Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Κακός ύπνος διαταραχές ύπνου και συνήθη λάθη

της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ειδικής Παθολόγου

Οι διαταραχές ύπνου είναι εξαιρετικά διαδεδομένες σήμερα. Κατά την διάρκεια του σωστού ύπνου γίνεται επιδιόρθωση φθορών που επήλθαν κατά την διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιείται εμπέδωση της γνώσης, ομαλοποιείται το σύνολο των βιοχημικών κύκλων του σώματος. Ο πάσχων από διαταραχές ύπνου παρουσιάζει εξασθένηση οργανικών συστημάτων, σημαντική υποβάθμιση της ικανότητας προσαρμογής, εύκολη κόπωση και ανησυχία.

Πέντε εξαιρετικά διαδεδομένες συνήθειες αποτελούν συχνά την αιτία της κακής ποιότητας ύπνου:

1. Δεν έχετε σταθερό ωράριο ύπνου

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο ενδογενής βηματοδότης του ύπνου, ρυθμίζει το κυκλικό φαινόμενο «ύπνος – αφύπνιση – εγρήγορση» με περιοδικό τρόπο υπό την επήρεια του ηλιακού φωτός. Όταν πηγαίνετε για ύπνο την ίδια περίπου ώρα κάθε βράδυ βοηθάτε το εσωτερικό σας ρολόι να ρυθμιστεί καλύτερα με αποτέλεσμα να αποκτήσετε έναν ισχυρό κύκλο ύπνου.

2. Το υπνοδωμάτιο δεν είναι κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να σας προσφέρει το κατάλληλο περιβάλλον ύπνου

Το υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι ήσυχο σκοτεινό με καλές συνθήκες θερμοκρασίας υγρασίας. Ο εφοδιασμός σας με ειδική συσκευή μέτρησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα θερμαντικά σώματα, τις συσκευές αφύγρανσης και τα κλιματιστικά σας συστήματα με άριστο δυνατό τρόπο, εάν πάσχετε από διαταραχές ύπνου. Είναι σημαντικό να έχετε άνετο στρώμα, μαξιλάρια και κουβέρτες. Καλύτερα να είστε σε μοναχικό δωμάτιο ύπνου εάν ο σύντροφός σας ροχαλίζει, στριφογυρίζει στο κοινό κρεβάτι ή σηκώνεται συχνά. Απομακρύνετε τα ζώα από το υπνοδωμάτιο. Εξετάστε προσεκτικά κάθε πηγή διατάραξης και θορύβου και απομακρύνετέ την από το υπνοδωμάτιο.

3. Κάνετε δραστηριότητες που θέτουν τον οργανισμό σας σε επιφυλακή ή σας προκαλούν άγχος και ένταση δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου συχνά δεν βοηθάτε τον οργανισμό σας να εισέλθει στην κατάσταση της βαθιάς χαλάρωσης που συνοδεύει το σωστό ύπνο. Αρκετοί επιλέγουν τις νυχτερινές ώρες για να ασκηθούν, να κάνουν επίπονη πνευματική εργασία, να φάνε το «βαρύ» γεύμα της ημέρας τους ή να βιώσουν έντονα συναισθήματα. Διακόψτε κάθε έντονη δραστηριότητα κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Οι ρουτίνες χαλάρωσης όπως το χαλαρωτικό μασάζ, το χλιαρό μπάνιο, η χαλαρωτική μουσική συντελούν στην ομαλή επέλευση του ύπνου.

4. Χρήση αλκοόλ πριν τον ύπνο ή πόση καφέ τσαγιού κατά το απόγευμα

Το αλκοόλ έχει ηρεμιστική δράση. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, διαταράσσει τη συνολική ποιότητα του ύπνου. Στον αντίποδα η καφεΐνη που περιέχει ο καφές και τα διεγερτικά ποτά εμποδίζει το σώμα να χαλαρώσει. Διακόψτε κάθε διεγερτικό ποτό μετά το μεσημέρι και κάθε αλκοολούχο ποτό δύο τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Ανάλογη είναι και η δράση της νικοτίνης, της ψυχοδιεγερτικής ουσίας του τσιγάρου. Εάν καπνίζετε ενεργητικά ή παθητικά διακόψτε την έκθεση τέσσερεις ώρες πριν πάτε για ύπνο την προκαθορισμένη ώρα σας.

5. Χρήση τηλεόρασης computer ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο.

Η έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρονικών συσκευών απορυθμίζει τον ενδογενή βηματοδότη του ύπνου σας. Ταυτόχρονα οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα βιντεοπαιχνίδια, τα τηλεφωνικά κουδουνίσματα δεν δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον χαλάρωσης πριν τον ύπνο. Να απομακρύνετε υπολογιστές, τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα από την κρεβατοκάμαρα. Εάν κοιμηθείτε με την τηλεόραση, θα ξυπνήσετε συχνά ξανά. Στη συνέχεια, μπορεί να αρχίσετε να παρακολουθείτε άλλη εκπομπή. Αυτό σας αποσπά, απορυθμίζει το εσωτερικό βιολογικό σας ρολόι του ύπνου, δεν δημιουργεί καλές συνήθειες ύπνου και δεν ξεκουράζει το σώμα σας. Βγάλτε την τηλεόραση από την κρεβατοκάμαρα.

Κάθε διαταραχή ύπνου που επιμένει πρέπει να εξετάζεται και να αξιολογείται σωστά από έμπειρο παθολόγο με σφαιρική γνώση για τον ορθό καθορισμό των εργαστηριακών ελέγχων και την αποτελεσματική εξατομικευμένη αιτιολογική θεραπεία. Οργανικά νοσήματα που μπορεί να υποκρύπτονται σε διαταραχές ύπνου που επιμένουν είναι εγκεφαλικά νοσήματα, καρδιακά νοσήματα, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικές νόσοι, ορμονικές διαταραχές, νεφρικά νοσήματα, ηπατικά νοσήματα, η άπνοια στον ύπνο.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/pages/Aναστασία-Μοσχοβάκη-Ιατρός-Ειδική-Παθολόγος
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Γενική ενημέρωση στο http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com και στο
http://amoschovakineaprolipsi.blogspot.gr/
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 2107457028 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ