Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

8 στους 10 εργαζόμενους δεν φοβούνται την ψηφιοποίηση της εργασίας


Η εξ αποστάσεως εργασία και η είσοδος των ψηφιακών εργαλείων στην καθημερινότητα των εργαζομένων ήταν η κορυφή μόνο του παγόβουνου των αλλαγών που επιφέρει η πανδημία στο εργασιακό περιβάλλον. Το 60% των εργαζομένων ανησυχεί ότι η αυτοματοποίηση θέτει πολλές θέσεις εργασίες σε κίνδυνο. Το 48% πιστεύει ότι «η παραδοσιακή απασχόληση δεν θα συνεχίσει να υφίσταται στο μέλλον», ενώ το 39% αξιολογεί την πιθανότητα η εργασία τους να καταστεί παρωχημένη εντός 5 ετών.

Εντούτοις, οι εργαζόμενοι δείχνουν αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την ψηφιοποίηση της εργασιακής τους ζωής. Άλλωστε, στη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου του lockdown, 40% των εργαζομένων απαντά ότι βελτίωσε τις ψηφιακές του δεξιότητες.

Επίσης, το 80% δηλώνει βέβαιο ότι θα καταφέρει να προσαρμοστει στις νέες τεχνολογίες που εισέρχονται στον εργασιακό χώρο, με ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ινδία (69%) και στη Νότια Αφρική (66%) να αναφέρουν ότι είναι «πολύ» βέβαιοι. Εξάλλου, σε ποσοστό 77% οι εργαζόμενοι εμφανίζονται έτοιμοι να αποκτήσουν νέες δεξιότητες ή να επανεκπαιδευτούν πλήρως και 74% αντιμετωπίζουν την κατάρτισή τους ως ζήτημα ατομικής ευθύνης. Επιπλέον, το 49% των εργαζομένων εστιάζει στη βελτίωση των επιχειρηματικών δεξιοτήτων με ενδιαφέρον για τη δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

Δικαίωμα στην τηλε-εργασία

Η νέα μελέτη της PwC “Upskilling Hopes & Fears” που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 32.500 εργαζόμενων σε 19 χώρες, αποτυπώνει την εικόνα που έχει το ανθρώπινο δυναμικό παγκοσμίως για την επιτάχυνση των νέων τάσεων στον χώρο της εργασίας λόγω της πανδημίας. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα παραμείνει και μετά το lockdown.

Μεταξύ όσων μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως, ποσοστό 72% δηλώνει ότι προτιμά ένα συνδυασμό μεταξύ γραφείου και απομακρυσμένης εργασίας. Μόλις το 9% θα ήθελε να επιστρέψει πλήρως στο κανονικό του εργασιακό περιβάλλον. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους γραφείων, τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι όλοι έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως μέσω της τεχνολογίας.

Αλλά και το 43% όσων εκτελούν χειρωνακτικά επαγγέλματα και το 45% των ημι-ειδικευμένων εργαζομένων δηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλο μέρος της δουλειάς τους που θα μπορούσαν να τα πραγματοποιήσουν από απόσταση. Η στάση των ανθρώπων ως προς την εργασία από το σπίτι αλλάζει επίσης ανάλογα με την τοποθεσία, παρέχοντας περαιτέρω στοιχεία για το πώς η πανδημία έχει αυξήσει το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα.

Οι εργαζόμενοι σε μητροπολιτικές περιοχές (66%) είναι πιο πιθανό να εργάζονται σε ρόλους που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την απομακρυσμένη εργασία σε σύγκριση με όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές (44%).


Ποιος βλέπει το προφίλ σου

Διχασμένοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι μεταξύ προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής και της τεχνολογίας. Το 44% των εργαζομένων παγκοσμίως θα συμφωνούσε να επιτρέψει στον εργοδότη του να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να παρακολουθεί την απόδοσή του στην εργασία, με μέσα όπως οι αισθητήρες και τα wearables, με 31% να δηλώνει αντίθετο. Ωστόσο, πολλοί δεν θα επέτρεπαν στους εργοδότες τους πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Το 41% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα ήταν πρόθυμο να δώσει στον εργοδότη πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, όπως το προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μόλις το 35% να αναφέρει ότι θα ήταν δεκτικό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ