Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019

Οι δεινόσαυροι ζούσαν πιθανότατα όταν έσκαγαν τα ηφαίστεια της Σελήνης

Αν είχαν οι δεινόσαυροι τηλεσκόπια και τα έστρεφαν στο Φεγγάρι, τότε δεν αποκλείεται καθόλου να έβλεπαν ηφαίστεια να ξερνούν λάβα!

Οι επιστήμονες πίστευαν για σειρά ετών πως η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σελήνης είχε εκλείψει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, τα δεδομένα που στέλνει όμως το LRO, το αναγνωριστικό διαστημόπλοιο της NASA που είναι σε τροχιά γύρω από το Φεγγάρι από το 2009, υποδεικνύει πως η λάβα έπλεε στην επιφάνειά του ακόμα και πριν από 100 εκατ. χρόνια.

«Αυτό το εύρημα είναι το είδος της επιστήμης που θα κάνει κυριολεκτικά τους γεωλόγους να ξαναγράψουν τα εγχειρίδια ιστορίας της Σελήνης», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ήδη από το 2014 ο John Keller, επικεφαλής του προγράμματος LRO στο Goddard Space Flight Center της NASA.



Παρά το γεγονός ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σελήνης γνώρισε την ακμή της πριν από 3,5 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες βρήκαν ισχυρές ενδείξεις, μέσω και των φωτογραφιών που τράβηξαν οι αστροναύτες του Apollo 15, για περισσότερα από 70 ηφαίστεια που ήταν πιθανότατα ενεργά ακόμα και πριν από 100 εκατ. χρόνια. Ή και λιγότερο, ίσως και 50 εκατ. χρόνια.

Και καθώς είναι στην πλευρά της Σελήνης που βλέπει τη Γη, αν σήκωναν τα κεφάλια τους οι δεινόσαυροι στον ουρανό δεν αποκλείεται καθόλου να αντίκριζαν το ηφαιστειακό υπερθέαμα του Φεγγαριού…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ