Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Τι σημαίνει η λέξη Halloween και γιατί γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου


Η πιο «τρομακτική» γιορτή του κόσμου έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της και στα μέρη μας τα τελευταία χρόνια.

Ο Οκτώβριος για τους περισσότερους από εμάς είναι συνδεδεμένος με την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Στο εξωτερικό, όμως, και πιο συγκεκριμένα στις αγγλοσαξωνικές χώρες αυτός ο μήνας σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Το Halloween.

Ο κόσμος αγοράζει και σκαλίζει κολοκύθες, ενώ ταυτόχρονα εφοδιάζεται με γλυκά, καθώς το βράδυ τις 31ης Οκτωβρίου η πόρτα θα χτυπήσει και θα ακουστεί το κλασικό «Trick or treat?». Τα παιδιά στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως λατρεύουν αυτή την τρομακτική γιορτή και προετοιμάζονται αρκετές ημέρες πριν με στολές και κατάλληλα αξεσουάρ.

Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, αυτό το ιδιαίτερο έθιμο έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα θεματικά πάρτι που διοργανώνονται σε αρκετές πόλεις της χώρας αυτή την περίοδο, τα οποία θέλουν τους καλεσμένους τους ντυμένους με στολές εμπνευσμένες από διάσημους serial killers της μεγάλης οθόνης, αιματοβαμμένα ζόμπι ή έχουν ακόμη και dark BDSM αύρα.

Τι είναι, όμως, τέλος πάντως αυτό το Halloween; H συγκεκριμένη λέξη φαίνεται πως προέρχεται απο το All-hallow-even, δηλαδή με μια απλή μετάφραση θα λέγαμε ότι αφορά την παραμονή της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day), η οποία γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου στις καθολικές χώρες.

Έτσι εξηγείται το γεγονός γιατί το Halloween γιορτάζεται πάντα το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου.


Επίσης, αυτή η γιορτή συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Λέγεται πως την ημέρα αυτή η επαφή με τα πνεύματα είναι πιο έντονη κι έτσι ο τρόμος και ο φόβος εξαπλώνεται ασφαλώς γρηγορότερα.

Φυσικά, κάποιοι περιμένουν το Halloween προκειμένου να ξεπουλήσουν. Βλέπεις, - ιδιαίτερα στην Αμερική – έχουν την τιμητική τους τα γλυκά και τα κεράσματα, με τον τζίρο του Halloween να υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου ή του Πάσχα. Την ίδια στιγμή, το Halloween έχει δώσει έμπνευση σε αρκετούς σκηνοθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να γυρίσουν μερικά από τα πιο τρομακτικά θρίλερ που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη.

Μπορεί να μην είχαμε και στο χωριό μας Halloween, όμως, μια ταινία τρόμου στον κινηματογράφο ή στο Netflix αυτή την ημέρα θα τη δούμε. Γιατί όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ