Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη»


Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Στην ίδια πόλη: Χριστιανοί και Εβραίοι στη Θεσσαλονίκη» που συνδιοργανώνουν το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχείο Γ. Κωνσταντινίδη.

Κατά την εκδήλωση των εγκαινίων, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος, καθηγητής Ευάνθης Χατζηβασιλείου, τόνισε ότι το Ίδρυμα της Βουλής, με τη συμμετοχή του στην έκθεση, εορτάζει τη συμβίωση των δύο κοινοτήτων, εβραϊκής και χριστιανικής, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αποδίδει τιμή στην ισραηλιτική κοινότητα της πόλης, που εξοντώθηκε κατά την Κατοχή, «στην πιο μαύρη ώρα και στο πιο μαύρο έγκλημα της ανθρώπινης ιστορίας, το Ολοκαύτωμα».

Την εκδήλωση χαιρέτισε, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής,
ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Ευστράτιος Σιμόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας του Μουσείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα αποτελέσει, όπως σημείωσε, ένα τοπόσημο διεθνούς απήχησης, ενώ κατέθεσε και προτάσεις για τη δημιουργία αρχείου αποτύπωσης της ζωής της πόλης από τον Μεσοπόλεμο έως τις μέρες μας.

Ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε τη σημασία της μνήμης απέναντι στη λήθη, ξεχωρίζοντας από τις ποικίλες πρωτοβουλίες της Βουλής την αναθηματική μαρμάρινη στήλη με τα χαραγμένα ονόματα των Ελλήνων Εβραίων βουλευτών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς και τη δημιουργία μόνιμης ελληνικής έκθεσης για τα θύματα των Ελλήνων στο Άουσβιτς.

Η Χάνα Πίντο, γραμματέας του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες της Βουλής και του Ιδρύματός της για την ανάδειξη της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Ο Ισαάκ Νίνο Σαλτιέλ, πρόεδρος της επιτροπής του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τις θεματικές ενότητες της έκθεσης αλλά και τις ενδιαφέρουσες ψηφιακές εφαρμογές της.

Ο Γεώργιος Κωνσταντινίδης αναφέρθηκε στη δημιουργία της έκθεσης και την παρουσίασή της σε τρεις κύκλους και χώρους: στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με θεματική την αστική κοινωνία και τον πολιτισμό, στη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την εκπαίδευση και τον αθλητισμό, και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάστηκαν το εμπόριο και η επιχειρηματικότητα στην πόλη κατά τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η Άννα Ενεπεκίδου, διευθύντρια υπηρεσιών του Ιδρύματος και καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης στην Αθήνα, ευχαρίστησε όσους συνεργάστηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον γνώσης και κατανόησης, έμπνευσης και δημιουργικότητας, κινητοποίησης των αισθήσεων και παρακολούθησης της αφήγησης μέσα από τα ιστορικά τεκμήρια και τις διαδρομές της μνήμης.

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, της επιστήμης, της εκκλησίας, της διπλωματίας και της πολιτικής.

Η έκθεση παρουσιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, Βασ. Σοφίας 11 και Σέκερη 1 (είσοδος από οδό Σέκερη). Θα διαρκέσει έως τα τέλη Απριλίου 2024 και θα πλαισιωθεί με εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις.

Συντελεστές:
Eπιστημονική Επιτροπή
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Γεώργιος Αντωνίου
Σταύρος Ζουμπουλάκης (Α΄κύκλος)

Γενική Επιμέλεια, Έρευνα και Υπομνηματισμός
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Γεώργιος Κωνσταντινίδης

Συγγραφή - Επιμέλεια Κειμένων
Ευάγγελος Χεκίμογλου
Γεώργιος Κωνσταντινίδης
Λούση Ναχμία

Μουσειολογική Προσαρμογή & Καλλιτεχνική Επιμέλεια
Άννα Ενεπεκίδου

Διάρκεια: 18/2/2024 – 20/4/2024
Ωράριο: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00-16:00, Σάββατο 10:00-15:00
Είσοδος Ελεύθερη

Πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr/el/ekthesi/ekthesi-stin-idia-poli-hristianoi-kai-ebraioi-sti-thessaloniki





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ