Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Πότε δεν πρέπει να βγάλετε το σκύλο σας, έξω, στο κρύο;

Τα σκυλιά κρυώνουν όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Εάν δεν έχουν παχύ τρίχωμα που θα τα βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας τους, μπορεί να κρυώσουν και αυτό να τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Ορισμένες ράτσες, όπως π.χ. τα Μάλαμουτ Αλάσκας και τα Σιβηρικά Χάσκυ, είναι σκληροτράχηλα σκυλιά εργασίας και εκτρέφονται για ψυχρές καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, άλλα σκυλιά που είναι μικρόσωμα ή έχουν κοντό τρίχωμα (όπως τα Τσιουάουα και τα Γκρεϊχάουντ), πρέπει να προστατεύονται από το κρύο.

Γενικότερα, η θερμοκρασία γύρω στους 7,00 °C και πάνω, δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προσοχή ή ντύσιμο του τετράποδού μας με κάποιο ρουχαλάκι. Όταν η θερμοκρασία αρχίζει και πέφτει κάτω από τους 7,00 °C, μερικές ράτσες θα νιώσουν δυσάρεστα στον κρύο καιρό και ίσως χρειαστούν προστασία.

Οι ιδιοκτήτες κουταβιών αλλά και υπερήλικων σκύλων, μικρόσωμων και κοντότριχων ρατσών πρέπει να γνωρίζουν ότι σε θερμοκρασίες κοντά στους 0° C θα πρέπει να εξοπλιστούν με ειδικό πουλόβερ ή μπουφάν για τα κατοικίδιά τους. Είναι σημαντικό επίσης όταν επιστρέφουν από τη βόλτα τους, να τους αφαιρούμε το ειδικό αυτό ρουχαλάκι και να μην το αφήνουμε για «ομορφιά».

Σε θερμοκρασίες με αρνητικό πρόσημο όλοι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέχουν την ευημερία του σκύλου τους και να αναζητούν σημάδια δυσφορίας, ακόμα κι αν η ράτσα τους επιτρέπει την παραμονή σε κρύες συνθήκες.

Τις πολύ κρύες μέρες με πάγο τα κατοικίδια μπορούν να βγουν έξω για 15 με 20 λεπτά το πολύ για τις ανάγκες τους και για ξεμούδιασμα. Εάν παραμείνουν για πολύ ώρα έξω, θα έχουν προβλήματα ρύθμισης της θερμοκρασίας τους και κατά συνέπεια θέματα υποθερμίας και κρυοπαγήματος.

Κάτι που πρέπει απαραιτήτως να προσέξουμε είναι η συμπεριφορά του σκύλου μας στο κρύο. Αν για παράδειγμα χιονίζει και ο σκύλος μας δεν φαίνεται να προσπαθεί να προστατευτεί αλλά είναι άνετος και χαρούμενος, τότε προφανώς και δεν ενοχλείται από την χαμηλή θερμοκρασία.

Αν όμως βλέπουμε πως ο σκύλος μας τρέμει, τότε το πιο πιθανό είναι πως κρυώνει. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι γνωρίζετε τη συμπεριφορά του σκύλου σας και έχετε το νου σας σε όλα τα σημάδια που «φωνάζουν» ότι ο πιστός σας φίλος κρυώνει και δεν προστατεύεται από κινδύνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ