων στερώντας έσοδα 3 δις. ετησίως από τα Ταμεία.

-Καταργούν την εργοδοτική εισφορά στο Ταμείο του προσωπικού ασφαλιστικών εταιρειών.

-Μειώνουν στο μισό τις τριετίες για τους μακροχρόνια άνεργους.

-Αναβαθμίζουν σε κυρίαρχη μορφή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, την προσωρινή απασχόληση μέσω ΕΠΑ, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μισθωτών.

-Απελευθερώνουν (υποτίθεται πιλοτικά) τη λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων και για τις 52 Κυριακές του χρόνου. «Είναι φανερό ότι χτυπάει η καμπάνα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής-Αργίας, γυρνώντας τα ρολόγια εκατό χρόνια πίσω», κατέληξε η κ. Χαραλαμπίδου.

Η ομιλία

Ακολουθούν το κείμενο και το βίντεο της ομιλίας της υποψήφιας περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, βουλευτή Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινας Χαραλαμπίδου, στην Επιτροπή Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, λίγο πριν από την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου την Κυριακή στην Ολομέλεια.

«Κύριε Πρόεδρε,

Προσπαθούσαμε όλοι οι βουλευτές τις τελευταίες μέρες να μάθουμε τις περιέχει επιτέλους αυτό το περίφημο πολυνομοσχέδιο και διαπιστώναμε ότι κανένας δεν ήξερε με σιγουριά. Άλλες διαρροές στις εφημερίδες, άλλα διαβεβαίωναν οι Υπουργοί, έρχονταν πληροφορίες για προσθήκες και τροποποιήσεις, εργαζόμενοι και επαγγελματίες μάθαιναν τελευταία στιγμή για διατάξεις που αλλάζουν την ζωή τους ολόκληρη και ψάχναμε να δούμε τι συμβαίνει. Μέχρι αργά την νύχτα της Παρασκευής κανείς δεν είχε δει ούτε ένα προσχέδιο επίσημα, ούτε σε πια επιτροπή θα εισαχθεί. Και τώρα φέρνει η κυβέρνηση με αυτή την διαδικασία πάλι, του κατεπείγοντος, 250 σελίδες, να τις διαβάσουμε σε μια μέρα, ίσα ίσα να ψηφιστούν απ' την Βουλή και ας μην ξέρει ούτε το Κοινοβούλιο καλά καλά, ούτε ο ελληνικός λαός τι περιέχει και τι ψηφίζουμε.

Τώρα που τελειώνει το θρίλερ των διαπραγματεύσεων και των κοινοβουλευτικών αντάρτικων, αποκαλύπτεται η πραγματική φαρσοκωμωδία πίσω από τα μερίσματα και τα ψίχουλα που δίνετε για προεκλογική ελεημοσύνη στον ελληνικό λαό αφού του έχετε ήδη κλέψει τα πάντα. Απ' ότι φαίνεται από την κατάπτυστη αυτή συμφωνία κυβέρνησης-Τρόικας, λοιπόν, ψηφίζετε ένα 4ο Μνημόνιο. Ένα νομοσχέδιο που οι συνέπειές του στην κοινωνία και την οικονομία μόνο με το πρώτο Μνημόνιο μπορούν να συγκριθούν.

Με αυτήν την νέα κατάπτυστη συμφωνία διαλύετε την επαγγελματική τάξη της Χώρας μας:τους φαρμακοποιούς,τους αρτοποιούς,το ταξί,τα φορτηγά,τα περίπτερα,τα ποτά,όσους επένδυσαν σε φωτοβολταϊκά,εξαφανίζετε τους κτηνοτρόφους με τις ρυθμίσεις για το γάλα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...

Πιο ειδικά για το 3ο άρθρο του πολυνομοσχεδίου:

1) Διαλύετε την επικουρική ασφάλιση με σαρωτικές αλλαγές που ξεκινάνε από το ΕΤΕΑ και θα επεκταθούν ως το 2015 σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλειας και πρόνοιας. Από 1/7/2014 ξεκινάει το νέο σύστημα υπολογισμού. Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισης μέχρι 30.6.2014 θα υπολογίζεται με βάση το παλαιό σύστημα, ενώ αυτό που αντιστοιχεί από 1.7.2014 και μετά, με βάση την «ατομική μερίδα» κάθε ασφαλισμένου, που θα συγκεντρώνει και θα κεφαλαιοποιεί ετησίως τις εισφορές του ασφαλισμένου στο σύνολο του εργασιακού του βίου. Θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και θα περικόπτονται αυτόματα επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ.

2) Καταργείτε τον ΟΠΑΔ εν μία νυκτί, στέλνετε όλο το προσωπικό σε διαθεσιμότητα και το κάνετε χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Είναι η αποθέωση της προχειρότητας. Μόλις πριν μια βδομάδα, εσείς διορίσατε νέο Πρόεδρο, δεν πρόλαβε να αναλάβει και σήμερα καταργείτε τον οργανισμό. Θέλετε απλώς να πάρετε το προσωπικό για να καλύψετε τις ελλείψεις που έχετε δημιουργήσει στο ΙΚΑ και να βάλετε χέρι στην περιουσία του ΥΔΚΥ. Μας λέει συνέχεια για τον Άτλας ο κ. Βρούτσης αλλά ξεχνάει ότι από το Μητρώο ασφαλισμένων τηρείται από τα ταμεία και τροφοδοτεί με στοιχεία. Χωρίς την δομή του ΟΠΑΔ και την ενημέρωση του Μητρώου των 1,5 εκατ. ασφαλισμένων, όλες οι πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει θα είναι ανεπίκαιρες μέσα σε έναν μήνα.

3) Μειώνετε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών 3,9%, άλλο ένα δωράκι στο κεφάλαιο. Σύνολο 5% μαζί με την μείωση που κάνατε το 2012 και η κοινωνική ασφάλιση χάνει 1 δις έσοδα το χρόνο. Έτσικαταργείται στην ουσία ο Διανεμητικός Λογαριασμός Οικογενειακών Επιδομάτων του ΟΑΕΔ και χάνουν τα επιδόματα 200.000 οικογένειες, τα 2 επιδόματα μητρότητας του ΟΑΕΔ που λάμβαναν 30.000 εργαζόμενες μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ και το επίδομα στράτευσης.

4) Καταργείτε μια σειρά κοινωνικών πόρων που θα στερήσουν σε ετήσια βάση 3 δις έσοδα από τα Ταμεία, όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ταμείο Πρόνοιας ΟΣΕ και το ταμείο Πρόνοιας του ΟΛΘ.

5) Καταργείτε την εργοδοτική εισφορά στο Ταμείο του προσωπικού ασφαλιστικών εταιρειών, ένα ανεξάρτητο, αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο, ουσιαστικά παρεμβαίνοντας αντισυνταγματικά σε συλλογική συμφωνία εργαζομένων-εργοδοτών-συνταξιούχων, την οποία έχετε εγκρίνει πριν ένα χρόνο. Προφανώς αυτό γίνεται για εκδικητικούς λόγους και το οδηγείτε στην κατάρρευση.

6) Μειώνετε στο μισό τις τριετίες για τους μακροχρόνια άνεργους, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τον δρόμο για ανακύκλωση εργαζομένων με χαμηλότερο κόστος για τους εργοδότες, χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα στην ανεργία όπως έγινε και με τους χαμηλότερους μισθούς των νέων. Αφήνετε όμως ανοιχτό και ένα ζήτημα για τις τριετίες σε όλον τον ιδιωτικό τομέα με την φράση “μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς”. Δηλαδή κύριε Υπουργέ ο κατώτατος μισθός από το 2017 θα νομοθετείται ως «μοναδική αξία», γυμνός από ωριμάνσεις, όπως απαιτούσε η τρόικα;

7) Η προσωρινή απασχόληση μέσω ΕΠΑ, το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μισθωτών, αναβαθμίζεται πλέον σε κυρίαρχη μορφή απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα αφού η δυνατότητα δανεισμού εργαζομένου δεν διέπεται πλέον από κανέναν ουσιαστικό περιορισμό.Επιπλέον, μέσα από την απελευθερωμένη δυνατότητα οποιουδήποτε να λειτουργεί μια εταιρεία προσωρινής απασχόλησης ή ένα Γραφείο Εύρεσης Εργασίας, διαμορφώνεται ένα σύγχρονο πελατειακό σύστημα εμπορίας εργαζομένων και εκμετάλλευσης της εργασιακής απελπισίας για επαγγελματικούς αλλά και ψηφοθηρικούς σκοπούς, προς υπέρβαση των εμποδίων που προκάλεσε η εφαρμογή του ΑΣΕΠ στα πελατειακά δίκτυα. Επιπλέον, μειώνεται από τους 12 στους 6 μήνες η περίοδος πριν την πρόσληψη κατά την οποία ο έμμεσος εργοδότης δεν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει ομαδικές απολύσεις εργαζομένων ίδιων ειδικοτήτων. Τέλος, επιτρέπετε την πρόσληψη μέσω ΕΠΑ οικοδόμων για εργολαβίες μεγάλων δημόσιων έργων «αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000 € και άνω», κάνοντας ένα προεκλογικό δώρο στους γνωστούς μεγαλοεργολάβους των κατασκευαστικών.

8) Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό,απελευθερώνετε την λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, και για τις 52 Κυριακές του χρόνου, “πιλοτικά” σε τρεις τουριστικές περιοχές χωρίς ούτε καν την έγκριση Αντιπεριφερειάρχη. Είναι φανερό ότι χτυπάει η καμπάνα για την πλήρη κατάργηση της Κυριακής-Αργίας, γυρνώντας τα ρολόγια εκατό χρόνια πίσω.

Το οπτικοακουστικό υλικό από την παρέμβαση της Δέσποινας Χαραλαμπίδου βρίσκεται στον ιστότοπο της Περιφερειακή Παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα»rizospastikienotita.blospot.gr και στο youtube στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=FkLut0nvWlw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ