Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Η Φυσική μαγεύει - Τριήμερο δράσης και πειραμάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

«Πόσο μεγάλη είναι η ατμοσφαιρική πίεση, ποια είναι η πέτρα που πιάνει φωτιά, το αφρολέξ είναι οφθαλμαπάτη, μπορούμε να αγγίξουμε τους μείον ογδόντα βαθμούς, τι κρατάει το νερό στα πάμπερς, τι ήταν τα πρώτα φλας;
Απαντήσεις σε αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα και πολλά  ...πειράματα Μηχανικής, Ηλεκτρομαγνητισμού ,Σχετικότητας….θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι συμμετέχουν στο τριήμερο εκδηλώσεων που διοργανώνει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών με τον γενικό τίτλο «Η Φυσική Μαγεύει».
«Κάθε χρόνο οι μαθητές με τα πειράματα που κάνουν μας εκπλήσσουν ευχάριστα και επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό πως η Φυσική είναι…μαγική!» λέει ο Πρόεδρος της ΕΕΦ ομότιμος καθηγητής…Πέτρος Θεοδοσίου.

Φέτος επιλέχθηκαν εισηγήσεις που έχουν ιδιαίτερη επικαιρότητα . Η εισήγηση της επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύης Νομικού με θέμα την έρευνα στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, στη Σαντορίνη, θα αποκαλύψει πολλά μυστικά για την έρευνα που κάνουν τα υπερσύγχρονα ρομποτικά μηχανήματα της ΝΑSA εκεί, ενώ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας θα αναφερθεί στα «Νέα Επιστημονικά και Τεχνικά Δεδομένα από Πρόσφατες Καταστροφές σε Εθνικό και Παγκόσμιο Επίπεδο ως Παράμετροι Μετριασμού των Επιπτώσεων», και ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ θα μιλήσει για τις «Φυσικές κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος της Γης και τη σημερινή ανθρωπογενή επίδραση».

Στο Κτίριο Α του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το πρωί μέχρι το απόγευμα θα διεξαχθούν πειράματα , εργαστήρια , δρώμενα με τη συμμετοχή μαθητών από ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα  . Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τις 13 έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2019  (www.eef.gr)
Μαθητές –εισηγητές

Στο τριήμερο εκδηλώσεων θα γίνουν εισηγήσεις από μαθητές σε θέματα που δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:

Είναι τα μικρότερα σωματίδια που γνωρίζουμε στα αλήθεια, στοιχειώδη;
Ποια είναι η προέλευση της μάζας;
Που χάθηκε η αντιύλη;
Γιατί η βαρύτητα είναι τόσο αδύναμη σε σχέση με τις άλλες δυνάμεις;
Γιατί υπάρχουν οικογένειες σωματιδίων;
Που χρησιμοποιούνται τα υπεραγώγιμα υλικά;
Πώς διαδίδονται τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα στο γήινο περιβάλλον;
Πώς θα εμποδίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη;

Το ανθρωποειδές LEO
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων η Ελληνική Ομάδα Ρομποτικής «First Global Challenge» θα παρουσιάσει το θέμα «Μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας (g) με το σετ EV3 της Mindstorms της Lego.

Παράλληλα θα παρουσιαστεί το φυσικών διαστάσεων πλήρως λειτουργικό Ρομποτικό Ανθρωποειδές ανοικτού κώδικα φυσικών διαστάσεων και εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο από τρισδιάστατο εκτυπωτή LEO.

Η ομάδα Generation Next του Ιδρύματος Vodafone θα παρουσιάσει ένα πείραμα κατασκευής γέφυρας με χρήση νομισμάτων , δραστηριότητες arduino, κατασκευές τηλεσκοπίων κ.ά
Στη διοργάνωση θα συμμετέχει και η βραβευμένη με παγκόσμιες διακρίσεις εκπαιδευτικός (Global Teacher Prize&Global Teacher Award finalist 2019) Ράνια Λάμπου με το εργαστήριο για παιδιά «Εφαρμογές υδροδυναμικής».

Από τη Γη…στον Άρη
Κατασκευή ειδικών ρομποτικών οχημάτων όπως το Mars Rover Curiosity που συμβάλλουν στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος άλλων πλανητών, οδήγηση τέτοιων οχημάτων από τη Γη και συγκέντρωση περιβαλλοντικών μετρήσεων , μετάδοση δεδομένων μέσω δορυφόρου… Αυτά περιλαμβάνει η εργασία «Από τη Γη …στον Άρη» που βραβεύτηκε στον 10ο Πανελλήνιο Αγώνα Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ στις 15-16 Φεβρουαρίου 2019 και εκπροσώπησε μαζί με άλλες έξι εργασίες την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Science on Stage in Europe (Cascais Πορτογαλία 31/10-3/11/2019)

Πληροφορίες www.eef.gr Παναγιώτης Φιλντίσης 6949560211

Όλο το πρόγραμμα:
https://eef.gr/upfiles/multimedia/files/pdf/programma_fisiki_mageyei_2019.pdf



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ