Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Οι Καβαλιώτες απολαμβάνουν πολιτιστικό θέαμα υψηλού επιπέδου


  • «Πέρσες», με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, ή Γκόραν Μπρέγκοβιτς στο φρούριο της Καβάλας; Αυτό κι αν είναι δίλημμα. Αλλά και απόδειξη της υψηλής ποιότητας θεάματος, που έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, αυτές τις ημέρες, οι Καβαλιώτες και οι επισκέπτες της πόλης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διοργανώσεων του φεστιβάλ Φιλίππων και του έθνικ φεστιβάλ cosmopolis.
  • Το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν (την ίδια ώρα) οι δύο προαναφερθείσες εκδηλώσεις. Η θεατρική παράσταση «Πέρσες», από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στο πλαίσιο του 61ου φεστιβάλ Φιλίππων και η συναυλία του Σέρβου τραγουδοποιού, στο πλαίσιο του φεστιβάλ cosmopolis. Ήδη, όπως ανακοίνωσε η «Δημωφέλεια», τα εισιτήρια για τη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς εξαντλήθηκαν! Πιστεύουμε, όμως, ότι και η παράσταση των «Περσών» θα προσελκύσει αρκετούς θεατές, φίλους του θεάτρου, στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων.
  • Αναρωτιόμαστε πόσοι συμπολίτες σε άλλες πόλεις της περιφέρειας της Ελλάδας, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν επιλογή μεταξύ μιας παράστασης αρχαίου δράματος και μιας συναυλίας ενός μεγάλου καλλιτέχνη. Γίνεται αντιληπτό, έτσι, πόσο σημαντικές είναι οι διοργανώσεις που γίνονται κάθε καλοκαίρι στην Καβάλα και πόσο ανεβάζουν τον πήχη της ψυχαγωγίας. Μακάρι να συμβεί, στο μέλλον, κάτι ανάλογο και στη διάρκεια του χειμώνα. Αν και η πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη δεν σταματάει ποτέ! Έχουμε παρακολουθήσει ξεχωριστά πράγματα και τον χειμώνα στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» και στις υπόλοιπες «κυψέλες» του τοπικού πολιτισμού.
  • Αυτό το «προνόμιο», επομένως, οφείλουμε να το προστατέψουμε, να το διευρύνουμε και να το κάνουμε καλύτερο. Ο πολιτισμός, όπως και ο τουρισμός, δεν αφορά μόνο όσους ασχολούνται μ’ αυτό το αντικείμενο, αλλά και τους απλούς πολίτες, είτε συμμετέχουν ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα, είτε είναι θεατές. Μπορείτε να φανταστείτε την Καβάλα χωρίς το φεστιβάλ Φιλίππων, το φεστιβάλ cosmopolis, το φεστιβάλ «Παπαϊωάννου», ακόμα και το Kavala AirSea Show που τώρα «ξεπετάγεται», αλλά και τις διοργανώσεις στον αθλητισμό, όπως το διεθνές ανοικτό τουρνουά σκάκι, που θα διεξαχθεί σε μερικές εβδομάδες; Όλες αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο τοπικό τουριστικό προϊόν, όχι επειδή κόβουν εισιτήρια, αλλά γιατί ανεβάζουν το κύρος και παρέχουν μεγάλη προβολή.
  • Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα μιας καμπάνιας τουριστικής προβολής, χωρίς τις προαναφερθείσες δράσεις; Είναι φανερό από τον κόσμο που τις παρακολουθεί και ενημερώνεται γι’ αυτές. Εκτός από προνόμιο, είναι και ευλογία να συμβαίνουν τόσα ενδιαφέροντα πράγματα σε ένα τόπο, που βρίσκεται μακριά από τα μεγάλα κέντρα του πολιτισμού στη χώρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη).
  • Θα μπορούσε, κάλλιστα, η Καβάλα να διεκδικήσει τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ας γίνει ένας στόχος για τα επόμενα έτη. Τον αξίζει, τον τίτλο, η πόλη, για την παράδοση που έχει, αλλά και την προοπτική, αφού η παραγωγή είναι συνεχής!


Περισσότερα για την Καβάλα, στο k-tipos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ