Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Η Βουλή των Ελλήνων συμβάλλει δυναμικά στην προώθηση της «Εθνικής Στρατηγικής για την επιδημία του ιού HIV»

Την πρόθεση της Βουλής να σταθεί αρωγός στην αντιμετώπιση κρίσιμων θεμάτων δημόσιας υγείας, όπως το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS) που προκαλείται από τον ιό HIV, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας ανοίγοντας την ημερίδα με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του ιού HIV» που διοργάνωσε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Η ημερίδα διεξήχθη στην αίθουσα Γερουσίας, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος παρουσίασε διεξοδικά το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV. Προήδρευσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, βουλευτής κ. Βασίλης Οικονόμου, ενώ συμμετείχαν πλειάδα επιστημόνων και εκπροσώπων εξειδικευμένων φορέων.

«Ο ρόλος της Βουλής δεν είναι μόνο να νομοθετεί και να ελέγχει, αλλά και να ασκεί παιδαγωγικό ρόλο: να παροτρύνει την κοινωνία, τους κοινωνικούς παράγοντες, τους αρμόδιους. Μια ασθένεια η οποία εμφανίστηκε ως μάστιγα απροσμάχητη και σήμερα είναι ένα χρόνιο νόσημα που, αν εγκαίρως αντιμετωπισθεί, εξασφαλίζει ακόμη και ποιότητα ζωής, δείχνει πως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και χαρακτήρισε τη σημερινή ημερίδα όχι θεματική αλλά “πολεμική”. «Πολεμική εναντίον νόσων, αλλά και εναντίον αναισθησιών, αγνοίας, κακών τρόπων αντιμετώπισης κρίσιμων θεμάτων δημόσιας υγείας. Σε αυτή την πολεμική που ξεκινάμε, χαίρομαι που είναι μαζί μας όχι μόνο το αρμόδιο υπουργείο αλλά όλα τα κόμματα, ο επιστημονικός κόσμος, άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το ζήτημα» σημείωσε.

Ο κ. Τασούλας, προαναγγέλλοντας την πρόθεση της Βουλής να συμμετάσχει ως το τέλος στην ολοκλήρωση του σκοπού της Εθνικής Στρατηγικής κατά του HIV, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μου είχε πει κάποτε ένας διακεκριμένος πολιτικός ότι “στην Ελλάδα δεν αρκεί να κουρδίζεις το ρολόι σου. Πρέπει με το δάχτυλο να σπρώχνεις και τους δείκτες για να είσαι βέβαιος ότι θα κινηθεί”. Κάποιοι κινούσαν τους δείκτες του ρολογιού της αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας και το έκαναν αποτελεσματικά. Και σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά αυτό το “ρολόι”».

Ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η μάχη κατά της επιδημίας του HIV είναι μια μάχη δημόσιας υγείας, αξιοπρέπειας και εξάλειψης του στίγματος, που μας αφορά όλους, και αναφέρθηκε σε τρεις συγκεκριμένες ενέργειες που θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. «Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για τον HIV είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να πιστωθεί και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην πολιτική μας πρώτοι είναι οι ασθενείς και οι ευπαθείς ομάδες. Τρεις ενέργειες θα προωθηθούν άμεσα για να ανακουφίσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν τη λοίμωξη του HIV. Πρώτη ενέργεια είναι η άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς μέσω συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, προκειμένου να ξεκινήσουν τάχιστα οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερο από 2 χρόνια. Με την ενέργεια αυτή θέλουμε να δώσουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως είναι η μέτρηση του ιικού φορτίου και η γονοτυπική αντοχή. Δεύτερη ενέργεια η υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροικών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών. Μελετούμε σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης του ιού, καθώς στόχος μας είναι η αξιοποίηση όλων των εργαλείων πρόληψης που μπορεί να παράγει η επιστήμη. Η τρίτη ενέργειά μας είναι ο σχεδιασμός και άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευαίσθητων ομάδων και του γενικού πληθυσμού, με έμφαση τους μαθητές, με ειδικά προγράμματα στα σχολεία, αλλά και των γυναικών. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες και τα ευρωπαϊκά δεδομένα, αποτελούν ιδιαίτερη ευπαθή κοινωνική ομάδα» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βασίλης Οικονόμου ανέφερε: «Το θέμα της ημερίδας επιλέχθηκε για δύο λόγους: έναν ουσιαστικό, που είναι η αδήριτη ανάγκη της ανάδειξης των επιτευγμάτων, των προκλήσεων και των αδυναμιών που καλούμαστε να απαντήσουμε, για την αναχαίτιση και ει δυνατόν την εξάλειψη της επιδημίας. Και έναν συμβολικό λόγο, καθώς η Εθνική Στρατηγική για την επιδημία του HIV συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας πανεθνικής συμμαχίας απέναντι σε μια σημαντική απειλή κατά της δημόσιας υγείας. Απαιτεί τη συστράτευση και την αγαστή συνεργασία του πολιτικού κόσμου ανεξαρτήτως κομματικού προσδιορισμού και των αρμόδιων λειτουργών και επιστημόνων υγείας, των κοινωνικών φορέων, των ασθενών και των οικείων τους, και τελικά όλης της κοινωνίας πέρα από αγκυλώσεις και στερεότυπα του παρελθόντος.»

Ο Ομότιμος Καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Κυριόπουλος, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τη Δημοκρατία η Βουλή των Ελλήνων να τιμά την επέτειο καταπολέμησης του AIDS, με αυτόν τον τρόπο που για μένα σημαίνει μια μεγάλη πολιτική δέσμευση για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος». Κάνοντας μια αναδρομή των 35 ετών αντιμετώπισης της επιδημίας από τις δομές του ΕΣΥ στη χώρα μας, σημείωσε πως από τα μεγέθη που κυκλοφορούν από τους επιδημιολόγους και τους οικονομολόγους της υγείας, φαίνεται ότι τα πάμε αρκετά καλά. Σύμφωνα με τον κανόνα 90%-90%-90% του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, είμαστε πολύ κοντά σε αυτά τα μεγέθη, δηλαδή στην αναγνώριση των φορέων, των διαγνώσεων και της καταστολής του ιικού φορτίου. Ακόμη τα πάμε καλά στα κριτήρια που θέτει η παγκόσμια κοινότητα για την ιατρική και οικονομική αποτελεσματικότητα, αλλά και στο κριτήριο της ισότητας στην πρόσβαση σε θεραπείες, με εξαίρεση τη δυσκολία που έχουμε να εισχωρήσουμε σε περιθωριακές ομάδες, σε όσους κάνουν χρήση ουσιών. Για να προχωρήσουμε όμως σε μια υποδειγματική πολιτική, χρειάζεται ένας οριζόντιος προϋπολογισμός για το νόσημα, ώστε να απελευθερωθούν πόροι προκειμένου να είμαστε πιο αποδοτικοί» τόνισε ο κ. Κυριόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική φωνή», κ. Νίκος Δέδες, υπογράμμισε ότι στο ζήτημα της επιδημίας έχει υπάρξει πολιτική συναίνεση και κατέθεσε 10 συγκεκριμένες προτάσεις για τη δημόσια πολιτική αντιμετώπισης του ζητήματος. «Το στίγμα, οι διακρίσεις παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περίπτωση του HIV και οι ομάδες που πλήττονται, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι περιθωριακές, έστω κι αν η λοίμωξη αφορά δυνητικά όλους μας» ανέφερε ο κ. Δέδες και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ζήτημα με την ακρίβεια των επιδημιολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι 14.000 όσοι έχουν προσβληθεί αλλά 4.200 βρίσκονται εκτός θεραπείας. Στα check points της “Θετικής φωνής” διαπιστώνεται το 25% των νέων μολύνσεων. Επιτυχία για μας, αλλά αποτυχία του δημόσιου συστήματος υγείας για την εξέταση».

Ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος επεσήμανε: «Είναι όνειδος, αισθάνομαι άβολα απέναντι στον σύλλογο των οροθετικών, το γεγονός ότι επί 3-4 χρόνια στην Αθήνα οι δοκιμασίες ιικού φορτίου δεν γίνονταν. Ωστόσο τώρα υπάρχει βούληση, υπάρχει χρηματοδότηση, το έθιξε και ο Υπουργός Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο οποίος έχει αναλάβει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, και θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες το θέμα αυτό θα έχει λυθεί».

Η Συντονίστρια του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον HIV κ. Γιώτα Τουλούμη υπογράμμισε: «Η επιδημία HIV επιμένει. Αυτή τη στιγμή έχουμε, κάθε χρόνο, γύρω στις 650 με 700 νέες λοιμώξεις και παρ’ ότι υπάρχει μία σχετική μείωση σε άτομα που μολύνονται μέσω επαφής μεταξύ ανδρών, αυτό δεν ισχύει για εκείνους που μολύνονται μέσω ετεροφυλοφιλικής επαφής». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η χώρα μας είχε λάβει αρκετά έγκαιρα αρκετά μέτρα, έτσι ώστε να καταφέρουμε αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να είναι μία από τις χώρες που έχει σχετικά από τους χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων της HIV λοίμωξης, καθώς εκτιμάται ότι είναι γύρω στο 0,13%».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS κ. Μάριος Λαζανάς έθιξε το ζήτημα της υποστελέχωσης των μονάδων λοιμώξεων επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή φυλλορροούν για πολλούς λόγους. Παλαιότερα είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο ώστε να υπάρχουν κατανεμημένες μονάδες λοιμώξεων σε όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, με τον νέο νόμο του ΕΟΔΥ, αρκετοί συνάδελφοι φεύγουν και υπάρχουν μονάδες οι οποίες δεν έχουν γιατρούς, δεν έχουν νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Υπάρχουν μονάδες που έχουν δηλώσει στα νοσοκομεία τους ότι αναστέλλουν τη λειτουργία τους».

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοπονήσσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης σημείωσε: «Η χώρα μας με περηφάνια μπορεί να υποστηρίξει ότι αποτελεί πρότυπο βέλτιστης διαχείρισης των πόρων σε αυτή τη θεραπευτική κατηγορία ασθενών με HIV. Και αυτό διότι έχουμε μητρώο ασθενών, πλήρη επιδημιολογική επιτήρηση, καταγραφή του συνόλου των θεραπειών που χορηγούνται».

Τέλος, ο Οικονομολόγος Υγείας του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Κώστας Αθανασάκης ανάφερε τα εξής: «Οι ασθενείς με HIV οι οποίοι είναι υπό θεραπεία είναι περίπου 10.200 άτομα. Σύμφωνα με μελέτη, το μέσο κόστος θεραπείας των ασθενών κυμαίνεται περίπου στα 7.800 ευρώ τον χρόνο, ενώ το 2010 ανέρχονταν περίπου στα 8.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά επιτυγχάνουμε μια ορθή οικονομική διαχείριση, χωρίς να λείπει κάτι στη θεραπεία των ασθενών».

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν επίσης οι εκπρόσωποι των κομμάτων κ.κ. Ανδρέας Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ), Ανδρέας Πουλάς (Κίνημα Αλλαγής), Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) και η Μαρία Αθανασίου (Ελληνική Λύση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ