Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ερώτηση Κ. Γκιουλέκα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου

Ερώτηση για την συνεχιζόμενη υφαρπαγή περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο από την αλβανική κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, στην Βουλή ο αν.Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας.

Ο ερωτών βουλευτής υπογραμμίζει στην Ερώτησή του το γεγονός ότι η κυβέρνηση Ράμα ουσιαστικά δήμευσε περιουσίες Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου που βρίσκονται στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα-Αγίων Σαράντα και τις παραχώρησε στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού.

"Κάτι τέτοιο συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου", σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κ.Γκιουλέκας επισημαίνοντας, παράλληλα, το γεγονός ότι τέτοιες καταστάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.

"Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει σε μία χρόνια πολιτική προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας".

Ο αν.Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ ζητά να ενημερωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το τι προτίθεται να πράξει στο μέλλον για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας.


Δείτε την Ερώτηση, όπως αυτή κατατέθηκε, σήμερα, Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, στην Βουλή:



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ                                            Αριθμ.Πρωτ. 4830
BΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ                                         Ημερ.Καταθ. 11.01.2019
Α’ ΕΚΛ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 
ΠΡΟΣ
ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
 
προς τον Υπουργό Εξωτερικών
κ. Αλέξη Τσίπρα.
 
ΘΕΜΑ: Καταπάτηση των Δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών 
 
Οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας βρίσκονται υπό συνεχή δοκιμασία. Τους τελευταίους μήνες ιδιαίτερα η αλβανική κυβέρνηση επιδίδεται και πάλι σε έναν καταιγισμό κλιμακούμενων προκλήσεων κατά της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Βορείου Ηπείρου που κορυφώθηκαν με την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες.

Παράλληλα, η αλβανική κυβέρνηση συνεχίζει να υφαρπάζει περιουσίες της ελληνικής μειονότητας, κυρίως, στην Χειμάρρα, με το επιχείρημα της τουριστικής αξιοποίησης. Πρόκειται για περιουσίες Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου που βρίσκονται στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα-Αγίων Σαράντα, τις οποίες δήμευσε ουσιαστικά η κυβέρνηση Ράμα και τις παραχώρησε στο αλβανικό Υπουργείο Τουρισμού. Κάτι τέτοιο συνιστά ευθεία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας και αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Δυστυχώς, τέτοιες καταστάσεις δεν είναι πρωτόγνωρες για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Η αλβανική κυβέρνηση επιμένει σε μία χρόνια πολιτική προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να υπονομεύει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Άμεσα ζητήσαμε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση από την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει την συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου οι ιδιοκτησίες των Ελλήνων που ανήκουν στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Λίγες ημέρες μετά, όμως, ήρθε μία ακόμη προκλητική απάντηση από το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο καλούσε την Ελλάδα να δει αντικειμενικά την πραγματικότητα, επικαλέστηκε διαστρέβλωση των γεγονότων και ισχυρίστηκε ότι οι περιουσίες που παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Τουρισμό δεν ανήκαν σε Βορειοηπειρώτες, αλλά ήταν κρατικές!

Για όλα αυτά η Ελλάδα οφείλει να αντιδράσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά προκειμένου να προστατεύσει την ελληνική εθνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε τι ενέργειες προέβη έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση για το προαναφερθέν ζήτημα και τι προτίθεται να πράξει στο μέλλον για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας;
 
Αθήνα, 11.01.2019
Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ