Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Οι Ισραηλινοί έχουν κόψει τη Γάζα στα δύο - Περικυκλωμένη από τανκς και μπουλντόζες η πόλη


Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύxτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές πηγές στη Γάζα δήλωσαν στο Sky News ότι η πολιορκημένη λωρίδα έχει διαιρεθεί και δεν μπορεί πλέον να ταξιδέψει κανείς από τα βόρεια προς τα νότια στον κύριο δρόμο Salah al-Din: «Αυτή τη στιγμή (οι ισραηλινές δυνάμεις) κόβουν τη Γάζα στα δύο. Ένα βόρειο και ένα νότιο κομμάτι» εξήγησε ο ανταποκριτής του βρετανικού μέσου στη Γάζα. «Τα ισραηλινά τανκς και οι μπουλντόζες βρίσκονται στον κόμβο Νετσαρίμ».

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία. Τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτήρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.
Άλλο αεροσκάφος έπληξε χώρο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στον τομέα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ. Το αλ Άζχαρ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Γάζας και στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες έπληξε «περισσότερους από 600 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας, ανάμεσά τους «αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, καθώς και κρησφύγετα (...) που χρησιμοποιεί η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς».

BBC: Ισραηλινά τανκς περικυκλώνουν τη Γάζα «από τέσσερις κατευθύνσεις»

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Γάζα, φαίνεται πλέον ότι πραγματοποιούνται λιγότερες αεροπορικές επιδρομές στα νότια της Λωρίδας σε σχέση με νωρίτερα.

«Φαίνεται λοιπόν ότι το Ισραήλ θέλει να επικεντρώσει την επιχείρηση στο βορρά και στην πόλη της Γάζας όπου έχει [αναπτύξει] άρματα μάχης από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις».

IDF: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς

Τα ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τέσσερις αξιωματούχους της Χαμάς τις «τελευταίες ώρες», υποστήριξε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF). Οι μαχητές «κατέστρεψαν επίσης την υποδομή των τρομοκρατών» συμπεριλαμβανομένων θέσεων αντιαρματικών, δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Οι δυνάμεις των IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις τους στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες» έγραψε στο X.

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Το Ισραήλ λέει ότι δεν στοχεύει σκόπιμα αμάχους και έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια αν θέλουν να ζήσουν. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι ολόκληρη η λωρίδα έχει πληγεί από αεροπορικές επιδρομές από την έναρξη του πολέμου και ότι πουθενά δεν είναι ασφαλές.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη βόρεια Γάζα.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 3.457 παιδιών, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο αριθμός των νεκρών στη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστινίους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ κάλεσε τον Ερντογάν να πάρει στην Τουρκία «τους ναζιστές δολοφόνους της Χαμάς»

Την ίδια ώρα, οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ επανήλθαν στο ναδίρ, μετά και την άρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκηρύξει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά να τη χαρακτηρίσει ως «ομάδα απελευθερωτών».

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν – Γκβιρ, που σε ανάρτησή του στο Χ είχε καλέσει τον Τούρκο πρόεδρο «να πάρει τους ναζιστές δολοφόνους στη δική του χώρα».

«Βλέπω τη μεγάλη υποστήριξη του Ερντογάν και του λαού του προς τους ναζιστές δολοφόνους που σκότωσαν, λεηλάτησαν και βίασαν τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες μας. Θα πρότεινα στον Ερντογάν όχι μόνο να τους υποστηρίζει από μακριά, αλλά να τους πάρει κι υπό την προστασία του. Να ζήσουν στην Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ