Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Ποιο είναι το επιτρεπτό όριο αλκοόλ αν πρόκειται να οδηγήσετε

Το εορταστικό κλίμα της περιόδου εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια σας, αν πίνετε αλκοόλ ενώ σκοπεύετε να οδηγήσετε.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, στο άρθρο 42, ορίζει τόσο μειωμένα επιτρεπτά όρια αλκοόλ όσο και αυστηρότερες ποινές που περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας και πινακίδων, μέχρι και ποινές φυλάκισης.

Το επιτρεπτό όριο ορίζεται στα 0,5 gr ανά λίτρο αίματος, ή 0,25 gr ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Αυτό που διευκρίζεται, όμως, στον ιστότοπο «Απολαύστε Υπεύθυνα» είναι πως ακόμα και όταν ο οδηγός είναι εντός του ορίου και ο νόμος το επιτρέπει, δεν υπάρχει πραγματική οδηγική ασφάλεια. Οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ στο αίμα επηρεάζει την οδηγική ικανότητα και τα αντανακλαστικά του οδηγού.

Στην πραγματικότητα, τα όρια του αλκοόλ ώστε να οδηγήσει κανείς με ασφάλεια, πρέπει να είναι μηδενικά.

Σχετικά με την ποσότητα του αλκοόλ που είναι ικανή για να φτάσουμε το ανωτέρω όριο, ενδεικτικά πρέπει να έχουμε υπόψη τα ακόλουθα:
  • Με κατανάλωση 490ml μπίρας (ένα ποτήρι μεγάλο)
  • 200 ml κρασιού
  • 60 ml ούζου
  • 55ml ουίσκι ή βότκας
Με λίγα λόγια, όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αιθυλική αλκοόλη τόσο λιγότερη ποσότητα είναι ικανή για να μας οδηγήσει στο νόμιμο όριο.

Τονίζεται, επίσης, ότι στην περίπτωση νέου που καταναλώνει για πρώτη φορά αλκοόλ, αρκούν πολύ μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι στην περίπτωση του συνήθους χρήστη αλκοόλ, για να επηρεαστεί η οδηγική του ικανότητα. Όμως ακόμα και οι συνήθεις χρήστες οινοπνεύματος σε υψηλές ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ δεν μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα οδήγησης, υπογραμμίζει η ΕΙΕ.


Έκτακτα μέτρα της Τροχαίας ενόψει της εορταστικής περιόδου

Η Ελληνική Αστυνομία σε όλη την Ελλάδα βρίσκεται επί ποδός, ενόψει της εορταστικής περιόδου, για την εφαρμογή ενός σχεδίου με αυξημένα μέτρα και δράσεεις που στόχο έχουν τη διευκόλυνση των πολιτών που θα μετακινηθούν και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Τα έκτακτα μέτρα της Τροχαίας περιλαμβάνουν παρεμβάσεις, «μυστικούς» τροχονόμους και απαγόρευση φορτηγών τέθηκαν σε ισχύ από την Παρασκευή 19/12, για όλη την εορταστική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ