Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Economist: Η εικόνα Έλληνα συνταξιούχου που κλαίει έξω από τράπεζα (επί ΣΥΡΙΖΑΕΛ) στις φωτογραφίες της δεκαετίας

Τη φωτογραφία ενός Έλληνα συνταξιούχου που κλαίει έξω από μια τράπεζα κλειστή λόγω capital controls το καλοκαίρι του 2015 επέλεξε ο Economist ανάμεσα στις 10 εικόνες της δεκαετίας.
Στην ανάρτηση του Economist στο instagram η λεζάντα αναφέρει «ένας απογοητευμένος συνταξιούχος κάθεται στο έδαφος έξω από μια τράπεζα στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015, καθώς η οικονομική μοίρα της Ελλάδας είναι αβέβαιη». ⠀

Αυτή είναι η ανάρτηση του Economist με τον Έλληνα συνταξιούχο:


Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η εικόνα με τον Έλληνα συνταξιούχο που κατέρρευσε έξω από τράπεζα και έκλαιγε γοερά.

Πρόκειται για μία εικόνα που δημοσιεύτηκε αρχές Ιουλίου 2015 από το γαλλικό πρακτορείο AFP, ανήκει στον φωτογράφο Σάκη Μητρολίδη,
και έκανε το γύρο του διαδικτύου μέσω των social media. Ήταν λίγες ημέρες μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την επιβολή capital controls στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες είχαν κλείσει και οι πολίτες σχημάτιζαν ουρές στα ATM για να μπορέσουν να σηκώσουν το ανώτατο όριο μετρητών. Η κατάσταση σε πολλές περιπτώσεις ήταν τεταμένη, με ατελείωτες ουρές, νεύρα, θυμό και με εξαντλημένους και αγανακτισμένους συνταξιούχους που ζούσαν καθημερινά με την αγωνία.
«Δεν αντέχω να βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση»

Ο 77χρονος συνταξιούχος Γιώργος Χατζηφωτιάδης είχε διηγηθεί τότε στο διεθνές γαλλικό πρακτορείο AFP την ιστορία του, το οποίο έδωσε στο άρθρο τον τίτλο: «Ο άντρας που κλαίει».

Όπως είπε ο κ. Χατζηφωτιάδης κατέρρευσε «γιατί δεν αντέχει να βλέπει τη χώρα του σε αυτή τη δυστυχία». «Γι 'αυτό αισθάνομαι τόσο ηττημένος, περισσότερο απ’ ό, τι για τα προσωπικά μου προβλήματα», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηφωτιάδης και η σύζυγός του, όπως πολλοί Έλληνες, πέρασαν πολλά χρόνια στη Γερμανία, όπου όπως αναφέρει εργάστηκαν πολύ σκληρά σε ένα ορυχείο και αργότερα σε ένα χυτήριο.

«Βλέπω συμπολίτες μου να παρακαλάνε για λίγα λεπτά του ευρώ για να αγοράσουν ψωμί. Βλέπω όλο και περισσότερες αυτοκτονίες. Είμαι ευαίσθητος άνθρωπος. Δεν αντέχω να βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση. Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν κάνει λάθη. Πρέπει να βρούμε μία λύση», τόνισε.

Ο 77χρονος ένιωθε ότι μπορεί να κάνει ελάχιστα για να αλλάξει η κατάσταση και τόνισε ότι δεν ξέρει αν θα είναι σε θέση να ψηφίσει την Κυριακή 5 Ιουλίου για το δημοψήφισμα, καθώς το εκλογικό τμήμα ήταν 80 χλμ μακριά από το σπίτι του. «Δεν έχω χρήματα για να πάω εκεί. Εκτός αν με πάνε τα παιδιά μου με το αυτοκίνητό τους», εξήγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ