Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Κάποιοι έκαναν αστεία με «τις μαμάδες» ακόμα και πριν από 3.500 χρόνια

Φαίνεται πως κάποια ανθρώπινα πράγματα παραμένουν οικουμενικά και δεν αλλάζουν όσα χρόνια κι αν περάσουν.
Όπως τα αστεία με «τη μαμά σου», καθώς ένα από αυτά βρέθηκε γραμμένο σε βαβυλωνιακή πινακίδα ηλικίας 3.500 ετών!
Πλάι σε άλλα πιπεράτα αστεία περί σεξ, ειρωνικά σχόλια για πολιτικούς και συζητήσεις για μπίρα, οι πανεπιστημιακοί ερευνητές διάβασαν και μια (ατελή) προσπάθεια να κοροϊδέψουν τη μητέρα κάποιου.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Iraq», οι ακαδημαϊκοί Michael Streck και Nathan Wasserman περιέγραψαν και μετέφρασαν τα αστεία της μισοκατεστραμμένης βαβυλωνιακής πινακίδας που μας έρχεται από το 1500 π.Χ.



Η αρχή του αστείου έχει χαθεί, κι έτσι η μετάφρασή τους δεν βγάζει ακριβώς νόημα. Πάει όμως κάπως έτσι: «… της μαμάς σου / είναι από αυτόν με τον οποίο είχε συνουσία».

Κι ενώ οι ακαδημαϊκοί δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς πήγαινε το αστείο που είναι γραμμένο στην ακκαδική γλώσσα με σφηνοειδή γραφή, μας λένε πως ο υπαινιγμός είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλος.

Η πινακίδα προέρχεται πιθανότατα από τα νοτιότερα τμήματα της Μεσοποταμίας, κοντά στον Περσικό Κόλπο, και υπήρχε από το 1976 στο Ιρακινό Μουσείο της Βαγδάτης. Σήμερα θεωρείται χαμένη, καθώς το μουσείο λεηλατήθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στην πρόσφατη και ταραγμένη ιστορία της χώρας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ