Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ασθένειες και ίντερνετ: Πόσο βοηθάει η αναζήτηση στο διαδίκτυο στην αυτοδιάγνωση


Όσοι έχουν κάποια συμπτώματα, οποιασδήποτε φύσης, και έχουν ψάξει στο ίντερνετ τι μπορεί να σημαίνουν, έχουν τις περισσότερες φορές τρομοκρατηθεί με τα ευρήματά τους.

Άλλωστε και οι γιατροί συχνά συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην ψάχνουν στο διαδίκτυο για να κάνουν διάγνωση των συμπτωμάτων τους, επειδή μπορεί να μπερδευτούν ή να τρομοκρατηθούν χωρίς λόγο.

Όμως, νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί ασθενείς κάνουν κάπως καλύτερες αυτοδιαγνώσεις της κατάστασής τους χάρη στη βοήθεια της Google και των άλλων μηχανών αναζήτησης, ενώ παράλληλα δεν φαίνεται να αυξάνεται το άγχος τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Λιβάιν του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, οι οποίοι έκαναν τη δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, μελέτησαν 5.000 άτομα που κλήθηκαν να ψάξουν στο διαδίκτυο προκειμένου να κάνουν μόνοι τους διάγνωση για διάφορα ήπια έως σοβαρά συμπτώματα που υποτίθεται ότι είχαν συγγενείς τους.

Διαπιστώθηκε ότι μετά τη διαδικτυακή αναζήτηση οι συμμετέχοντες ήταν ελαφρώς καλύτεροι στο να διαγνώσουν σωστά το ιατρικό περιστατικό τους, χωρίς να νιώσουν κατ’ ανάγκη κάποια αυξημένη ανησυχία από όσα έμαθαν χάρη στη «δρα Google».

«Έχω ασθενείς, όλη την ώρα, οι οποίοι για τη μόνη αιτία που έρχονται στο ιατρείο μου είναι επειδή έψαξαν στη Google κάτι και το ίντερνετ τους είπε ότι έχουν καρκίνο. Οπότε αναρωτιέται κανείς πόση κυβερνο-υποχονδρία δημιουργεί το διαδίκτυο. Η μελέτη μας, πάντως, δείχνει ότι είναι εντάξει να πει κανείς στους ασθενείς του “γκούγκλαρέ το”. Δεν πρόκειται να προκληθεί ιδιαίτερο πρόβλημα από αυτό και μάλιστα μπορεί να προκύψει και κάτι καλό», ανέφερε ο δρ Λιβάιν.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεν είναι σαφές εάν το ίδιο ισχύει σε περίπτωση που τα συμπτώματα τα είχαν οι ίδιοι οι άνθρωποι και όχι κάποιος συγγενής τους. Επίσης, εκ των πραγμάτων, οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί όλων των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικές αναζητήσεις, συνεπώς μπορεί κάποιοι, όντως, να επηρεασυούν αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ