Υπάρχουν θραύσματα πλαστικών στο αλάτι που χρησιμοποιούμε; Δυστυχώς, μελέτη δείχνει ότι μπορεί να πασπαλίζουμε άθελά μας αυτό το προβληματικό υλικό πάνω στο φαγητό μας.
Ο βαθμός στον οποίο η ρύπανση από τα μικροπλαστικά μολύνει τις τροφικές αλυσίδες αυξήθηκε και πάλι από πρόσφατα στοιχεία έρευνας που έδειξε ότι πάνω από το 90% των επιτραπέζιων αλατιών που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο περιέχουν μια δόση μικροπλαστικών. Ερευνητές στη Νότια Κορέα και στην Greenpeace East Asia, ανέλυσαν 39 μάρκες αλατιού παγκοσμίως από 21 χώρες και αποκάλυψαν ότι η μόλυνση από τα μικροπλαστικά είναι ευρέως διαδεδομένη. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology.
Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η υψηλότερη πλαστική μόλυνση βρέθηκε στο θαλασσινό αλάτι, ακολουθούμενη από το αλάτι των λιμνών και από αυτό των πετρωμάτων. Μόνο τρία από τα εμπορικά σήματα αλατιού που μελετήθηκαν δεν περιείχαν μικροπλαστικά σωματίδια στα επαναλαμβανόμενα δείγματα. Τα στοιχεία που βρέθηκαν είναι σύμφωνα με προηγούμενες σχετικές μελέτες, αλλά αυτή η τελευταία έρευνα υπογραμμίζει πόσο διαδεδομένο είναι το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται επίσης να είναι χειρότερο στην Ασία, μια περιοχή γνωστή για ορισμένα από τα πιο υψηλά επίπεδα πλαστικής ρύπανσης.
“Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει πλαστικά σε ψάρια και θαλασσινά, άγρια ζώα, στο νερό της βρύσης και τώρα στο αλάτι”, δήλωσε η Mikyoung Kim, μέλος της Greenpeace στην Ανατολική Ασία. “Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει διαφυγή από αυτή την πλαστική κρίση, ειδικά καθώς η διαρροή της συνεχίζεται στις πλωτές οδούς και τους ωκεανούς μας. Πρέπει να σταματήσουμε την πλαστική ρύπανση από την πηγή της. Για την υγεία των ανθρώπων και του περιβάλλοντός μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό οι εταιρείες να μειώσουν αμέσως την εξάρτηση από τα πλαστικά που καταλήγουν στα σκουπίδια “, τόνισε.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν συνολικά 39 δείγματα αλατιού από 21 χώρες/περιοχές: Αυστραλία, Λευκορωσία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Ηπειρωτική Κίνα, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ινδονησία, Ταϊλάνδη, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Βιετνάμ. Βρήκαν ότι τα επίπεδα μικροπλαστικής μόλυνσης ήταν ιδιαίτερα υψηλά στην Ασία, υποδεικνύοντας ότι το οικοσύστημα και η ανθρώπινη υγεία στις ασιατικές θάλασσες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εξαιτίας της σοβαρής θαλάσσιας ρύπανσης από τα μικροπλαστικά. Υποθέτοντας την πρόσληψη 10 γραμμαρίων αλατιού ημερησίως, ο μέσος ενήλικος καταναλωτής θα μπορούσε να καταπίνει περίπου 2.000 μικροπλαστικά κάθε χρόνο μόνο μέσω του αλατιού, σύμφωνα με την μελέτη. Ακόμα και μετά την αφαίρεση του άκρως μολυσμένου δείγματος αλατιού από την Ινδονησία, η μελέτη δείχνει ότι ο μέσος ενήλικας θα μπορούσε ακόμα να καταναλώνει πολλές εκατοντάδες μικροπλαστικών κάθε χρόνο.
Εκτιμάται ότι αν δεν αλλάξουν οι πρακτικές, η ποσότητα πλαστικού που εισέρχεται στον ωκεανό μέχρι το 2025 θα μπορούσε να ανέλθει σε 26 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως, αυξάνοντας δραματικά τις ζημιές που προκαλούνται στη θαλάσσια πανίδα αλλά και τις πηγές των τροφίμων μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ορισμένα πλαστικά αντιστέκονται στη διάσπασή τους τόσο πολύ ώστε είναι σε αναγνωρίσιμη μορφή ακόμη και 400 χρόνια μετά. Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία παραμένει άγνωστος, αν και θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη μέσω διαφόρων “φυσικών και χημικών οδών”, σχολιάζουν οι ειδικοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ